Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szentesi tervek a Kurca partjára

Szentes - Öt éven belül három és fél milliárd forintból szeretnék felújítani a szentesi ligetet és környékét. A város képviselő-testülete pénteki ülésén elfogadta azt a tervezetet, amely hosszú távú célként fogalmazza meg az üdülőközpont kialakítását.
A város tervei szerint üdülésre, pihenésre és felfrissülésre alkalmas területté alakítja a Kurca-partot, a ligetet, a sportközpontot, a strandot, a parkerdőt és környékét. A hosszú távú, öt-hét évre szóló program átfogóan kezeli a térséget, amelyre összesen 3,5 milliárd forintot kívánnak költeni. A 7,5 hektáros Széchenyi-ligetben mint gyűjteményes kertben táblákkal mutatják majd be a különböző növényeket. A családsegítő központ jelenlegi épületébe hatvan férőhelyes szállodát képzeltek el, amely csak a későbbiekben épülhet meg, hiszen a Petőfi Szálló versenytársává válhat.

A közelben lévő strandfürdő vízellátási problémáit egy új termálkúttal szeretnék megoldani. A tervek szerint egy nyolcszáz méter mély kutat fúrnának. Mivel a strand saját rendszerében működik, a vizet nem kell visszasajtolni. A két létező úszómedence alapos felújítása mellett az ötven méteresben például comb- és derékmasszírozó lesz. Fedett uszoda épül a fürdő területén, ötvenméteres víztükrű medencével, csecsemőúszásra alkalmas medence és hullámmedence is szerepel az elképzelések között. A közelmúlt tapasztalatai szerint népszerű a strandon a vízi bicikli, a túrakenu és a strandkajak – ezekből többet szerez be a város, és építenek egy új csónakházat is. A Parkerdőben épülő idősek otthonához utakat kívánnak építeni, ennek keretében az úgynevezett Vecseri foki csatornát lefedik, mellette 150 parkolót is kialakítanak.

A tervek szerint a Kurca jobb és bal partján mintegy két és fél kilométer hosszan pihenősétányt alakítanak ki. Fotó: Tésik Attila

A sportközpont közelében BMX- és gördeszakpálya épülhet, a Pusztai László Sporttelep öltözőit és futballpályáit vendégcsapatok fogadására alkalmassá akarják tenni. A tervezet szerint a jelenlegi sportszállót teljesen felújítják és a környéken parkszerű erdőt alakítanak ki, folyamatosan gondozzák a növényzetet – a Kurca jobb és bal partja 15-30 méter szélességben, a teljes belvárosi szakaszon, mintegy 2,5 kilométer hosszan pihenősétánnyá alakul.

Az ellenzék kétségei

Halmai István fideszes képviselő az előterjesztés tárgyalásakor arra volt kíváncsi, vajon készültek-e számítások arra vonatkozóan, hogy mennyi idő alatt térül majd meg a befektetés. Társa, Kozák László kétségeit fogalmazta meg. Szerinte a város más területein és intézményeiben időközben felmerülő újabb szükséges beruházásokat nem lehet előre tervezni, ezért lehet bizonytalan a hosszú távú terv kivitelezhetősége. Szirbik Imre válaszában közölte: a megtérülésről előzetes számítások nem készültek, a pénzügyi tervet az önkormányzat úgy alkotta meg, hogy a komplex fejlesztés megvalósulása ne okozzon többletterhet a költségvetésnek. Álláspontja szerint egy város fejlődését soha nem lehet befejezett állapotnak tekinteni, egy-egy beruházás újabb és újabb fejlesztéseket eredményez. Az üdülőközpont létrehozásához a forrást pályázatokból kívánják előteremteni. Rébeli Szabó Tamás, a sportbizottság elnöke szerint a liget környékén létre kellene hozni még egy fedett lovaspályát és egy télen üzemelő korcsolyapályát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csokonai-díjat kapott a szentesi Bácskai Mihály

Szentes - A magyar kultúra napján Csokonai-díjat adományozott az oktatási miniszter Bácskai… Tovább olvasom