Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Szentesi vita a vitaminnapról

Szentes - A szülők viszik a szentesi óvodákba a gyakori gyümölcsnapokra az ennivalót. Erről az év elején közösen döntöttek a szülők – mégis vita támadt belőle.
Képviselő-testületi ülésen vetette fel az óvodai gyümölcsnapok témáját Ollai Istvánné képviselő, aki arra volt kíváncsi, vajon hová kerül az a sok gyümölcs, amit a szülők az úgynevezett gyümölcsnapokon bevisznek az óvodákba. Szerinte nem szabad kötelezővé tenni ezt számukra, és kérte, az óvodákban írják ki jól látható módon, hogy a gyümölcsvásárlás a szülők számára tényleg nem kötelező. – Kérését teljesítettük – tájékoztatta lapunkat Ternainé Fodor Mariann. A Központi Óvoda vezetője azt mondta, a nevelési év első értekezletén döntenek erről a szülők. Mivel a központi konyha által feltálalt gyümölcs és zöldség mennyisége nem elegendő, az óvodákban ezen a módon szeretnének hozzájárulni az egészséges táplálkozáshoz.

Fodor Mariann hangsúlyozta, hogy a gyümölcsvásárlás önkéntes, a beosztás szerint egy szülőre egy nevelési évben két-három alkalommal kerül sor. Ha elosztjuk, egy család számára havonta mindössze egy meg nem vásárolt zacskó chips árával egyenlő kiadást jelent. Az óvónő szerint sok az olyan gyerek, aki egyedül nem eszi meg otthon a gyümölcsöt, társaságban viszont szívesen.

A Klauzál utcai óvodások nagyon szeretik a friss gyümölcsöt. Fotó: Blahó Gabriella
A Klauzál utcai óvodások nagyon szeretik a friss gyümölcsöt. Fotó: Blahó Gabriella

Kolléganője, Félegyháziné Füri Anikó tapasztalatai szerint a szülők egy része szívesen vásárol, s hoz annál többször is, mint ahogy eredetileg vállalta. A gyerekek számára valódi program délelőttönként a gyümölcsevés. A Klauzál utcai oviban dívik a kivi, az alma, a banán, az eper, kevésbé népszerű a sárgadinnye. Már várnak a gyerekek a málnára, cseresznyére.

A szülők megegyeztek

Makón a Belvárosi óvodában évek óta tartanak vitaminnapokat, amikor zöldséget és gyümölcsöt visznek, ezt nassolásképpen fogyasztják a gyerekek. Csongrádon anyagi okok miatt ez nem minden oviban van így – tájékoztatott Beke Sándorné, a Templom Utcai Óvoda helyettes vezetője. Hódmezővásárhelyen, a Brunszvik Teréz Óvodában egy családra havonta egy alkalommal kerül sor, ebből a mennyiségből a hétnek szinte minden napján, rendszeresen fogyaszthatnak a gyerekek. 

Az alpolgármester szerint a gyümölcsnapoknak igazodniuk kell a menzához: egy heti étlapot előre látva meg lehet tervezni azt is, mikor következzék a vitaminnap. Szűcs Lajos úgy látja, az étrendhez igazodva nagyszerűen kiegészítheti egymást a központi konyha által készített menü és a szülők által felajánlott gyümölcs. Hangsúlyozta: a gyümölcsvásárlást nem szabad azokra a szülőkre rákényszeríteni, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. Egyetért ezzel Halmai István képviselő. Lapunknak úgy nyilatkozott, ha hátrányos megkülönböztetés érne gyermeket amiatt, mert az ő szülője anyagi helyzete miatt nem vásárolt a többieknek, elsőként tiltakozna az ügyben. A nem diktátumszerűen szervezett gyümölcsnapokat azonban valóban hasznos kezdeményezésnek tartja.

Kevés a zöldség-gyümölcs

A központi gyermekélelmezési konyhán naponta 910 óvodáskorú gyermekre főznek. A reggeli, az ebéd és az uzsonna ára együtt tavaly még 304 forint volt, január elsejétől 336 forint a képviselők döntése szerint. A nyersanyagárak emelkedtek, a mennyiség miatt azonban sikerül a beszállítókkal az alacsonyabb eladási árat elfogadtatni. Heti három-négy alkalommal szerepel a menüben kis mennyiségű gyümölcs és zöldség. A múlt héten volt kivi, banán, alma, uborka és zöldhagyma.

Olvasóink írták

 • 4. @@ 2008. május 29. 07:18
  „Más településen is hozzájárulnak a szülők, magam is azt teszem...szívesen. Nem, mintha annyira örülnék neki, hogy a konyha ezt nem teszi meg, de a gyerekem érdekében ennél sokkal többet is hajlandó vagyok megtenni. Nem kötelező, van rá beosztás, de mindig van olyan szülő, aki máskor hozza. Szerintem ostobaság az étlaphoz igazítani, biztos vagyok benne, hogy a mai "ráérős" világban senkinem tartaná számon, hogy mikor következzék a dolog. Hagyják már ezzel a hülyeséggel az óvónőket.”
 • 3. retekszisz 2008. május 27. 10:43
  „Ollainé magából indul ki, amikor azt firtatja, hogy "vajon hová kerül az a sok gyümölcs, amit a szülők az úgynevezett gyümölcsnapokon bevisznek az óvodákba". Ugyanis neki is feltehető a kérdés, hogy vajon hová tűnik a sok adományruha, özvegy férfiak öröksége, stb... - ezt saját tapasztalatból mondom.”
 • 2. safarne 2008. május 26. 10:39
  „Egyetértek pk-val, a központi konyha főztje borzalmas. Az uzsonna általában tömény szénhidrát (kakaós fatörzs, csoki pudinggal felfőzött tejszerűség, croassant...). És csodálkozunk, hogy sok a cukorbeteg fiatal...
  Hol vannak a régi ételek? Tojásos, tepertős, májas, vajas (rozs, barna) kenyér sok sok zöldséggel, gyümölccsel?”
 • 1. pk 2008. május 26. 07:51
  „A gyümölcsnap hasznos, de a központi konyha főztje kritikán aluli!
  Elsősorban az ovis uzsonnákra, ebédekre gondolok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavenné Szentes a középiskolákat

Szentes - Szentes polgármestere tárgyalást kezdeményez a megyei önkormányzattal arról, hogy a város… Tovább olvasom