Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szentesre akarják a légimentő-bázist

A Csongrád megyei önkormányzat vezetése azt szeretné elérni, hogy ne Szegeden, hanem – az eredeti terv szerint – Szentesen legyen a dél-alföldi légimentő-bázis. A megyei közgyűlés mai rendkívüli ülésén tárgyal a mentőhelikopter-központról.
A Csongrád megyei önkormányzat vezetése azt szeretné elérni, hogy ne Szegeden, hanem – az eredeti terv szerint – Szentesen legyen a dél-alföldi légimentő-bázis. A megyei közgyűlés mai rendkívüli ülésén tárgyal a mentőhelikopter-központról. Ha a testület elfogadja Sándor Attila alelnök előterjesztését, akkor levelet írnak az ügyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek.

A Csongrád Megyei Közgyűlés mai rendkívüli ülésén tárgyalja a dél-alföldi mentőhelikopter-központ ügyét. A megyei önkormányzat vezetése azt szeretné, ha Szentesre kerülne a bázis. Sándor Attila alelnök úgy fogalmazott: az esélyegyenlőséggel, az egyenlő hozzáférés elvével és az egészségügyi sürgősségi szakmai elvekkel ellentétesnek tartják, hogy a régió légimentő-bázisát az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Szegeden, és nem Szentesen kívánja megvalósítani. Ha elfogadják a megyei képviselők a határozati javaslatot, akkor a közgyűlés kezdeményezni fogja Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél, hogy Szentesen alakítsák ki a légi mentés dél-alföldi centrumát.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Szirbik Imre szentesi polgármester még 2007 januárjában írta alá a megállapodást a Légimentő Kht. vezetőjével, Túri Péterrel arról, hogy az önkormányzat a vásárhelyi úti repülőtér mellett biztosít területet a helikopterbázis kialakítására. A megyei közgyűlés még az előző ciklusban elkülönített forrást arra, hogy a szentesi Dr. Bugyi István Kórháznál megépülhessen a leszállópálya a helikopternek. Már a jogerős építési engedélyt is megkapták a bázis létesítésére, amikor április végén derült égből villámcsapásként jött a hír: a szaktárca és az OMSZ úgy döntött, hogy Szentes helyett Szegeden lesz a légi mentők központja.

Akkor Túri Péter úgy nyilatkozott, hogy a megyeszékhely repülőtere alkalmatlan a légi mentésre. Elmondta: Szeged földrajzi fekvésénél fogva nem képes arra, hogy onnan lássák el Délkelet-Magyarország jelentős részét, inkább főként a határon túli területekre tudnak odaérni az elvárható 15 percen belül. Szentes mellett szól, hogy a szomszédos megyék jó részét rövid idő alatt megközelíthetik a gépek. Az országban jelenleg hat helyen működik légimentő-központ. Túri elmondása szerint ha Szegeden nyílna meg a hetedik, akkor hazánk 80 százalékát fedné le a Légimentő Kht., míg szentesi központ esetén a 96 százalékát.

Feltehetőleg ezeket az érveket is felsorakoztatják majd a megyei képviselők a miniszterelnöknek címzett beadványban, amennyiben zöld utat kap az előterjesztés a mai közgyűlésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzvonalban a szentesi Bajomi Nagy György

Szentes - Elkezdődött a Tűzvonalban című, egy budapesti rendőrőrs mindennapi életét bemutató… Tovább olvasom