Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Szétosztják azt, ami osztatlan volt

Fábiánsebestyénben kezdte meg a földhivatal az osztatlan földtulajdonról szóló törvény végrehajtását. Kétezer-kilencszáz hektárt mértek ki a gazdáknak. A fábiániak az elsők a szentesi kistérségben, akik papíron is láthatják, mettől meddig tart a birtokuk.
A Kinizsi Rt. elnöke, Farkas Sándor is 70 hektár tulajdonosa lett. Fotó: Tésik Attila
A kárpótlás óta a legnagyobb változást az eddig osztatlan területek felosztása jelenti. A szentesi kistérségben – sorsolás alapján – Fábiánsebestyénben kezdték meg az erről szóló törvény végrehajtását a körzeti földhivatal munkatársai. Pozsár István elmondta lapunknak, hogy a jogszabály 2001-ben született, a megvalósítás kereteit pedig egy tavalyi rendelkezés határozta meg, így idén tavasszal megkezdődhetett a nagy munka. Fábiánsebestyénben 2900 hektárt kellett számba venni.

Eddig egy-egy táblában akár hatvan-hetven gazda is tulajdonos lehetett, most az osztatlan birtokok megszüntetése során aranykorona-érték arányában kijelölték a telekhatárokat. Összesen 79 táblát osztottak fel 73 ezer 232 aranykorona értékben. A munka május közepére lényegében befejeződik, s az lesz a következménye, hogy a földeket új helyrajzi számok jelölik, ennek köszönhetően pedig lehetőség nyílik az eladásra, vásárlásra is. A földhivatal munkatársai a programban digitális térkép segítségével dolgoztak. A munkát legközelebb Nagytőkén folytatják.

A gazdálkodni nem akaró tulajdonosok ezután is a Kinizsi részvénytársaságnak adják haszonbérbe a földjeiket. Németh Bálint 100 hektárt ad használatra a mezőgazdasági vállalatnak. A fábiáni férfi a dolgok természetes menetének tekinti az osztást. – Amikor a kárpótlás ment, még délelőtt volt, most már délután van – fogalmazott. A faluban szerinte ekkora terület nagynak számít, máshol csekélykének. István Péter elzárkózott attól, hogy elárulja, mennyi az övé a 2900 hektárból, de gazdálkodni ő sem akar már, kedvezőbbnek látszik a haszonbér. Tábláiba szerinte az rt. vethet, amit jónak lát: kukoricának, kalászosoknak jó a talaj, de legelője is akad.

Farkas Sándor, az rt. igazgatója, a legutóbbi képviselői vagyonnyilatkozata szerint 70 hektár boldog tulajdonosa Fábiánsebestyénben, a területet kárpótlás és vásárlás révén szerezte. Farkas azt mondta, azóta nem változott a tulajdoni aránya az általa vezetett részvénytársaságnál. Emlékeztetett arra, hogy az osztatlan földtulajdon kiméréséről szóló törvényt a polgári kormány alkotta meg, szomorú, hogy a baloldal csak most kezdett hozzá a megvalósításhoz. Tapasztalatai szerint a faluban nyilvánvaló beleegyezéssel vették tudomásul az emberek, hogy ezentúl konkrétan szerepel a nevükön a saját földjük. A cég öt évre köt bérleti szerződéseket, nem látja indokoltnak, hogy az osztás miatt most át kelljen írni az aktákat. Szerinte sokkal fontosabb, hogy mindenki számára adott a lehetőség: rendelkezhet a sajátjával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költő a majolikagyárból

A vásárhelyi majolikagyárban dolgozik, zsebében nem pénztárca, hanem versekkel teli jegyzetfüzet… Tovább olvasom