Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szirbik Imre: 2008 az összefogás éve volt

Szentes - Az átgondolt döntések és a dinamikus városfejlődés éveként értékelte 2008-at Szirbik Imre, Szentes polgármestere. Az elmúlt év csomópontot is jelentett: több korábban megkezdett beruházás ekkor fejeződött be a Kurca-partján. A város határában pedig összefogásból megépült a Dél-Alföld légimentő-központja.
„Nagy álmok valósultak meg" – ezzel kezdte a 2008-as év értékelését Szirbik Imre, Szentes polgármestere. A Kurca-parti település első embere lapunknak elmondta: a képviselő-testület tagjait egész évben az összefogás, a városért való tenni akarás jellemezte. Az alaposan mérlegelt döntéseknek köszönhetően pedig az elmúlt esztendő dinamikus városfejlődést eredményezett, amely idén is tovább folytatódik – fogalmazott.

2008 csomópontot is jelentett Szentes életében, több korábban megkezdett beruházás végére ugyanis ekkor került pont (ennek nagyságrendje mintegy 7 és fél milliárd forint): a város egész területén kiépült a szennyvízcsatorna-rendszer, számos utca új burkolatot kapott, rendbe tették a zöld felületeket, mindenhol elérhetővé vált az internet, és befejeződött a csapadékvíz-elvezető hálózat megújításának első üteme.
– A tavalyi év két legnagyobb sikerének a Kurca-parti város határában régiós összefogásból felépült dél-alföldi légimentő-bázist, és az ugyancsak összefogásból a Kossuth téren megújult református templomot könyvelhetjük el – mondta lapunknak. Jelentős helyet foglal el a két hónapja átadott Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon is. Az intézmény 1 milliárd forintba került, ennek 85 százalékát uniós pályázatokon nyerték, a maradék 15 százalékot az önkormányzat biztosította.

Szirbik Imre hangsúlyozta, az elmúlt év sikeres pályázatokban sem szűkölködött. Az ipartelep 30 hektáros bővítéséhez például 200 millió forintot nyertek, ezt az összeget a város ugyanennyivel toldja majd meg. Harminckilenc fedett buszváró építésére pedig három kistérségi településsel karöltve összesen 80 millió forintot kaptak. A szentesi vállalkozók is sikeres pályázati évet zártak: 30 vállalkozás nyert munkahelyteremtésre és fejlesztésre központi támogatást.

Szentest nemcsak a gazdasági válság érintette érzékenyen, hanem a Hungerit Zrt. és a Négy Mancs Alapítvány közötti harc is. Utóbbi miatt az önkormányzat 50-60 millió forint iparűzési adótól esett el, ez azonban nem billentette meg a költségvetés egyensúlyát. Előbbi ellenére pedig a város megőrizte hitelképességét, így a jövőben is tudja biztosítani a beruházásokhoz szükséges önerőt.

Szirbik közölte: 2008-ban 167 felsőoktatásban tanuló helyi fiatalt támogatott Szentes, 20 és 60 ezer forint közötti összeggel. A panelprogramra 800 lakás jelentkezett, minden sikeres pályázat után az önkormányzat 400 ezer forinttal egészíti ki az állami támogatást, ebből 200 ezer vissza nem térítendő. A maradék összegből gyerekenként 100, míg nyugdíjasoknál 50 ezer forintot engednek el.

Tervek 2009

Szentesen idén is a dinamikus városfejlődés a legfőbb cél. – Szeretnénk folytatni a városközpont történelmi épületeinek a felújítását, ehhez pályázatot is adunk be. Elkezdődhet a kórház rekonstrukciója, kistérségi kerékpárutakat építünk, megújul a Széchenyi liget, tárgyalunk a biomassza-erőműről, és fejlesztjük sportlétesítményeinket – sorolta a következő hónapok feladatait Szirbik Imre polgármester.

Olvasóink írták

 • 17. Power 2009. január 24. 12:13
  „Bajnai Gordon: a nemzetközi pénzügyi válság hatása Magyarországot elsődlegesen nem érinti.

  Gyurcsány Ferenc: a válság nem fogja súlyosan érinteni az országot.

  Veres János: a magyar bankrendszer stabil, mi nem vagyunk veszélyben.

  Petschnig Mária Zita, tudományos főmunkatárs, Pénzügykutató Rt: "én egy illúziónak tartom azt, megvárni, hogy majd a társadalom támogatja a reformokat"

  Obama az emberek és a kormány viszonyáról:
  "Azokat pedig, akik közülünk a köz pénzeit kezelik, arra fogjuk kötelezni, hogy számot adjanak, hogy megfontoltan költsenek, hogy a rossz szokásokon változtassanak, ügyeinket pedig a nap világánál intézzék, hiszen csak így állítható vissza az oly elengedhetetlen bizalom az emberek és a kormány között."

  Surányi: "Bele fogunk dögleni".

  "Ekkora böszmeséget Európában még nem csináltak. Elqrtuk. Nem kicsit. Nagyon."”
 • 16. Power 2009. január 22. 12:00
  „Nyasi! 2002 óta lehetőség lett volna a költségvetés kiadási oldalának visszafogására, gazdaságélénkítő reformok bevezetésére, az adósságállomány csökketésére. Ez az ami nem történt meg. A túlköltekezést és az "elqrásokat" most még nehezebb helyrehozni. Akkor kellett volna józan paraszti ésszel gondolkozni a "böszmeségek" helyett. A megoldások is egyre kockázatosabbá váltak. A "reormok" kommunikációja is sok kívánnivalót hagy maga után. Gondolj a szociális miniszter legutóbbi bejelentésére. A gazdaság, a fogyasztás élénkítése nélkül nem jutunk előbbre.”
 • 15. Nyasi 2009. január 20. 17:07
  „Bar az adataink nem egyeznek, de a folyamatok egyiranyba mutatnak, ebben igaza van, nem vitatom el. Ennek ellenere nem tudom, ki es hogyan oldhatna meg a helyzetet. Varom, hogy a jovoben valaki normalis tervvel alljon elo, es ne kampanyszagu lufikat durrogtasson!”
 • 14. Power 2009. január 20. 15:55
  „Nasi! Az előrejelzések (forecast) nem tények. 2005 végére a magyar bruttó államadósság már 68,4 milliárd euró volt.
  Abban egyetértek, hogy a hiány már 2002-ben elkezdett növekedni, mert 2002-ben az MSZP-SZDSZ kormánynak sikerült kb. 1500 milliárd forinttal növelni az adósságot (a 2001-es 7720 milliárdról 2002-ben 9 224 milliárdra). Ennyi adósságot még egy kormánynak sem sikerült összehoznia. (2001 - 7720 milliárd, 2008 - 17744 milliárd).
  http://www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy
  A központi költségvetés bruttó adóssága 2008. november - 17744 milliárd)
  Akár hogy nézem az MSZP-SZDSZ vezette Medgyessy és Gyurcsány kormányok kb. 10 000 milliárd forint adósságot hoztak össze hét év alatt. Ez több mint ötszöröse az rendszerváltáskor meglévő államadósságnak.
  A Gyurcsány kormány soha nem látott mértékű államadósságot halmozott fel és ebben még nem szerepel a 2008-as megállapodás szerinti IMF hitel. Ezt nagyon "elqrták"!”
 • 13. Nyasi 2009. január 20. 13:34
  „Nem kivanom elkenni a felelosseget, en is latom a kormany felelosseget. de ahogy On is leirta, tobb aspektus van, pl a valsag is (csak szet kell nezni Europaban, vagy az USA-ban). Az otszorozodes kicsit meglepett, igy megneztem: 2007: -5.4MrdEUR (http://www.gki.hu/hu/individual/yearforecasts/081218forecast0809.html), 2002: -2.8MrdEUR (http://www.gki.hu/hu/individual/yearforecasts/040126forecast04.html). Ez valoban jelentos valtozas, de a hiany mar 2002-ben elkezdett novekedni, amikor meg felteszem, hogy egy juniusban osszeulo, es nyaron nem dolgozo parlament nem sokat tud artani az azevi hianynak (torvenyek atfutasi ideje). Igy azert batorkodom a masik kormanyra is kenni egy kicsit a felelossegbol, nem ismeretlen a valasztasok elotti osztogatas Magyarorszagon (felek ez most sem lesz maskepp). Szerintem is valahol valtasra van szukseg, csak nem biztos hogy ugyanarra var On es en.”
 • 12. Power 2009. január 20. 12:21
  „Nyasi! Ön kiválóan ért a felelősség elkenéséhez! A pénzügyi világválságról megfeledkezett? :)
  Ne fogjuk másokra a hat év alatt megötszörözött államadósságot, a lezüllesztett gazdaságot. A tények nagyon makacsok!”
 • 11. törpapa 2009. január 20. 11:33
  „Köszönöm a lehetőséget,de részemről le zárom a vitát,mert az a meglátásom,hogy nem fogjuk (sajnos)tudni egymást meggyőzni akármivel érvelünk.Nekem is van egy elképzelésem meg önnek is kedves Nyasi és ezt tiszteletben tartom,bár szívem mélyén reménykedem,hogy egyszer megváltozik a véleménye.”
 • 10. Nyasi 2009. január 20. 10:53
  „Torpapa, nem tekinettem a hozzaszolasat arrogansnak. Szeretem, ha valakivel lehet ERTELMESEN vitazni, jo ertelemben. Mindenkeppen jo megismerni masok velemenyet is, szerintem erre valo a forum (csalodva szemlelek nehanyat...).”
 • 9. Nyasi 2009. január 20. 10:43
  „Power, ha az allamadossagra gondol, akkor annak a gyokereit nem az elmult evekben, de nem is ´89-ota kell keresni. Ebben sajnos meg a 2.VH-ban lebombazott Lanchid ujraepitese is benne van meg. Az allamadossag eleg reg ota gyulik, igen, ez novekedett ´89 ota, csak a nagyon utalt Bokros alatt csokkent. Valszolva a kerdesre, bar nem vagyok szakember, de szerintem ket lehetoseg van. Az elso szerintem nem nagyon valoszinu, hogy az orszagot szanaljak (csodot jelent). Ennek elegge sok negativ hatasa lenne, es ez inkabb a ´40-es, ´50-es evekben a VH-k utan volt jellemzo, akkor kellett volna. Masik, hogy igenis MI termeljuk ezt ki. Gondolom nem erre a valaszra vart...”
 • 8. Power 2009. január 20. 10:17
  „Nyasi! A kérdés még mindig aktuális: ki fogja visszafizetni az egy főre eső kb. 2 millát?
  Az "elqrt" milliárdokért, a kormány túlköltekezéséért gondolom, valakinek felelnie kell.
  Vagy büntetlenül egy országot is csődbe lehet juttatni?”
 • 7. törpapa 2009. január 20. 09:12
  „Drága honfitársam!Elfogadom a véleményét és tiszteletben tartom,de a tények azt bizonyítják,hogy megtörtént (sajnos) a csalás(okl)!Sokszor tényekkel és letagadhatatlanul be lett(ek) bizonyítva, csak sajnos feledésbe merül.Elnézést,ha a véleményem arrogánsnak tűnt,nem állt szándékomban megbántani.De ez a kormány párt már egy párszor le vizsgázott az emberek előtt.Messze elkerülném önnel a vitát és tiszteletben tartom meggyőződését és köszönöm,hogy elolvasta a véleményem.”
 • 6. Nyasi 2009. január 20. 08:51
  „Ugy erzem, hogy Onnek meg van a maga preferenciaja, es az elkepzelese, ki az aki emberszamba veszi a magyarokat. Ezt nem kivanom elvitatni. Ez nekem is megvan, es ez ugy tunik, nem egyezik. Gondolom On sincs a hitelekkel olyan kapcsolatban, hogy pontosan tudja, merre mennek (mert ha pontos ismerete es belelatasa ellenere folynak el, akkor meg kellene tennie a kello lepeseket). Igy az On velemenyet, mint eloiteletet kell kezelnem, ami egy velemeny. Ezt elfogadom, de azzal vitatkoznek, hogy ez elegseges-e, hogy lecsalozzunk barkit is. En megadom (legalabbis megprobalom) azt a figyelmesseget (nevezze On ezt vaksagnak) egy embernek, hogy tisztelem, amig be nem bizonyosodik, hogy csalo.”
 • 5. törpapa 2009. január 20. 06:45
  „Kedves Nyasi! Köszönjük,hogy megvilágosodást hozott,a sötét agyunkba!Sajnos ön nagyon félre van tájékoztatva,hogy hová kerülnek a hitelből származó pénzek?!De ebbe nem szeretnék belemerülni több okból kifolyólag sem!De megkérdezném,hogy mit vár még ezután ettől a ......... bandától mikor százszor elhangzott a szájukból(ha nem is szó szerint),hogy nem szeretik és nem is érdekli őket sem az ország és sem a magyar emberek!Mellesleg már számtalanszor ezt be is bizonyították!Ön valóban nem szeretné,ha olyan emberek irányítanák csöpp országunkat,akik emberszámba veszik önt,és államadóság nélkül próbálnák a hazánkat kihúzni a sárból.Amíg olyan "ember" áll az ország élén aki le kurvázza a hazáját,és a magyar értelmiségi rétegnek azt mondja:ha nem tetszik el lehet menni,és ellehetetleníti minden átlagember életét,addig ne haragudjon de én nem tudok örülni semmi szépülésnek és változásnak,hiszen a magyar emberek kárára teszik!”
 • 4. Nyasi 2009. január 19. 16:02
  „Kedves elottem szolok! Nagyon orulok, hogy a politikai hozzaszolasokat nem tudjatok mashova irni. Szerintem a hitelt lehet igy is, ugy is felvenni. Gondolom onok nem akarnak epulo autopalyat, megujulo varoskozpontot ahol laknak? Es a sajat hazuk illetve kornyezetuk megszepitesere sem vennenek/vettek fel hitelt sosem? En szemely szerint orulok, hogy valami mozog Szentesen, es szepul a varos. Kivanom hogy onok is inkabb ezt vegyek eszre, es ne csak a politikai igazsagukat vagy feligazsagukat keressek!”
 • 3. Power 2009. január 18. 10:08
  „törpapa! Nem hibáztatom azokat akik megtévedtek. A tudatlan embereket mindig is könnyű volt becsapni.
  De vajon milyenek vagyunk MI MAGYAROK, hogy megengedjük Magyarország ellehetetlenítését, szabad kifosztását, a magyar társadalom teljes szellemi és anyagi lezüllesztését.
  Hogyan kerülhettek hatalomra bűnözők és bűnözői csoportok (Zushlag, Deme, Gyurcsány,...stb.) ?
  A magyar állam csődjéért valakiknek felelniük kell!!! Ez alól Szirbik sem kivétel!”
 • 2. törpapa 2009. január 18. 05:57
  „Power!Az a legnagyobb baj,hogy nem azok állják a cehhet akik rájuk szavaztak!Sajnos nem kell vállalniuk a felelőséget a tetteikért!”
 • 1. Power 2009. január 17. 23:38
  „Van aki nyert és van aki veszíteni fog.
  A hitelek felvételében és az államadósság növelésében sikeresek voltak.
  Vajon kik állják majd a cehhet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állam elvesz, Olcsójános adni próbál

Hódmezővásárhely, Szentes - Vásárhelyen az Olcsójános Szociál Shop-City és Szentesen a Pengő Market kedvezményt ad diákoknak, nyugdíjasoknak – tavaly október óta pedig közalkalmazottaknak is. Tovább olvasom