Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Szirbik Imre folytatná a megkezdett munkát; Kőrösi Tibor: Most már van pénzünk

Sorozatunkban az önkormányzati választásokra készülve október 12-éig a tízezer lakosnál népesebb Csongrád megyei városok polgármesterjelöltjeivel készítünk interjút abban a sorrendben, ahogy a szavazólapon szerepelnek majd. Most két jelenleg is hivatalban lévő polgármestert, a szentesi Szirbik Imrét (MSZP–DK–Együtt-PM), és a csongrádi Kőrösi Tibort (Fidesz–KDNP) és kérdeztük terveiről.

Sorozatunkban a szentesi Szirbik Imrét (MSZP–DK–Együtt-PM), és a csongrádi Kőrösi Tibort (Fidesz–KDNP) és kérdeztük terveiről.

Szirbik Imre két évtizede vezeti Szentest, még sok terve van, ősszel ismét indul a választáson. Nem tart az ellenzéki léttől. Olyan képviselőket szeretne maga mellett, akik a kabátjukkal együtt a folyosón hagyják a párttagsági könyvüket.

– A két évtized alatt, mióta a város élén állok, egy egyszerű alföldi kisvárosból polgárok és a világ által is elismert, lendületesen fejlődő, békés, emberi léptékű város lett. Ez mindennél beszédesebb – jelentette ki Szentes jelenlegi polgármestere, Szirbik Imre (MSZP), aki októberben ismét indul a választáson.

– A város otthont adó település imponáló gazdasági adatokkal. Míg a megyében 3, Szentesen kétszázalékos az évi népességfogyás. A megye legalacsonyabb munkanélkülisége is nálunk tapasztalható, de az is a gazdasági erősödést támasztja alá, hogy öt év alatt 25 százalékkal nőtt nálunk az iparűzési adó. Erre lehet építkezni, ez biztos jövőt jelent a közösségnek.

Meglátása szerint olyan, általa is képviselt, emberközpontú vezetési módszerre van szükség, amely törekszik az újdonságokra, az úttörő szerepre, és kockázatokat is mer vállalni. Az elkövetkező ötéves ciklust több pillérre építkezve tervezi. A legfőbb a fiatalok itthon tartása, ehhez figyelmet kell fordítani az oktatás színvonalára, bővíteni kell a lakásállományt, a kutatási- és ösztöndíjrendszert, a munkahelyeket. Utóbbi téren már történtek előrelépések.

– Az ipari parkban 400 munkahely jött létre, a következő években legalább ugyanennyit szeretnénk. Jelenleg egy olyan, intenzív üvegház-építési program folyik, amely hamarosan több mint 100 embernek ad kenyeret. A továbblépéshez viszont régiós összefogás kellene úgy, mint a mentőhelikopter-állomás építésekor. Távlati tervünk ugyanis, hogy az országba tervezett nagy agrárfeldolgozó centrumok egyike Szentesre kerüljön. Elengedhetetlen a már jó irányba haladó idegenforgalmi fejlesztés továbbgondolása, most következne a szálláshelybővítés.
Szirbik Imre fenyegető, üres szólamoknak tartja azokat az információkat, amelyek azt sugallják: csak kormánypárti vezetéssel fejlődhet egy település. Szentes az ellenpélda, mondja.

– Ellenszélben és hátszélben is fejlődni tudtunk, csak jó kapitány kell, és jól kell kormányozni a hajót. Ha el akarják gáncsolni a terveinket, akkor is van másik út: belülről és kívülről is képesek vagyunk szövetségeket kötni. Nemrégi példa a strandon a wellnessrészleg építése. Már megvolt a kivitelező, amikor a hitelt nyújtó bank a hírek szerint politikai nyomásra visszalépett. Az első döbbenetből felocsúdva kerestünk másik hitelintézetet. Jövő nyárra megépül.

A gyakran politikai céllal zászlóra tűzött Petőfi Szállóról azt mondta: két próbálkozás után be kell látni, hogy a megújulás gazdasági okok miatt nem fog menni az eredeti elképzelések szerint, kizárólag vállalkozói tőkéből. A projektet felbontják apróbb részekre, egy ponton be tud lépni a vállalkozói réteg is. A következő öt évre dinamikus, városért gondolkodó testületet szeretne maga mellett. Olyan embereket, akik a kabátjukkal együtt a folyosón hagyják a párttagsági könyvüket, és kizárólag Szentesért dolgoznak.

Szirbik Imre: ˝Ellenszélben és hátszélben is fejlődni tudtunk, csak jó kapitány kell, és jól kell kormányozni a hajót.˝ Fotó: Frank Yvette
Szirbik Imre: ˝Ellenszélben és hátszélben is fejlődni tudtunk, csak jó kapitány kell, és jól kell kormányozni a hajót.˝ Fotó: Frank Yvette

Csongrád költségvetése sebészi pontossággal készül, a helyi bevételek nőnek, az ipari parkban most is több új üzem épül, és már a Körös-toroki napok sem viszi, hanem hozza a pénzt. A következő ciklusban Kőrösi Tibor polgármesterjelölt a becsületes munka folytatását ígéri, a kormány támogatásával.

Tűzoltással kezdte a munkát négy éve, mert az önkormányzat kasszája üres volt, és a zajló építkezéseket még véletlenül sem futotta ki a tervezett összeg; több tízmilliót kellett kifizetni pótmunkákra – emlékeztet Kőrösi Tibor csongrádi polgármester, a Fidesz polgármesterjelöltje.

Mindent becsülettel megoldott, helyre tett, csak saját irodájában az ablak keretén a flexelés durva nyomait hagyta meg, mint mondja, mementóul. Mivel a kormány által elindított adósságkonszolidáció csak a hosszú lejáratú hitelektől mentesítette a várost, a többit ki kellett gazdálkodni. A fideszes csapat vezette önkormányzat nem nyúlt a bérekhez, de csökkentette a dologi kiadásokat, takarékoskodott. A termálvíz bevonásával mérsékelte az intézmények fűtési költségét – viszont megvette a Szeviép-telepet, önkormányzati cégnek adta a pénzt hozó kempingüzemeltetést, a Körös-toroki napok pedig már nem 10 millióba kerül, hanem ennyit hoz a város kasszájának.

– Az új beruházási politika és az, hogy sebészi pontossággal tervezzük a működést, meghozta az eredményét. Az általam elindított beruházások már annyiba kerültek, amennyi a tervben állt, és a helyiadó-bevétel is pontosan befolyik. Olykor több, mint amire számítottunk, most 38 millió forinttal. Ez már tendencia, amelyhez az is kellett, hogy négy év alatt nem emeltünk adót, nem vezettünk be más adónemet, hagytuk élni a vállalkozókat – mondja Kőrösi.

– A város gyarapodott, én nem, a munkák elnyerésénél nem volt sógor, koma, jó barát, nem érdekelt az sem, hogy a partfal alvállalkozója jobbikos. Van pénzünk: 840 milliónk áll a fürdőben. Közel egyhektáros csarnokot épít a CLH légtechnikai üzem, 70 embernek fog munkát adni első körben. Ez is pluszbevételt hoz a városnak.

Kőrösi Tibor: ˝Az én vagyoni helyzetem nem változott, a város viszont gyarapodott.˝ Fotó: Karnok Csaba
Kőrösi Tibor: ˝Az én vagyoni helyzetem nem változott, a város viszont gyarapodott.˝ Fotó: Karnok Csaba

Kőrösi célja, hogy ez a pénz helyben maradjon, munkahelyteremtésre fordítódjék, és a város ésszerű működtetésére. Az ipari park vállalkozásai négy év alatt 500 millió forintnyi állami támogatásban részesültek, és elindult egy folyamat, amelytől azt lehet remélni, a dolgozó középkorosztály helyben marad. – Évről évre ugyanannyi gyerek születik a városban, és országosan egyedülálló módon sok a kilencven év feletti polgárunk. A jobb ellátás érdekében felújítjuk az óvodákat, bölcsődéket, játszótereket építünk minden körzetben, napközi otthonos férőhelybővítést tervezünk, és – ha az első üzlet beválik – szociálisbolt-hálózatot.

Kőrösi Tibor hozzátette: mostanra jórészt elfogytak az örökölt kényszerhelyzetek. Ha ismét bizalmat kap a választóktól, most már önmagát adhatja. Ő az egyedüli polgármesterjelölt, aki maga mögött tudva a kormány támogatását teljes képviselői csapattal vág neki a következő öt évnek – nyilatkozta lapunknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Shihan Brezovai, a deszant mestere

A szentesi Brezovai Sándor végzettségét tekintve szobafestő-mázoló, tapétázó – a szakmában 3 napot dolgozott. Életét a küzdelem töltötte ki, deszantos volt. Tovább olvasom