Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szirbik nem vitázik Halmaival Szentes főterén

Szentes - Nem áll ki Szirbik Imre szocialista párti polgármester csütörtökön a szentesi főtérre, ahová nyílt vitára hívta Halmai László, a Fidesz választókerületi elnöke. A disputára invitált politikus kedd hajnalban külföldre utazott Dongó Lászlóval, a Fidesz frakcióvezetőjével együtt.
Nem áll ki Szirbik Imre szocialista párti polgármester csütörtökön a szentesi főtérre, ahová nyílt vitára hívta Halmai László, a Fidesz választókerületi elnöke. A disputára invitált politikus kedd hajnalban külföldre utazott Dongó Lászlóval, a Fidesz frakcióvezetőjével együtt. Az útról korábban döntött a képviselő-testület. Halmai szerint Szirbik valójában nem mer kiállni a választói elé.

Nyílt vitára hívta Halmai László, a Fidesz-MPSZ Szentes és térségének választókerületi elnöke Szirbik Imrét nem polgármesterként, hanem az MSZP egyéni országgyűlési képviselőjeként. Halmai kihívólevele lapunk pénteki számában jelent meg. A disputát a Kossuth térre hirdette meg a jobboldali politikus, csütörtökön délután 4 órára. Mint azt lapunkban hírül adtuk: a Fidesz már kétszer tett kísérletet arra, hogy petíciót nyújtson át Szirbiknek, mert a parlamentben megszavazta az egészségbiztosítási törvény módosítását. A február 12-én megtartott fáklyás tüntetés alkalmából nem tudták átadni az emlékeztetőt, mert a kormánypárti honatya nem tartózkodott Szentesen, és azt kérte: a családját ne zaklassák.

Halmai és Szirbik: most sem fogják megbeszélni, kinek van igaza.
Fotó: Tésik Attila

A Fidesz újabb próbálkozása is kudarcba fulladt: február 29-ére tervezték a petíció átnyújtását, ám előtte a polgármester azt tudatta velük, hogy a lakásán nem áll rendelkezésükre. Felajánlotta ellenben: a városházi irodájában február 26-án átveszi az emlékeztetőt, de erre meg a fideszesek nem tartottak igényt. Meghirdette viszont Halmai László a főtéri nyílt vitát Szirbik Imrével abban a reményben, hogy „most férfiként, elfogadja a kihívást, és gyáván nem hátrál meg".

Szirbik Imre lapunknak azt mondta: ma hajnalban elutazik Olaszországba, ahonnan csütörtökön késő éjjel érkezik haza. Hetekkel ezelőtt lefoglalták a repülőjegyet a szentesi delegációnak, amelynek tagja az önkormányzat jobboldali frakciójának vezetője, a fideszes Dongó László, az MSZP-s Baranyi Imre, a függetlenek közül Bácskainé Fazekas Márta, az Együtt Szentesért Egyesület képviselője. A testület 2007 novemberében döntött úgy, hogy ad hoc bizottságot küld Észak-Olaszországba, ahol tanulmányozzák a már működő erőművek környezetre gyakorolt hatását. Az olasz Co-Ver Energy International S. A. ugyanis Szentesen akar létesíteni egy hő- és villamos energiát termelő erőművet. Ám mielőtt elfogadnák a befektető ajánlatát, a szentesiek a helyszínen akarnak informálódni arról, hogy a létesítmény ártalmas lenne-e a környezetre.

Szirbik Imre tehát nem lesz ott csütörtökön a Kossuth téren, mint fogalmazott, egyébként sem híve az utcai politizálásnak, a vitás kérdéseket nem szabadtéri pódiumon, hanem közgyűlési termekben kell eldönteni.

Halmai rendkívül sajnálja

Halmai László lapunktól tudta meg, hogy Szirbik Imre nem lesz itthon csütörtökön. Azt mondta, később válaszol a kérdésünkre. Végül levelet küldött: „Rendkívül sajnáljuk, hogy ismét elfoglalt az országgyűlési képviselő, ha nyilvános vitáról van szó, immár harmadszorra." Halmai hozzátette: nagyon kényelmetlen harmadszorra is elküldeni azokat az embereket, akik kíváncsiak országgyűlési képviselőjük válaszaira. Minden olyan vélelmezés, ami arra utal, hogy a képviselőnek nem teljesíthető időpontot ajánlottak, csúsztatás. Feltette a kérdést: csak nem fél Szirbik Imre szembenézni a választóival, „akik bőrére megszavazta a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat"?

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Bucimaci 2008. március 15. 19:15
  „A "reformnak" nevezett szálguldás megbukott Szirbikkel együtt!”
 • 28. közép köznép 2008. március 08. 17:33
  „A köztehek viselése: adók, járulékok, stb.milliók vállát nyomó és jövedelmét jelentősen csökkentő tényező. Ezért volnánk jogosultak a közellátás szakszerű és széleskörű biztosítására. Pl.orvosi ellátás, oktatás. De ha a közvagyonnal rendelkezők a közvagyont kiprivatizálják, ellopják és ezért a közszolgáltatást piacosítani akarják, újabb sarcot kivetve a közterhet viselőkre, hát attól a köz zsebében csak a bicska nyílik ki, mert a pénztárcája már üres.”
 • 27. catroot 2008. március 06. 14:28
  „19.!

  "csaladokat szakit szet a szemet kommunizmus..."

  És még mondod, hogy egyetemet végeztél? Attól, hogy elmentél innen. lehet hogy többen is lettünk!”
 • 26. szkeptikus 2008. március 06. 11:10
  „aka
  Nyilván azoknak a maffiózóknak a porontyairól beszélsz (a 10.000Ft/fö/éj/szórakozóhely) akik hivatásszerűen tapsolják el az adózók és járulékfizetők által befizetett milliárdokat! A diákok többségének komoly erőfeszítést jelent előteremteni a bentmaradáshoz szükséges minimális összeget is!”
 • 25. Naív 2008. március 06. 09:40
  „A biztosítást ki fizeti? (mármint azt a biztosítót,aki "besegít" a kórházi napidíjba) Azt is én?
  Műegyetemen nem tudom mennyi a tandíj pontosan, de az én értelmezésem szerint +/-50%-al szabadon módosíthatják.

  "Az egyetemeken 2008-tól, az akkori másodéves egyetemi hallgatóknak kell először évi 105-150 ezer forint tandíjat fizetni, ami alól a legjobban tanulók mentesülnek - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter."
  "A tandíj összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így legalacsonyabb összege évi 52500 forint, a legmagasabb pedig 225000 forint lehet évenként."”
 • 24. aka 2008. március 06. 08:34
  „a tandíj annyi, amennyit írsz. (pl. a műegyetemen 105.000Ft/év, vagyis durván 50.000/félév. ) ez havi 10.000-nél nem sokkal több. (egy egyetemista egy este egy szórakozóhelyen lazán "elveri" ezt a pénzt.)
  most miről beszélünk???? (a gyereknek a gimnazista 9-es könyvei majd 30.000-be kerültek, az egyetemi szakirodalom se olcsó)
  a kórházi napidíjba pedig a biztosító is besegít(het).
  ennyi.”
 • 23. Naív 2008. március 05. 14:45
  „Tisztelt Balosok és Jobbosok!

  Az olyanok,mint én, akik semlegesek (és szeretnének is maradni), olyan világot és fejlődésért küzdő csoportokat ("pártokat") szeretnénk, akik félretennék a csatározásokat és arra összpontosítanának, hogy a volt KGST országok közül az élen legyünk,hogy legyen nálunk is Euro, hogy az legyen a kérdés, hogy melyik városban rendezzük meg majd az olimpiát.Mikor beszélhetünk majd arról,hogy miből lesz nyugdíja a most 30-as,40-es korosztálynak?
  Én nem szeretnék húzni sem balra,sem jobbra.Szeretem a saját véleményemet elmondani,nem a pártomét.Legjobb út az egyenes.
  Laikusan semlegesként sem tudnak meggyőzni, hogy miért jó a vizitdíj (ha már TB-t fizetek), tandíj legyen,de jelképes netto minimálbér/félév,hogy ki tudják fizetni a szülők.A kórházi napidíj pedig megalázó.
  A korábbi hozzászólásokhoz pedig csak ennyi: létezik olyan megállapodás cégeknél,hogy tanulmányi szerződés. A Magyar Állam is köthetne ilyet,hogy X évig Magyarországon belül hasznosítja a megszerzett tudást a frissdiplomás. (ez csak egy ötlet)

  Tisztelettel:
  egy naív hazánkban élő semleges polgár”
 • 22. Töhötöm 2008. március 05. 12:44
  „Jogos!
  Azért azon is el lehetne gondolkozni,hogy Szirbik és Dongó biztos nem vitázik Ol.-ban,csak előttünk.(Csak Halmai előtt)”
 • 21. brrrr 2008. március 05. 11:47
  „szabadakarat! ne haragudj, nem sajnállak, amiért már megteheted, hogy külföldre mehetsz dolgozni (jó fizetésért) és bármikor haza is jöhetsz, hogy itthon legyél nagylegény a pénzedből. Nem volt ez mindig így, elhiheted. (mellesleg nyilván nem töri szakor végeztél (bár talán érettségiztél belőle): Mo-on sose volt kommunizmus, szocializmus (azzal a bizonyos 3,60-as kenyérrel, meg minden ingyen van-nal (ugye, milyen ismerős???) igen, de nem most, mert most nagyon is kapitalizmus van, annak is a vadabbik szaka...)
  persze voltak, akik az annyira gyűlölt szocializmusban is kijutottak külföldi egyetemre, állami pénzből (tehát péel az én apám-anyám által megtermelt javakból), ösztöndíjjal, hogy aztán úgy képviseljék a "szegény, dolgozó népet", hogy egy percet sem dolgoztak életükben a szakmájukban, sőt, sokszor még ott sem jelennek meg, ahol a tetemes fizetésüket fölveszik (politikusként, többek közt az én adómból finanszírozva), mert péel könyvet írnak vagy fociznak...Kkitalálod, kiről beszélek?”
 • 20. városlakó 2008. március 05. 08:16
  „szabadakarat!!!!!!!!!!!!
  NAGY A POFÁD!!!!!!!
  Az egyetemedet én is fizettem,könnyű volt igy tanulnod.
  Most meg máshol kamatoztatod.
  Nem itt élsz,akkor miért pofázol bele az ittélők dolgába,mi viseljük a terheket,nem te.
  Könnyű a más f............-val a csalánt verni.
  Az én gyerekeim külföldön tanultak és mindent mi és ők fizettünk és nem az Állam,mint neked.Ott is dolgoznak.
  Kemény tandijat fizettünk,semmit nem adtak ingyen mint neked.”
 • 19. szabadakarat 2008. március 04. 23:44
  „Sajnalatos, hogy ennyi baj utan, ennyi szanalmas vita, ballepes utan, meg van arca barkinek is megkerdojelezni, hogy melyik oldal a rossz????En kulfoldre koltoztem, ugyanis ebben az orszagban nem lehet megelni, egyetemet vegeztem, kuzdottem egesz eletembe, es a szemet szocialistaknak koszonhetoen semmim sincs. Nincs munkaja az embereknek, nincs j0vo a fiataloknak, munkahelyek szunnek meg, csaladok mennek tonkre, csaladokat szakit szet a szemet kommunizmus...a sok hulye barom magyar meg szirbiken es egyeb balfaszokon vitazik!
  HAT MEGERDEMLITEK A SOK SZART, MERULJETEK EL BENNE, HA NEM MERTEK LEPNI.....”
 • 18. centesi 2008. március 04. 21:01
  „"el lehet menni az országból" - mondotta Ferenc, Szirbik pedig szótfogadott a főnökének.”
 • 17. kupec 2008. március 04. 19:17
  „Ez a halmai bolond! Még mostis ezen lovagol,pedig ahogy dongonak neki is tudomása volt az utazásról.De csak aszt morogja,hogy nem akar vitázni.Mint az ura és parancsoloja orbánka nekisem kerek a világ.”
 • 16. szkeptikus 2008. március 04. 18:47
  „Látom be vagytok majrézva Halmaitól rendesen, mi is be vagyunk Gyurcsánytól, de reméljük már nem sokáig!”
 • 15. aka 2008. március 04. 18:05
  „olvasgatom itt a hozzászólásokat, de szomorú vagyok.
  tán "pacal"-al tudnék nagyjából 1-et érteni..
  tényleg van, aki úgy gondolja, ha most vasárnap igennel szavaz pl. a vizitdíj eltörlésére, akkor olyan marha nagy jó lesz??? hát kérdezze már meg a háziorvosát, hogy ha kiveszik a zsebéből azt pénzt, amit most 300Ft/betegenként megkap, akkor utána mit fog tenni ( és ki) a zsebébe? (ez az összeg, saccperkábé, ha 30 beteg van egy nap, 20 munkanappal számolva kb. 180.000Ft/hó)
  mert szerintem mindenkit megkérdeztek, megnyilatkoztattak, sőt még weboldalt is csináltak az ellentábornak ( a www.leavizitdijjal.hu). De kérdezem én, hogy a < 6000 háziorvos közül, tényleg hányan vannak tisztában a tényekkel, és a későbbi pénzügyeikkel? A korrektség kedvéért a másik oldal weblapja:
  http://www.vizitdij2008.doctor.hu/
  Egyébiránt ezt a helyzetet ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a vakot nagyon át akarják vezetni a túloldalra, át is viszik, csak mikor átérnek, szól a vak, hogy én nem is akartam átmenni.....
  hát így szavazzatok vasárnap.”
 • 14. villámcsiga 2008. március 04. 17:59
  „Ezt jól kitalálta Halmai úr. Megjelöl egy olyan időpontot, amikor jól tudja, hogy nem is lesz Magyarországon a "kihívott fél". Aztán teleharsogja a médiát, hogy "nem mer kiállni" a polgármester. Nagyon átlátszó trükk. Inkább tenne valamit a városért Halmai úr műbalhék helyett. De az persze sokkal nehezebb dolog.”
 • 13. maci52 2008. március 04. 17:54
  „Persze hogy nincs törölköző,stb mert mindent elloptatok kedeves elvtársak,megye székhely fszt,illemhelyén 6 lehetőségből egyetlen egy működik,az is ruszki módon,ülőke nyet.Visszatérnek az 50-es évek,jönnek az agitátorok,demizsonnal,így lesz-úgy lesz,mindent beigérnek,csak a hatalom maradjon.Felső oktatás? Elvtársak,már elfelejtettétek a Marxista egyetemeket,tanulmányi szabadságokat,vállalatok fizették a bentlakásos "tivornyáitokat",ugyan így ment a KISZ vezető képzés is,állam bácsi pénzén.Ez a rengeteg Dr.-i cím öreg MSZMP-éből átvedlett MSZP-s lett,mivel a politikai fősuli után doktori címet szerezhettek"Marxista tudományok doktora",most meg sajnáljátok ugyan ezt másoktól.Ilyen nagy komcsi központ volt Szegeden a Közép fasor 1-3,"Oktatási központ"a a nagykomcsik apartmannokban laktak,ettek-ittak,a seggük is ki volt nyalva,közpénzen,a többi szállodai ellátásban részesült.Nem messze volt a Kisz vezető képző,ami megfelelt egy prosti tanyának,a Főfasoron meg a Pártiskola.Ezek mind állam pénzen.”
 • 12. városlakó 2008. március 04. 17:00
  „Halmai Úr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  NE KÖTÖZKÖDJÖN!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Elégvolt már a Halmaiakból!
  Mikor Önkormányzati Képviselő volt Szentesen akkor is aggatta a körmeit,semmivel sem értett egyet,a város meg szépült és fejlődött.
  Ön biztos ezt sem vette észre.
  Nem kell a pár tiz embert az utcára vinni és hülyiteni,mert több ugyse megy az utcára politizálni.
  A politizálásnak megvan a helye,az inteligens józangondolkodó ember ezt tudja is.
  Úgylátszik Ön nem ezek közzé tartozik.”
 • 11. pacal 2008. március 04. 16:07
  „Nem kellene annyira várni azt a hétvégét Kedves Szkeptikus! Nehogy nagy legyen az arc és igen kicsi az eredmény. Aztán nézhettek jó szkeptikusan a jövöbe, ami lehet, hogy nem is hétfőn fog elkezdődni?
  Én már úgy várom azt a hétfőt, tényleg jön a jövő? És ezt mind ti intéztétek el azzal a három kis nyavalyás igennel? Én már lehet, hogy vasárnap este le sem fekszem, és csak várok, csak várok, csak várok.
  Ti ezt tényleg elhiszitek, hogy most húzunk 2 millió x-et, és minden egycsapásra megváltozik? Hétfőn már a háziorvosnak csak annyit mondtok, hogy : Doktor úr! A jövő elkezdődött! És mutattok neki egy fityiszt? Egy fidesz fityiszt? Nagyon fog neki örülni. Te meg annak, amikor majd azt látod, hogy megint nincs törölköző a rendelő mosdójában, kézzel és nem géppek írják a recepteket, hosszú sorban kell állni a váróban és zsebből zsebbe nyomathatod a lóvét a kedves doktor bácsinak.
  Hát tényleg ezt akarjátok?”
 • 10. szkeptikus 2008. március 04. 15:22
  „Csak szaporán "elvtársak" szaporán, mert mindjárt itt a hétvége´”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítik a károkat Árpádhalmán

Árpádhalom - Két nappal az orkán erejű szélvihar elvonulása után enyhítik a károkat Árpádhalmán: a faluban huszonhét ház rongálódott meg. Tovább olvasom