Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Szirbik nyerne, ha most lenne a választás

Ha most lenne parlamenti választás Szentesen, Szirbik Imre nyerne Farkas Sándorral szemben. Ez lett az eredménye a városban nagy feltűnést keltett közvélemény-kutatásnak, amelyet az orosházi MB-Inves Bt. készített, nem tudni, kinek a megbízásából. Mint korábban megírtuk, a bt. vezetője maga is politikus: a Fidesz-MPSZ orosházi városi elnöke.
Nemrégiben politikai természetű közvélemény-kutatáson esett át Szentes, amikor egy szombati napon a kérdezőbiztosok arról faggatták a város lakóit, ha másnap parlamenti választás lenne, elmennének-e szavazni, s ha igen, kire. Molnár Béla, a közvélemény-kutatást végző cég vezetője – a nagyobbik ellenzéki párt orosházi szervezetének elnöke – lapunk érdeklődésére elmondta: számadatok közlésére a megrendelőtől nem kapott felhatalmazást, ezért csak százalékos megoszlásról számolhat be.

Száz mérni kívánt háztartásból mindössze negyvenkettőben sikerült a mérést elvégezni, arányában negyvennégy helyen nem nyitottak ajtót, és tizennégy otthonban megtagadták a válaszadást. A panelházas városrészekben jellemzőbb volt a bizalmatlanság, feltehetően ezeken a helyeken több kereskedelmi ügynök fordul meg. A minta Molnár Béla szerint így is nagy, de jelentős a kieső hányad, 58 százalék.

A kampány és a valódi választás Molnár szerint hozhat tehát még meglepetést. A kutatás adataira hivatkozva azt állítja, hogy ami a pártszimpátiát illeti, a Fidesz vezet 3 százalékkal az MSZP előtt, az SZDSZ és az MDF egy százalék alatt áll. Úgy véli, ez az adat annak fényében, hogy a válaszadók 28 százaléka még el sem döntötte, elmegy-e szavazni, fönntartásokkal kezelendő. E tábor meggyőzése nagy kihívást jelent mindkét tábornak, szerinte a kampány során lesz feladat bőven.

– A személyi preferenciák kérdéskörében számomra kissé furcsa adat jött ki – fogalmaz közleményében Molnár. – ugyanis itt Szirbik vezet Farkassal szemben, 1,5 százalékkal. A megkérdezettek huszonnyolc százaléka a személyi kérdésben is határozatlan volt, nem tudta eldönteni még azt sem, hogy elmegy-e szavazni. A felmérés adatai szerint Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára most háromszázaléknyi szavazatot kapna az országgyűlési választáson.

Érdekesség, hogy a válaszadás hajlandósága sokkal nagyobb a munkahellyel nem rendelkezők esetében. A nyugdíjasok és a harminc év alattiak határozott, egyenes válaszokat adtak, a „nem tudom", „még nem döntöttem el" jellegű válaszok a 30–55 év közöttieknél a legjellemzőbbek. A válaszadók tizenegy százaléka határozottan kijelentette: nem megy el szavazni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utolsó simítások a volt megyeházán Szentesen

Változtatásokat kért a szentesi önkormányzat az eredeti tervhez képest az egykori megyeháza… Tovább olvasom