Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Szivattyúkkal, lapátokkal küzdenek a víz ellen Szentesen

Csongrád megye - Harmadfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget Szentes környékén. A megyében a legkevesebb eső Csanádpalotán esett az elmúlt napokban – de még ott is annyi, mint máskor egy hónap alatt.
– Vasárnap óta megy a szivattyú, a legnehezebb órákban a tűzoltók is segítettek. Az udvaron lábszárig ért a víz, szerencsére a házba nem ment be, sikerült megvédeni. Van 70 birkám és számos más állat, óvni kell az épségüket – közölte a tanyájánál Józsa Csaba. A fiatal férfi tegnap Szentes Hékéd nevű részén a belvízzel küzdött. A Szentesen ideiglenesen keletkezett „tavak" egyike, amelyekről tegnapi lapunkban írtunk, egyelőre makacsul tartja magát. Olvasónk arról számolt be: a Wesselényi utca lakói vödörrel hordták ki a vizet a házakból, Hékédről pedig csak akkor kezdett levonulni a víz, amikor munkagépekkel megnyitottak egy belvízelvezető csatornát.

A megyében az elmúlt napok heves esőzései Csongrádot és Szentest sújtották leginkább, a bejelentések kilencven százaléka ebből a két városból érkezett a katasztrófavédőkhöz.

A szentesi városellátó munkatársai az árkokat tisztították, hogy levonulhasson a víz. Fotó: Králik Emese
A szentesi városellátó munkatársai az árkokat tisztították, hogy levonulhasson a víz.
Fotó: Králik Emese


A szentesi városellátó intézmény dolgozóival a Dózsa György utca végén találkoztunk. Ahogy a város több pontján, ebben az utcában is az volt a feladatuk, hogy megtisztítsák az átereszeket, így segítsék a víz levonulását. Ahol makacs dugulással találkoztak a cég szakemberei, egy speciális berendezéssel mosatták át a problémás szakaszt.

Az elmúlt napokban az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén átlagosan 93 milliméter csapadék hullott, ez a szeptember egészére számított sokéves átlag több mint kétszerese, tájékoztatott az igazgatóság sajtóosztálya. A legtöbb esőt az északkeleti körzetek kapták: Zalota 199, Papgát 163, Felsőveker 157 millimétert. A legkevesebb, de még így is a sokéves havi átlag körüli eső délen-délkeleten esett, Csanádpalotán 43, Klárafalván 44 millimétert mértek. A Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat harmadfokú, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség mellett szivattyúzza a belvizet. A csanyteleki önkormányzat elsőfokú készültséget rendelt el.
Vas megyében segítenek

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén kialakult árvízi helyzetre való tekintettel az Országos Műszaki Irányító Törzs 19 főt vezényelt át a térségbe az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól. Körmenden, illetve Murarátkán látnak el műszaki irányítói és koordinátori feladatokat, figyelőszolgálatot teljesítenek, szükség esetén fizikai védekezési feladatokat látnak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a wellness-részleg építése Szentesen

Már a kivitelezői szerződéseket készítik elő a szentesi wellness- és élményfürdő építéséhez. Tovább olvasom