Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Szociális malacot kaptak a rászorulók

Szentes - Idén is „szociális malacot" kaptak Szentesen a rászoruló, több gyermeket nevelő családok. A város ezzel próbál segíteni, cserébe csak azt várja el: gondosan neveljék fel a kapott jószágot.
Húsz család vihetett haza szerdán egy-egy választási malacot a szentesi önkormányzat szociálishaszonállat-programjában. A köznyelvben csak szociális malac néven futó támogatási forma mintegy másfél évtizedes a városban. A szociálpolitikai irodán választják ki a nehéz körülmények között élő és több gyermeket nevelő családokat, ők pedig eldöntik, élnek-e a lehetőséggel.

Húsz családnak lett malaca Szentesen. A szerző felvétele
Húsz családnak lett malaca Szentesen.
A szerző felvétele
– Számos családnak írtunk levelet, meglepő módon többen visszautasították. Az okot nem mindig értettük, hiszen azokat választjuk ki az ellátórendszerből, akiknek biztosan jól jönne egy karácsonyra szépen meghizlalt jószág – számolt be a tapasztalatokról Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője. – A pénzügyi nehézségek Szentesen is éreztetik hatásukat: tavaly még 25, idén öttel kevesebb állatot tudott az önkormányzat ilyen célra elosztani. Igaz, erre az általános áremelkedés miatt mégis a tavalyival megegyező összeget, másfél millió forintot fordítunk. Az eddigi tapasztalataink nagyon jók: szeretettel gondozzák, sok esetben még nevet is adnak a malackának, amelyből – bár elméletileg december 31-éig tart a program – szinte mindig karácsonyi lakoma lesz.

Az osztály munkatársai idén is meggyőződtek arról, hogy megfelelő körülmények közé kerül-e az adomány. Az sem kizáró ok, ha emeletes házban lakik valaki, hiszen rokonnál, barátnál is felnevelhetik az állatokat. A családoknak az év végéig minden hónapban 70 kilogramm takarmányt is adnak vissza nem térítendő támogatásként. Az osztályvezető asszony azt is elmondta: rendszeresen ellenőrzik, hogy rendesen gondozzák-e a malacokat az új gazdák. – Aki nem teljesíti maradéktalanul a feltételeket, többé nem részesülhet ilyen ajándékban – tette hozzá.

– Nagyon örülünk, nagyon jó kezdeményezés – hallottuk Berkesné Nagy Anikótól. – Öt éve már kaptunk egy kis jószágot, a mostanit is szépen felneveljük. Három jó étvágyú gyermekem van, karácsony táján jól jön majd a hús.

Olvasóink írták

  • 2. nádiposzáta 2012. július 17. 08:58
    „Szoci(ális) malac röfög ,sepregetők vissza osszák az a malackákat mit a röfike terven felül fialt ????Hogy is volt ,Anno megkérdezték a paraszt bácsit mennyit fial a disznaja ,-hát 6-7,tervgazdálkodás nem engedhette meg fialni muszáj volt legkevesebb 12-t (papíron)”
  • 1. petrov 2012. július 11. 21:40
    „Az sem kizáró ok, ha emeletes házban lakik valaki, hiszen rokonnál, barátnál is felnevelhetik az állatokat... Istenem. Ezt a demagógiát. Mondhatnám azt is, "malaca" van ha nem vágja ki a kedves "vidéki" rokon vagy barát. A panelből fog kijárni almozni, etetni és stb. ?
    Ne értsenek félre. Ok a dolog, csak egy kicsit morbid. "Szociális malac"... később szociális kecske is lesz ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábor, Ász Fesztivál

A Szegvári Közösségfejlesztők Egyesülete szervezésében a héten Mesél a szegvári határ címmel honismereti tábort tartanak 8–12 éves gyerekeknek a Civil Házban. Tovább olvasom