Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Szoftver vigyáz a szentesi tehenekre

Szentes - Számítógépes rendszer tartja nyilván azt is, hogyan érzik magukat a tehenek az Árpád Agrár Zrt. megújult, termálvízzel fűtött fejőházában. A beruházás 171 milliós pályázati támogatással készült el.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Padlófűtés, számítógép-vezérlés, az egyedi jellemzőket nyilván tartó és folyamatosan frissítő nyilvántartás – ilyen egy 21. századi fejőház. A szentesi Árpád Agrár Zrt. Szegi tanyai telepén tavaly készült el az a létesítmény, amelyről azt mondják: jelenleg a környéken nem találni párját. A cég folyamatosan fejleszt, a kertészetében például egyre modernebb és nagyobb üvegházakat építenek, a fél évszázados múltú tehenészetről is úgy ítélték meg, hogy haladnia kell a korral. Néhány éve fedett széna-, később trágyatárolókat építettek, 2013-ban az istállók kaptak új szellőztetést, majd 171 milliós pályázati támogatással kész lett a fejőház.

A kunszentmártoni út melletti telepen 22 ember látja el az 1200 jószágot, amelyből 550 a fejőstehén. Reggel és este majdnem négy órába telik, mire mindegyik leadja a tejet – magyarázta a telep vezetője, Kellerné Mencser Mária. A reggeli fejésre érkeztünk, láttuk: megy minden, mint a karikacsapás.

Reggel és este majdnem négy órába telik, mire minden tehén sorra kerül. Fotó: Králik Emese
Reggel és este majdnem négy órába telik, mire minden tehén sorra kerül. Fotó: Králik Emese

– Kisebb csoportokban, kapuk és karámok segítségével tereljük az állatokat az előváróba. Bent egyszerre 32 fejőállást foglalhatnak el. A régi fejőházban úgynevezett halszálkaállások voltak, ebben viszont merőlegesek a fejőaknára. Némelyik tehénnek nehezebben ment az új rend megtanulása, később azonban megszokták. Megfigyeltem, van, amelyik mindig ugyanazt a fejőállást választja – mondta. Mindennap 13 ezer liter tejjel telik meg a tartály, a tartalmát az Alföldi tej Kft. Szegedre vagy Székesfehérvárra viszi. A cég termékeit szinte minden bolt polcain meg lehet találni, de saját maguk is árulják.

– Mindent számítógép vezérel. A jószágok jeladót viselnek a nyakukban, ahogy belépnek a fejőház ajtaján, a rendszer kiolvassa belőle még azt is, milyen az egészségük. Azt pedig, hogy mennyi tejet adnak, folyamatosan figyelhetjük a felettük lévő irodában, a monitoron – mutatta Kellerné Mencser Mária. A fűtést termálvíz szolgáltatja, a tej előhűtésére használt víz a padló mosásakor jön jól. Az állatok meghálálják a jólétet és a gondoskodást: évente 4500 tonna extra minőségű tejjel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécelről kerékpározna Rióba Cseuz László

Nyugdíjasként nem talált állást városában a szentesi Cseuz László testnevelő tanár, munka nélkül azonban 70 évesen sem tudja elképzelni az életét. Tovább olvasom