Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Szolnok is ad egymilliót a szentesi bázisra

Szentes - A cibakházi halálos baleset nyomán Szolnok polgármestere arra kéri közgyűlését, szavazzanak meg egymillió forintot a szentesi légimentő-bázis mielőbbi megépítésére.
Egyre több önkormányzat nyúl a zsebébe, az összefogás pártsemleges, 55 milliónál tartanak, összesen 90 millió kell. Közben az Egészségügyi Minisztérium az Unióra hivatkozik, amikor arról kérdezzük, az ígéret ellenére miért nem kezdődött még el az építkezés.

A légi mentők és a leginkább érintett önkormányzatok úgy döntöttek, társadalmi összefogást kezdeményeznek a szentesi bázis mielőbbi megépítése érdekében. Túri Péter, a Légimentő Kht. igazgatója büszke arra, hogy a régióban politikai hovatartozásra való tekintet nélkül egyre többen csatlakoznak. Szentes 15, a Csongrád megyei önkormányzat 10, Sándorfalva egymillió forinttal járult hozzá eddig az építkezéshez, magánszemélyek adtak további összegeket, így már most rendelkezésre áll mintegy 55 millió forint. Az idő már csak azért is sürget, mert a közbeszerzési eljárás eltarthat két hónapig.


Szolnokon a húsvétkor történt cibakházi súlyos baleset után határoztak úgy, hogy támogatják a bázis megépítését. Szalay Ferenc, a város fideszes polgármestere lapunknak azt mondta, a légimentő-bázis megvalósítása állami feladat volna, de a környéken élők esélye a túlélésre fontos a szolnokiak számára is. Ezért a megyei jogú város egymillió forinttal fogja támogatni az ügyet, a közgyűlés ezután dönt. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés szóvivője közölte: az április végi ülésen döntenek ötmillió forintos felajánlásról. Hanga Valéria hozzátette, a cibakházi baleset áldozataihoz Debrecenből érkezett meg a mentőhelikopter 27 perc alatt. Az elhunyt férfi életét talán meg lehetett volna menteni, ha Szentesről indul a gép, és odaér, mindössze 7 perc alatt. A balesetnek egyébként három súlyos sérültje volt, köztük egy hétéves kisfiú.

A Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének, Magyar Annának felhívására több megyénkbeli önkormányzat is csatlakozik. A szocialista Bedő Tamás lapunk érdeklődésére közölte, a legközelebbi csongrádi ülés elé legkevesebb egymillió forintos hozzájárulásról szóló javaslatot tesz. A csongrádi polgármester szerint az összeg mértéke elsősorban a város erején múlik. A mórahalmi önkormányzat ötszázezer forintot ajánl. Nógrádi Zoltán polgármester úgy fogalmazott: ha a sürgősségi ellátás terén az egészségügyi tárca az adóból nem képes felelősséget vállalni a polgárokért, akkor ezt a felelősséget elvállalják az emberek és az önkormányzatok.

Középpontban a bázis. Fotó: Tésik Attila
Középpontban a bázis. Fotó: Tésik Attila

Időzavarban a minisztérium

Tavaly augusztusban született meg – egy szakmai egyeztetés után – a politikai döntés arról, hogy Szentesen épüljön meg a dél-alföldi régió légimentő-bázisa. Az ehhez szükséges 90 millió is megvan állítólag, az építkezés mégis csúszik. Idén februárban a tárca államtitkára, Kincses Gyula Szentesen azt mondta, leghamarabb jövőre szállhat fel az első helikopter. Tegnap már mást mondott a tárca. A sajtóosztályhoz eljuttattuk kérdéseinket. Kíváncsiak voltunk arra, miért késlekedik az uniós forrásból származó 90 millió forint, mit szólnak a szaktárcánál a társadalmi összefogáshoz egy olyan ügyben, mely kormányzati feladat volna. Ezt a választ kaptuk: „A légimentő-bázis uniós forrásból valósul meg, az Unió által szabályozott menetrendet be kell tartani. Szentesen várhatóan 2008 második felében szállhat fel az első helikopter. Szükség van egy ideiglenes bázisra, ahonnan mentési feladatok végrehajthatóak. A jakabszállási repülőtér tulajdonosának felajánlását a minisztérium elfogadta, az ideiglenes bázison várhatóan májusban indul el a mentés."

Olvasóink írták

 • 17. Nefelejcs 2008. április 11. 22:24
  „Jelentkezőt nem látok!”
 • 16. MTK 2008. április 11. 19:31
  „Hol van a sok milliárdos elvtárs? Senki nem jelentkezik? Az adófizetők pénzét bezzeg lenyúlják!”
 • 15. polip4 2008. április 07. 13:07
  „Nagyon nagy szégyen ez az ügy! Az a baj, hogy sorozatban történnek ilyen felháborító dolgok, de semmi nem változik. Ugyanúgy megkapja majd a következő miniszter, BKV-vezér stb.. is a sokmilliós tiszteletdíját, végkielégítését!!!! Mi meg nem kapunk 90 milliót életmentésre!! Rohadjanak meg!”
 • 14. Mentős 2008. április 06. 16:16
  „Az MSZP szerint nem sok a BKV-vezér végkielégítése, Horváth Ágnes is elégedett a munkájával és Zuschlagot is fizetjük a börtönben. Van itt pénz elftársak! Dehogy éppen az emberek megmentésére nincs, az már egy kicsit sok elftársak!”
 • 13. Alföldi"paraszt" 2008. április 06. 13:17
  „Kedves Budapesti!

  Örülj neki ,hogy Te ilyen értelmes vagy.Ti egyet fingatok és máris ott a segítség, sajnos nekünk "parasztoknak "nincs meg ez a lehetőségünk, mi ilyen öngondoskodók vagyunk. Ami kell azt kénytelenek vagyunk magunknak előteremteni. Ha jobban a dolgok mélyére nézünk, akkor észrevehetnéd, hogy a sok paraszt biztosítja nektek fővárosi köcsögöknek, hogy 4-es metrót kaphassatok. Elmondanám neked, hogy az alföldön van olyan,aki még metrón sem ült, mégsem verjük a plattot, hogy nektek az mi a francnak.
  Lajos 2. Segíts nekünk, mert nem tudunk róla, hogy Magyarországon hol épült még légimentő bázis. Értesüléseim szerint a szentesi lenne a legelső, mely a Dr. T.P. projekt idején valósulna meg legelőször.
  Preztízs értékű lenne, mivel olyan körülmények valósulhatnának meg, melyek normálist körülményeket biztosítanánaknak munkához is.”
 • 12. Bíróság 2008. április 06. 10:14
  „Nyugaton már az utcára mennének az emberek! Egy SMS miatt a miniszter ott lemond, itt éveken keresztül tollászkodhatnak pártfejesek Szerintem várjuk meg amíg a britt királyi haditengerészet partra száll Debrecennél! A mi pénzünkön százmilliókat költenek a saját hülyeségük kommunikálására, az itt lakók meg pusztuljanak meg mert nincs 100 millió helikopter-állomásra! Kérdezem, hogy akkor mit csinált ez a sok okos MSZP-és képviselő a parlamentben, azonkívül, hogy Gyurcsányra szavbazott! A fizetésüket is mi adjuk, ráadásul nem mi vagyunk értük! A sok sz@arkavarót már ideje lenne bíróság elé állítani!”
 • 11. vidéki paraszt 2008. április 06. 07:52
  „Budapesti ha a paraszt nem dolgozik te éhen pusztulsz te csak halgass és örülj hogy vannak vidéki parasztok. Tényleg bunkó vagy tik akartátok Gyurcsányt most meg nem tetszik egyétek amit főztetek.A parasztnak van esze neked meg noteszed ird bele a parasztnak köszönöm hogy van mit ennem.”
 • 10. Füleske 2008. április 05. 11:05
  „Elvtársak! Már megint uniós kukoricát loptak. Az a több mint 1 milliárdos tétel tíz légimentő-bázisra is elég lenne!”
 • 9. Kutyák 2008. április 04. 21:06
  „Szentesi írta:
  "Talán most nem kellene politizálni,emberek életéről van szó."

  Ezt Gyurcsány és Horváth Ágnes asszony is tudja? Szirbik elvtárs jobban is lobbizhatott volna!”
 • 8. szentesi 2008. április 04. 20:54
  „Budapesti
  Nagyon b..kó vagy,ne pofázz bele és ne alázd meg az alföldi népet,mert ehhez nincs jogod,csak a b..kóságodat fejezed ki.
  Neked Budapesten biztositott és rövididőn belöll elérhető az egézségügyi ellátás.
  Részemről inkább a gazdag Mórahalom ajánlata meglepő,igaz
  közel van a település Szegedhez,meg a polgármester más párt tagja,mint a szentesi.Talán most nem kellene politizálni,emberek életéről van szó.”
 • 7. Berka 2008. április 04. 18:21
  „T. Budapesti!
  Meg lesz itt minbden oldva! Kóka majd néha erre küldi a helikopáterét! Horváth Ágnes életmentővel a fedélzetén!”
 • 6. Budapesti 2008. április 04. 18:10
  „Jol mondod BERKA,a viharsarki emberek buta parasztok,ők,ezt is ki fogják birni!

  Fizessetek békési parasztok!Gyüjtsétek a pénzt!”
 • 5. Berka 2008. április 04. 17:43
  „A kormánypártok lenyúlják az adófizetők pénzét, közben alapvető problémák nincsenek megoldva. A baromságok kommunikálására bezzeg 15 milliárd forint is van, az emberek megmentésére nincs. Nem lesz rend ebben az országban addig, amíg gyilkos ágnesek és gyurcsány ferkók uralkodnak és fosztogatnak. A törvénytelenül megválasztott kis kukajancsi közben repteti a helikopterét! Mit lehet még megtenni a sok tudatlan emberrel?”
 • 4. Kuci 2008. április 04. 16:14
  „Közmondás : Bort iszik , vizet prédikál . Erről kinek mi jut eszébe .? Na nálunk kb. most ez van .”
 • 3. LAJOS 2 2008. április 04. 16:01
  „Kedves T.Pétertől,hogy örül,ő a legnagyobb "lenyulója",a légimentésre szánt pénznek.

  Gyüjtögessük csak a pénzt,számlára minden stimmelni fog,az biztos.Tunniillik,a beruházó kiállit egy számlát,amiből 20% un visszaosztásra kerül.Igy történt ez a többi légimentő bázison is,Szentes sem lesz kivétel.Papiron-mondom-számszerüleg,matematikailag OK lesz...ez egy kivétellel nem jött be,ez volt jakabszállás...
  Végül is,DR T.P nek mindegy,kinek a pénzéből kap...igy,nem az államtól,hanem szegény békésiek pénztárcájából...karib tengeri nyaralásán-ami utólag volt-nem kérdezték,honnan jött a pénz.))”
 • 2. hobele 2008. április 04. 09:13
  „Ja meg BKV igazgatojanak 60 milla ...”
 • 1. Annorbi 2008. április 04. 07:12
  „Horváth Ágnes végkielégítésére van 4 millió forintja a államnak, erre nincs..Sajnos ilyen világot élünk..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtenek a szentesi helikopter állomásért

Szentes - A Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat és Szolnok városa összesen hat millió forinttal akarja támogatja a szentesi mentőhelikopter állomás építését. Tovább olvasom