Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szombaton újratemetik Koszta József festőművészt

Szentes - Szombaton délelőtt 10 órakor újratemetik Koszta József Kossuth-díjas festőművészt Szentesen, a Kálvária temetőben.
Teljesült az 59 évvel ezelőtt elhunyt Koszta József Kossuth-díjas festőművész végrendeletében megfogalmazott kívánsága: szentesi földben helyezik örök nyugalomra. Az újratemetés a Kálvária temetőben lesz szombaton délelőtt 10 órakor.

Koszta József földi maradványait már Szentesre szállították a budapesti Kerepesi temetőből, jelenleg a központi ravatalozó hűtőtárolójában őrzik. Felesége, múzsája, Szeifert Anna a szentesi Kálvária temetőben nyugodott. Az ő holttestét szerdán exhumálták. Koszta és felesége maradványait egymás mellé helyezik majd el egy díszsírhelyen. Az exhumálás és újratemetés költségeit a Mécses temetkezési cég vállalta magára. A díszsírhely a csongrádi szobrászművész házaspár, Máté István és Lantos Györgyi alkotása, ennek költségeit a város állta, egymillió forintba került. Az újratemetés ünnepi szónoka Szirbik Imre szentesi polgármester és országgyűlési képviselő lesz, az eseményre meghívták Koszta Erzsébetet és Koszta Szindit, a festőművész oldalági rokonait.
Koszta műveiből állandó kiállítás látható a megyeházán berendezett és róla elnevezett múzeumban. Ebben az épületben újratemetése előtt tartott előadást kedden este Dömötör János művészettörténész, nyugalmazott múzeumigazgató – méltatva a festő életművét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szentesi szervezete ma emlékezik meg 56-ról

Szentes - A Fidesz szentesi szervezete október 22-én (ma) este fél hétkor emlékezik az 1956-os… Tovább olvasom