Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Szremkó Krisztina: Paródia és filozófia

A kétszázhúszszoros válogatott, világ-, Európa-bajnok és Világkupa-győztes szentesi vízilabdázó, Szremkó Krisztina Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című könyvéről beszél.
„Ötéves koromtól négy-öt órát edzettem, úsztam és vízilabdáztam, hazatérve pihenés előtt nem sok kedvem volt a nagyon mély gondolatok befogadásához. Ezért talán nem meglepő, hogy az a szerző a legkedvesebb számomra, aki a legtöbb humort és könnyedséget vitte írásaiba. Rejtő Jenőtől az első kötetet édesanyám adta a kezembe, azt hiszem, valamennyi megjelent könyvét elolvastam. Egyébként éppen most ünnepelhetnénk születésének századik évfordulóját.

A Piszkos Fred, a kapitány kiváló példája annak, hogyan lehet egy valószínűtlennek tűnő alakból élő figurát teremteni két mondattal, igazi krimiparódia. A történet szereplői kivétel nélkül alvilági lények, akik között mégis létezik valamiféle játékszabály, valamiféle betyárbecsület. Tetszik persze Rejtő műveiben, hogy szerelmi szálak is futnak a történetekben, a párkapcsolati leírások pedig mindig jól végződnek. Fülig Jimmy naplója formájában is paródiája az irodalmi naplóvezetésnek, a történetek leírásában jelen van nemcsak a humor, hanem egy csipetnyi filozófia is – talán ennyi éppen elég az élethez. Olvasás közben egyszerűen annyit lehet nevetni, hogy nem érdemes abbahagyni. Egy-egy Rejtő-regény befejezése szinte kéri a következőt – talán ennek köszönhető, hogy olyan sokat olvastam tőle."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sártengeren át jár a közkifolyóhoz

Tele van keserűséggel a szentesi Piti Istvánné, akinek évek óta nem sikerült felújíttatnia a… Tovább olvasom