Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Szükség van az önkormányzati segélyekre

Árpádhalom, Eperjes - Az év második felétől az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk a lakásfenntartási támogatást. Sokan szorulnak továbbra is az önkormányzati segélyekre.
Az önkormányzati segélyek településenként változnak. Van, ahol szociális kölcsönnel, máshol átmeneti segéllyel vagy anyasági támogatással nyújtanak támogatást a rászorulóknak.

Árpádhalmon tavaly mintegy félszázan kérték az önkormányzati segély azon formáját, amit korábban átmeneti segélynek neveztek. Ezt évente 8 alkalommal lehet igényelni, alkalmanként 2–5 ezer forintot jelent, természetbeni támogatásként.

– A rászorulók 80 százaléka élelmiszer vásárlására kért támogatást. A fennmaradó 20 százalék pedig főként gyógyszerkiváltásra. Nem pénzt adunk, hanem egy határozatot, azután a boltosoktól, illetve a gyógyszertártól megkapjuk a számlát, amit az önkormányzat rendez – mondta Szarka Attila, Árpádhalom polgármestere.

A településen szociális kölcsönt is kérhetnek azok, akiknél elkél a segítség. Ennek összege maximum 60 ezer forint, amit 12 hónap alatt kell visszafizetni. Ezt azok kérhetik, akik valamilyen jövedelemmel rendelkeznek. Az igénylők 95 százaléka tűzifavásárláshoz kért segítséget, de voltak, akiknek számlák kifizetéséhez vagy éppen a villany visszaköttetéséhez jött jól a kölcsön. Árpádhalmon a temetési segély összege 15 ezer forint.

– Településünkön közel 330-an kapnak 3–9 ezer forint közötti lakásfenntartási támogatást. Ezt jelenleg még az állam finanszírozza, a második félévtől azonban már nekünk kell kigazdálkodnunk. Reményeink szerint meg tudjuk majd oldani – nyilatkozta a településvezető.

Eperjesen évente háromszor kérhetnek az emberek átmeneti segélyt, ami alkalmanként 5000 forint. Az elmúlt évben alig 10 lakos élt a lehetőséggel. Biztosítanak anyasági támogatást is, amelynek az összege 50 ezer forint, és a gyermekszülés után jár. A temetési segély itt 15 ezer forint. A hideg beálltával néhányan fát kértek az önkormányzattól. Kós György Gergő polgármestertől megtudtuk, ezekben az esetekben is vizsgálták a rászorultságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépülhet a húsbolt

Szentes - Felépülhet egy új üzlethelyiség a Penny áruház mellett – döntött legutóbbi ülésén a… Tovább olvasom