Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tananyagot írnak a gazdák

Az uniót alapító tagországok már elkészítették a diákoknak szóló mezőgazdasági tankönyvet, amiben Magyarország egyelőre nem szerepel. A hiánypótló kiadványt a fiatal gazdák szövetsége készíti. A szegvári alelnök, Gémes László szerint szükség van arra, hogy a legfiatalabbak képben legyenek, ha hazájuk mezőgazdaságáról van szó.
Gémes László gazdaszövetségi alelnök gyakorlati tapasztalatai egészítik ki az új szellemi munkát. Fotó: Blahó Gabriella
A magyar mezőgazdaság múltja és jelene a tárgya annak a kötetnek, mely kiegészíti az uniós országokban már létező oktatási csomagot. A tagországok mezőgazdaságát bemutató anyagból kimaradt a magyar fejezet, a fiatal gazdák szövetsége pedig civil szervezetként vállalta, hogy elkészíti a hazai verziót. A szövetség alelnöke, a szegvári Gémes László azt mondja, ugyan a legutóbb csatlakozott többi ország sem szerepel a Tellus fantázianevű programban, viszont közülük elsőként a magyarok alkotják meg a tananyagot. Ennek megvalósítására Phare-pályázaton nyert forrást az Agrya gazdaszervezet.

A kötet tartalmát gyakorlati szakmai tapasztalataik alapján állítják össze képzett mezőgazdászok. A kötet a szántóföldi növénytermesztésről, az állattenyésztésről, a zöldség- és gyümölcstermesztésről, az erdőgazdálkodásról szól. Nagy hangsúlyt fektetnek a szerzők a magyar agrárium speciális vonatkozásaira, és szeretnék, ha szeptembertől az uniós országokhoz hasonlóan a magyar iskolákban is a tananyag részét képezné a diákok fantáziájához, felfogásához igazított kötet.

Szegváron, Mindszenten és Hódmezővásárhelyen az oktatási intézményekben már elindult valami: a diákok rendszeres látogatói a fiatal gazdák farmjainak. Ha kedvük tartja, közelebbről is ismerkedhetnek a földműveléssel, részt vehetnek néhány óra erejéig az állatgondozásban.

Gémes úgy véli, a gazdaszövetség civil szervezetként előnyös helyzetben van, a politika nem hat a társaság munkájára. A hazai fiatal gazdák viszont tagjai az európai fiatal gazdák szövetségének.
– Abban a szervezetben a mi képviselőinknek vétójoguk is van. Rendkívül kedvező helyzet – hangsúlyozza Gémes. – Hiszen az európai kollégák nem valósíthatnak meg olyan programot, ami nekünk nem jó.

Az alelnök a szegvári határban földet művel. Búza, árpa terem a tábláin, emellett szójatermesztésbe kezdett és repcét ültetett, amiből biodízel készül. – Új utak futottak a lábunk alá – mondja –, csak lépni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tett a szentesi állatvédő

Frei Henrik szentesi állatvédő tegnap délután feljelentést tett a szentesi kapitányságon R. János… Tovább olvasom