Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Tápanyag lesz a hulladékból

Szentes - Nem szemét, hanem hasznos anyag a zöldhulladék. Szentesen már piacra is dobták az abból készült komposztot.
Jó ideig várt a Városellátó Intézmény, hogy megkapja a szükséges engedélyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságától. A városban keletkezett és begyűjtött zöldhulladékot szerették volna hasznosítani és komposztként árulni. A laboratóriumi vizsgálatok a közelmúltban lezajlottak, így piacra kerülhetett a Berki komposzt néven forgalmazott termék.– Hosszú évek óta szétválogatjuk az újrahasznosítható anyagokat, természetesen a növényi hulladéknak is meg szerettük volna találni a megfelelő felhasználási módját. A komposzt, amit előállítunk, nagyon jó minőségű, a szentesi lakosok elégedettek vele – osztotta meg a tapasztalatait Dancsó Tamás, a berki hulladékkezelő telep vezetője. A közterületekről, az ingatlanok elől begyűjtött falevelet, nyesedéket, az őszi kertrendezés során keletkezett fölösleges természetes anyagokat a Városellátó járművei szedik össze és szállítják a Berekbe. Ott először hat hétre úgynevezett prizmákba rendezik a telep munkatársai, majd a termék hónapokat tölt az utóérlelőben. A megfelelő kezelés és rostálás után, mintegy fél év elteltével készen áll arra, hogy visszakerüljön a kertekbe.

– A helyszínen, ömlesztve áruljuk, de ha kell, házhoz is szállítjuk. Az olyan érzékeny mezőgazdasági területre, mint a fóliás termesztés is örömmel viszik a gazdák – magyarázta a telepvezető. Az évente előállított mennyiséget azért nem lehet megbecsülni, mert a keletkezett zöldhulladék időjárásfüggő. Más országokban reneszánszát éli a házi komposztálás, mondta Dancsó Tamás. Szerinte hamarosan hazánkban is rájönnek arra a háztulajdonosok: amire ma még szemétként tekintenek, valójában értékes tápanyag a kertjükben.

Olvasóink írták

 • 3. jtozso 2012. november 30. 20:25
  „sörpocak
  Szerinted csak a közmunkások bére terheli a szemét és zöld hulladék szállítást?”
 • 2. Mike3 2012. november 28. 09:22
  „1: Mennyi ott a szemétdíj?”
 • 1. sörpocak 2012. november 28. 07:23
  „Évek óta a háztartási hulladékot(növényi eredetűt, lombot) komposztálom a kert hátsó részében és a trágyával együtt ásom be. Az, hogy ingyen viszik, de jócskán kérnek érte pénzt....?Akkor tessék a szemétdíjból engedni, mert igen drága(meg most emelnek rajta).Azt is megértem, költséges elszállítani, de amikor BRUTTÓ47ezerért(állami támogatás) dolgoznak a közmunkások rajta, akkor?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gábor bácsi 90 évesen is aktív

Szolnok megyében született, kisgyerekként került Szentesre Váczi Gábor, amikor a család – munkát keresve – a városban telepedett le. Tovább olvasom