Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Téglamániás szülésznő

Szentes - Közel háromezer bélyeges téglát gyűjtött már Bencsik Rita, aki a kórházban szülésznőként dolgozik. Féltett kincsei közül több is a 18. századból való.
Több mint tíz éve, hogy a házánál talált bélyeges téglát félretette Bencsik Rita. Valamiért megtetszett neki a Zsoldos és az Oláh feliratú, kiégetett sárdarab, és attól fogva, ha egy téglakupac, egy bontás vagy egy rom mellett vezetett el az útja, rendre megállt, hátha talál egy-egy becses darabot.

Rita, aki egy évtized alatt közel 3000 darabból álló gyűjteményt állított össze.
Rita egy évtized alatt közel 3000 darabból álló gyűjteményt állított össze.

A szülésznőként dolgozó egy gyermekes anyuka előtte nem gyűjtött semmit, családi hagyomány sem követelte meg, hogy a téglamániásokhoz csatlakozzon, mégis belehabarodott a régi téglaégetők műveibe. Előbb csodálkoztak különös szenvedélyén kórházi munkatársai, aztán már ők hozták a bélyeges építőelemeket. Egy nap, a közszolgálati televízió Főtér című műsorában látott egy másik gyűjtőt, akit felkeresett szanyi otthonában. Vitt neki, és kapott is tőle téglát. Ahogy gyarapodott a gyűjtemény, az interneten rátalált a többi szakavatottra, akikkel 2007-ben megalapították a Monarchia Bélyegestégla Gyűjtők Egyesületét. Azzal a céllal hoztuk létre az egyesületet, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia területén készült bélyeges téglákat összegyűjtsük, és minél többet tudjunk meg készítőikről. Évente két találkozót szervezünk, ahol a lakóhelyén végzett kutatásokról számolnak be a résztvevők, az előadások anyagait pedig publikáljuk. Szombaton Szentes ad otthont a következő összejövetelünknek – nyilatkozta Rita, aki egy évtized alatt közel 3000 darabból álló gyűjteményt állított össze.

– Ezret már kategorizáltam, a többi még feldolgozásra vár – vezet körbe Zolnay utcai téglatárában, ahol olyan ritkaságra is lehet bukkanni, mint egy madárlábnyommal vagy egy elefántrajzzal díszített tégla. Rita kedvencei közé az 1700-as évekből származó évszámos és ligatúrás téglák tartoznak, vagy a 19.századból származó, monogrammal ellátott Károlyi-téglák. – Egy Harruckern-darab még hiányzik a gyűjteményből. Szentes egykori földesurainak ugyanis volt égetője, ami egy házasság révén került később a Károlyiakhoz. Kicsi az esély, hogy találunk, hiszen korabeli épület nem maradt fönn a városban, de másodlagos felhasználás esetén rábukkanhatunk. Több időt is fordítanék a kollekcióra, de ott vannak az újszülöttek, a gólyák pedig nem hozzák a téglát – tette hozzá a fiatalasszony.

Rita téglatára egyébként a második legnagyobb Csongrád megyében, Szentesen rajta kívül még ketten tartoznak az elhivatott téglamániások közé. Van miből dolgozni, hiszen kevésbé őrzi már a helyi emlékezet, hogy a szentesiek körében viszonylag jól ismert Zsoldos- és Oláh- mellett készült itt Szép-, Szőke-, Szigeti- és Tanczik-tégla is, illetve Szentes városa is működtetett annak idején égetőt, amik a fábiáni és a vásárhelyi út mentén üzemeltek.

Olvasóink írták

  • 1. Horthyszobor 2012. augusztus 30. 18:59
    „Szép hobbi:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorodik az állattartók felelőssége

Az állatok védelméről szóló törvény tovább szigorította az állattartók felelősségét. Tovább olvasom