Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Termálvíz-visszasajtolás: tiltakoznak a gazdák, Szentes gázra kényszerülhet

Szentes - Januártól vissza kellene sajtolniuk a földbe az általuk kitermelt és felhasznált termálvizet a kertészeteknek és az önkormányzatoknak – az uniós előírás szerint. Szentes városának ez kutanként 300 milliós költséget jelentene. A határidőt várhatóan meghosszabbítják.
Januártól az uniós környezetvédelmi előírás miatt vissza kellene sajtolniuk a termálvizet az azt felhasználó kertészeteknek, illetve településeknek. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége tiltakozott emiatt, indokolatlannak tartja a szabályozást, az ugyanis versenyhátrányt okoz a magyar kertészeteknek. A beruházást ugyanis a termelők nagy része nem tudná megfizetni. A termálvíz felhasználásában nem csak a mezőgazdaság érintett. Hódmezővásárhely és Szentes fűtésre is használja, ám míg az előbbiben működik visszasajtoló, Szentesen a csurgalékvíz a Kurcába kerül. A városon átívelő folyó télen ezért nem fagy be. Szirbik Imre, Szentes polgármestere 2009-ben parlamenti képviselőként nyújtott be törvényjavaslatot a visszasajtolási kényszerrel kapcsolatban, amelyet a parlament végül elfogadott. Ebben az szerepel, hogy egyedi felmentést kaphatnak a felhasználók.

– Az uniós szabályozás nem azt mondja ki, hogy vissza kell sajtolni a termálvizet, hanem hogy azt különleges geológiai feltételek mellett lehet. A Tiszától keletre lévő területen azonban ezek a feltételek nincsenek meg, itt olyan sűrű a termálvízmező, hogy nincs hová visszasajtolni – mondta. Szentes polgármestere hozzátette: a városban összesen 32 termálkút működik, ezekhez darabonként 2-2 visszasajtolót kellene építeni, ami kutanként 300 milliós költséggel járna. – Ha a város nem kap felmentést, akkor a távfűtést át kellene állítani teljesen gázfűtésre, ami – amellett, hogy évente 2700 tonna szén- dioxid-kibocsátást jelentene – megháromszorozná a fűtési díjakat.

Turi-Kovács Béla és Vincze László képviselőtársammal már beadványt is készítettünk ez ügyben – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő. – A kertészeti ágazat ügyében friss fejlemény, hogy úgy néz ki, a visszasajtolási kötelezettséget 3–5 évre prolongálják. A termálvíz felhasználását és a környezetvédelmi előírásokat azonban szigorúan ellenőrzik. A kommunális felhasználású termálvíz ügyében illetékes államtitkár azt ígérte, további egyeztetések lesznek még ebben az ügyben. Úgy néz ki, hogy ahol nagy a termálvíz-felhasználás, mint például Szentesen, szintén kitolódhat a visszasajtolási kötelezettség – mondta Farkas Sándor.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. jq 2011. szeptember 15. 08:16
  „Nem akarok beleszólni az újságírók dolgába, de én a cikk megírásakor megkerestem volna mondjuk a geológiai szolgálatot, a vízügyi igazgatóságot, vagy a környezetvédelmi felügyelőséget is, hogy az ottani hozzáértők is elmondhassák a véleményüket a témával kapcsolatban
  Egyébként még nem késő....”
 • 33. jq 2011. szeptember 14. 16:04
  „A CH bányászat is produkált néhány használható termálkutat CH meddőkút néve (olajat kerestek, vizet találtak)
  Azok a rétegek, amiben a termálvíz van, nem nagyon (gyakorlatilag egyáltalán nem) kommunikálnak a felszínközeli vizekkel, onnan nem utánpótlódnak. Gyakorlatilag a Pannon-tenger sós vize van benne. Ha csak kitermeljük, akkor előbb-utóbb elfogy. Ezért kéne visszatenni, amit kiveszünk. a visszasajtolt víz ugyan hidegebb, de lassan visszamelegszik. Ha nagyon gyorsan és sokaz veszünk ki, akkor a visszasajtolt víz lehűti az egész réteget”
 • 32. joy 2011. szeptember 14. 13:58
  „31!
  Megérintetted a lényeget.
  Ma itthun nincs egységes, átfogó törvénykezés és átlátható rendszer a termálvíz hasznosítására.
  A termál-rétegfölépítés esetlegesen megkutatott, legtöbb esetben csupán sejtések vannak a rendszerről, a mélybeni viszonyokról, mert a földtani fúrásos kutatás, föltérképezés baromira drága, igen sokrétű tudományos munka.
  Ezt a legtöbb alkalmazó a múltban -és sztem a jövőben is- képtelen fizetni, javarészt csak ötletszerűen esnek neki a földet likalni.
  Nem úgy, mint az olajosok, akik igen komoly geológiai kutatásokkal, elemzésekkel, próbafúrásokkal térképezik föl az alattunk lakozó rétegeket.
  A termálvízben könnyen kinyerhető forintok vannak, míg az olaj-gázban milliárdok lapulnak talpunk alatt.
  És itt a probléma lényege!
  A CH bányászatból telik az utógondozásra, ám a melegvíz hasznosításából -paprika-paradicsom-uborka-virág termesztés, lakásfűtés- alig hajt hasznot a vállalkozóknak.
  A probléma megoldásához jelentős állami beavatkozás szükségeltetne pölö környezetkímélő technológiák adómentességével.”
 • 31. macs 2011. szeptember 14. 12:20
  „Nincs erre véletlenül egy szakember, aki el tudná magyarázni ezt az egész ügyet. Én nem értek hozzá, így csak arra tudok gondolni, ha vízet kiveszük a rétegekből, akkor ott megváltoznak a viszonyok, ami nem biztos, hogy előnyös. Másrészt ez a víz az év milliók során halmozódott fel, a mostani, egyre szárazabb időjárás miatt feltehetően csak nagyon lassan pótlódik majd, tehát ez se jó. Szóval, mi az igazság?”
 • 30. Torontál 2011. szeptember 14. 09:27
  „Billan látom Te nagyon értesz a dolgokhoz. Ha ismernél konkrét ügyeket nem írnál ilyen hülyeségeket.
  A termálvíz felhasználok eddig sem kapták ingyen a vizet.Fizetnek bérleti díjat a kutak után( ha nem az Ő tulajdonuk), bányajárulékot, környezetterhelési díjat és komoly áramdíjat , az üzemeltetésről ,karbantartásról és az esetleges kártérítésekről ne is beszéljünk....Nem olyan nagy kaland mint sokan hiszik.
  Egyszerűen a lényeg az , hogy jól működő gazdaságokat nem kellene tönkretenni ésszerűtlen intézkedésekkel.
  A visszasajtoló kutak több tízmilliós esetleg 100 milliós tételek darabonként.Ez csak a kútfúróknak buli.....
  A termálvizet eddig is kezelték.Szerintem senki sem hallot komoly környezetkárosításról termálvíz esetén.
  Gondolom annál többet tud mondani mindenki olaj, atom, vízerőművek esetén.
  Termálvíz lobbynak pedig igen is lenni kell csak még kisfiúk az olajosokhoz képest..
  Ha már van ilyen kincsünk éljünk vele és ne csak a kertészek, termállal nem csak fürdőket lehet üzemeltetni , hanem a kevés példa szerint lakásokat , közintézményeket , üzemeket is lehet fűteni, sőt esetenként gőzerőművet is lehetne rá építeni, áramtermelésre.
  A sok lefolytot vízjogi engedély nélküli kutakat újra használni kellene.
  Kár paragon hagyni ezt az értéket.”
 • 29. jq 2011. szeptember 14. 09:08
  „Ma már mindenki termálvizet akar használni, orrba-szájba nyílnak a fürdők, és meég nem is ők a nagy felhasználók a pár száz köbméteres vízigényükkel, de képzeljünk el egy geotermikus erőművet mondjuk naponta tízezer köbméter kitermelt vízzel. Ez egy hektárt egy méter vastagon beterítő vízmennyiség. Ezt engedjük bele egy belvízcsatornába, amiben az év nagy részében nem is csordogál semmi. Azon kívül, hogy a felszíni vizek védelméről szóló jogszabályba ütközik, még tönkreteszi a környékbeli gazdák öntözővizet biztosító kútjainak vizét. Tetszik érteni? A GAZDÁKÉT. Melyik fontosabb a gazdáknak? Hogy sokan öntözzenek, vagy hogy egy-kettő közülük olcsóbban fűtse a fóliáját?
  Amúgy pedig a nagyobb mértékű termálvízhasználattal nőni fog a kibocsátott vízmennyiség, amit már nem fognak olyan könnyen elviselni a felszíni vizek, ráadásul ki fog merülni a termálvízkincs, ami persze a gyorsan meggazdagodni vágyókat k*ra nem érdekel.”
 • 28. apuka 2011. szeptember 14. 08:38
  „Torontál: "Röviden az ország itt csücsül egy óriási kincsen, amit használni kellene." - a baj csak az, hogy ez a kincs nincs ingyen. Azt sugalják hosszú ideje, hogy a termálvíz ingyen energia, sőt olcsó. Ez nem igaz. Az a normális, ha meghatározott szabályok betartásával használjuk (vagy nem használjuk). Ez nem bürokrácia. Az ügyhöz pedig semmi köze nincs annak, hogy a kertészek milyen keményen dolgoznak, bár jól hangzik. Azok az emberek is keményen dolgoznak, akik jogot formálnak az egészséges környezetre. Populista beszólásokat én is tudok.”
 • 27. síkvidéki 2011. szeptember 14. 08:37
  „Itt nagyon sok téves információ került elő a visszasajtolással kapcsolatban. Jelen pillanatban nagyon kevés visszasajtoló kút működik hatékonyan és gazdaságosan, azaz többnyire műszakilag elrontott és nagy energiaigénnyel működő visszasajtolás van sok helyen, már ha egyáltalán van...Sok gazda fúratott pályázati támogatással kutat az elmúlt években és az érvényben lévő jogszabályok alapján - mivel energetikai célú a víz hasznosítása - így visszasajtolásra kötelezett. Azonban annak költséges volta miatt gyakran valami felszíni vízelvezető rendszerbe kerül a felhasznált termálvíz, noha a vízjogi létesítési engedélye nem erre kötelezi. Elvileg a termálvíznek végig zárt rendszerben, a hőjét hőcserélőn keresztül leadva kellene visszakerülnie a mélybe, de nem a termelő, hanem egy másik rétegbe. Erre sajnos a jellemzően homokkő rétegek (kb. 1500-2000 méter közötti felső-pannon korú) nem igazán alkalmasak. Ezért mondják sokan, hogy nem kellene általánosan előírni a visszasajtolást, mint kötelezettséget - hanem vizsgálni kellene az egyedi körülményeket (termálvíz összetétel, felszíni vízelvezetés lehetősége, visszasajtolás, stb.). Sok gazdaság még a jelenlegi jogszabály előtt kezdte a termálvíz hasznosítását, így nekik jelenleg nincs visszasajtolási kötelezettségük, fizetik a környezetterhelési díjat és reménykednek, hogy valóban prolongálják az ügyet. Pályázati lehetőség van/volt, sokan éltek is vele, csak az nem egyértelmű, hogy szakmailag a most működő rendszerekekkel és visszasajtoló kutakkal ez így rendben van-e. Egyébként a környezetvédelemmel kapcsolatos jogalkotásban a mi országunk aztán borzasztó módon élen jár...csak tudnám miért vagyunk ennyire befeszülve.”
 • 26. joy 2011. szeptember 14. 07:13
  „A termálvíz-visszasajtolás nem azonos az olajtermelés vízlikvidálásával!
  A termálvizet vissza lehet sajtolni bármely víznyerő rétegbe -legcélszerűbb közvetlenül abba, amelyikből nyerik, így biztonságosabb a folyamatos vízutánpótlás.
  Nem nagy ügy, de pénz kell hozzá.
  Az EU -ha már kötelező szabályokat hoz- adjon betartásukhoz vissza nem térítendő támogatást is!”
 • 25. Power 2011. szeptember 14. 07:10
  „Felesleges ennyi képviselőt és politikust eltartanunk. Évek óta meddő vitát folytatnak, visszasajtolják, vagy ne sajtolják vissza. A politika rendszerint felülírja a szakértők véleményét, ezért kár fizetnünk a képviselő urakat.”
 • 24. masaka 2011. szeptember 13. 21:57
  „19. studyfy 2011.09.13. 17:47
  Minden reggel odapisil a kutyám az ajtód elé.
  Ha megkérdezem, hogy ugyan miért ne csinálná ezt, mert semmi meghatározó kárt ezzel nem okoz, akkor kibirod szó nélkül?”
 • 23. CID 2011. szeptember 13. 21:06
  „Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége

  Nem garázdákat akartak írni ? :)

  Most tényleg, van aki azt hiszi, hogy több ezer köbméter meleg vizet kitermelünk, a maradékot a folyóvizeinkbe engedjük ( amik nem fagynak be télen, ami minden bizonnyal abszolút természetes )és annak hosszú távon semmi káros, negatív következmény nem lesz ? Nem olajlobbi, hanem termál lobbi van itt.............................”
 • 22. billan 2011. szeptember 13. 20:54
  „19. studyfy 2011.09.13. 17:47
  "... Milyen meghatározó károkat okozott idáig a térségben a felhasznált termálvíz?"
  Ugyanezt kérdezhetné a festékét naponta WC-be öntő festő, és a fáradt olajat a csatornába engedő autószerelő is...”
 • 21. pindla 2011. szeptember 13. 18:40
  „Torontál: Vissza lehet sajtolni gazdaságosan, persze akkor csak szimpla profit lenne, nem háromszoros. Ugyanazt csinálják, mint az olajlobbisták. Röhögnek a természeti károkon, miközben a pénzt learatják. Aztán hirtelen hátrányba érzik magukat, ha lekorlátozzák a természetkárosításukat, és ezzel az extraprofitjukat is. Évek óta kb. pofánröhögik a vízügyi igazgatóságot, hogy az hiába szólítja fel évek óta a Szentes környéki gazdákat, hogy ne öntsék tovább a szennyet a földekre, a vizekbe. Most végre érvényt tudtak szerezni a szavuknak a hatóságok is, erre egyből meg a sírás rívás. Előre kellett volna gondolkozni, és nem megvenni a második BMW-t a porontynak, hanem helyrerakni a dolgokat.”
 • 20. billan 2011. szeptember 13. 17:55
  „18. Torontál 2011.09.13. 17:27
  Egyes kertészeteknek (közel sem mindegyiknek!) hatalmas szerencséjük van, hogy nem kell fűtésre nagy pénzeket elkölteniük, mert termálvizet használhatnak erre a célra. Ennek mindössze az a feltétele, hogy ne rablógazdaság módjára történjen a felhasználás, hanem csak a hőenergiát használja fel, a többit "adja vissza" a természetnek.
  Ezek után versenyhátrányra hivatkozni a POFÁTLANSÁG teteje!!!
  Olyan mintha az erdő mellet élőknek megengednénk, hogy ingyen fát/tüzelőt vigyenek az erdőből, azzal a feltétellel, hogy minden általuk kivágott fa helyére újat kell ültetniük, de ők meg nem vállalnák ezt, arra hivatkozva, hogy rengeteg idejük és energiájuk emészti ez fel, "mert a nem erdő közelében élőknek nem kell semmit ültetniük!!
  É R T E D ? ? ? ?”
 • 19. studyfy 2011. szeptember 13. 17:47
  „Szentesen 30 éve használják ipari méretekben a termál vizet. Milyen meghatározó károkat okozott idáig a térségben a felhasznált termálvíz?”
 • 18. Torontál 2011. szeptember 13. 17:27
  „Nem is gondoltam volna, hogy a termálvíz kérdéshez is ennyien értenek ebben az országban.
  Ha ennyi szakemberünk van -Apuka, jq- akkor nem lehet semmi gond.
  Röviden az ország itt csücsül egy óriási kincsen, amit használni kellene.Nem akarják....Vajon kik és miért?
  Magyarország nagymértékben függetleníteni tudná magát a gáz és olaj lobbytól. Ezt persze nem hagyják.
  Sokaknak érdeke, hogy a nagy testvér csöcsén csüngjünk.
  Máshol nem aggódnak ennyire a környezetért( szén , pakura, víz , atom erőművek) Energia kell ....kár itt ájtatoskodni.
  Az embereknek munkahely kell .Az intenzív kertészetek sok családot tartanak ma is el és még többet tudnának.
  Csökkenteni kell az energia függőségünket.
  A termálvíz felhasználást nem gátolni kellene hanem segíteni , ösztönözni.
  A termálvizet évtizedek óta kezeli Mo.-on. Van ahol egyszerűen nem lehet gazdaságosan vissza sajtolni.
  Sajnos az Alföldi homokkő is ilyen.
  A kertészek nem nyafognak , hanem keményen dolgoznak és azt szeretnék, hogy idióta bürokraták ne tegyék.
  Én velük vagyok!!!

  Ez a kincs a nemzeté , élni kellene vele.”
 • 17. billan 2011. szeptember 13. 17:23
  „"...ugyanis versenyhátrányt okoz a magyar kertészeteknek..."
  Hát akkor NE használjanak a magyar kertészetek (!) termálvizet, így NEM lesz visszasajtolási kötelezettségük, ezáltal MEGSZŰNIK ez a HATALMAS V E R S E N Y H Á T R Á N Y ! ! !
  (Itt senki nem használja a fejét?)”
 • 16. pindla 2011. szeptember 13. 16:18
  „Durumó: Igen. Vizet és gázokat. Anélkül hamar kiapad, a rétegvizek viszont lényegesen gyorsabban termelődnek újra, mint a kőolaj. A lényegesen gyorsabbat értsd úgy, hogy több millió év, kontra néhány évtized.”
 • 15. jq 2011. szeptember 13. 16:03
  „Kedves gyukolac!

  Izlandon nem kell visszasajtolni, ott a sós vizet beleengedik a tengerbe. Jó minőségű termőterületük is jóval kevesebb van, mint nekünk, amit tönkretehetnének a sós víz szétlocsolásával”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonai járművek konvoja az úton

Szentes - A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint szeptember 18–22. között együtt… Tovább olvasom