Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Termet neveznek el Gáspár Sándorról

Szentes - A Kossuth-díjas Gáspár Sándorról és a drámai tagozat alapítójáról, Bácskai Mihályról nevezik el a Horváth Mihály gimnázium két új tantermét, amelyet az egykori szolgálati lakások helyén alakítanak ki. Ősztől udvari színháza is lesz az intézménynek.
Két teremmel bővül szeptembertől a szentesi Horváth Mihály gimnázium. Lapunk többször beszámolt róla, hogy az intézményt fenntartó Csongrád megyei önkormányzat másfél éve úgy döntött, az iskola megnyitásának 150. évfordulójára ajándékkal lepi meg a tanárokat és a diákokat. A jubileumi meglepetés végül elmaradt, de a tervezett, mintegy 40 milliós beruházás nem került le a napirendről, néhány hete kezdtek hozzá.

A beruházás egyik helyszíne a főépület tanári szobája: galériát, mellette pedig egy teaszobát alakítanak ki. Az egykori szolgálati lakásoknak helyet adó melléképületben falakat kellett kibontani, hogy elférjenek az oda tervezett tantermek. Az egyik médialabor lesz, amit 21 számítógéppel szerelnek fel, a másik pedig egy közel 80 négyzetméteres, tükrökkel ellátott próbaterem, ami felváltja majd a főépület dísztermét, ahol évtizedeken keresztül gyakoroltak a drámaisok. Az ő főhadiszállásuk lesz a gimnáziumnak e szárnya, ahol kisebb tanári szoba, szertár és öltözők is épülnek. A belső részek mellett a homlokzatot is felújítják. A megyei önkormányzat több mint 3 millió forintot különített el arra, hogy öt éven keresztül egy mobil színpadot és hozzá lelátót állítsanak föl az épületrész udvarán – ezt minden ősszel lebontják, tavasszal pedig újraállítják.

Szeptemberben többféleképpen avatják majd a drámais szárnyat – tudtuk meg Szebeni Zoltántól, az iskola tanárától. A két új termet például a tavaly Kossuth-díjjal kitüntetett egykori szentesi gimisről, Gáspár Sándor színművészről, illetve a drámai tagozat alapítójáról, az intézmény korábbi igazgatójáról, Bácskai Mihályról nevezik el. A hazai színházi világban jól ismert becenevük – Csámpi és Skabá – kerül majd föl az ajtókra. Az udvari színházat a nyáron Kapolcson debütáló gimis darabbal nyitják szeptemberben. A további tervekről Szebeni Zoltán elmondta: igényes színházi előadásokat szeretnének nyaranta Szentesre hozni.

Olvasóink írták

 • 15. Gábor_mester 2010. július 08. 23:36
  „Nem tudom, MOST mit művelnek a drámaisok, mert elég messze kerültem térben és időben a rólam kicsit megfeledkező szülővárosomtól. Gáspár Sanyi és Skabá kvalitását, emberi és szakmai nagyságát volt szerencsém személyesen megtapasztalhatni. Tudva, hogy kik ülnek most a Színművészetin, megkockáztatom: az általuk elvártnak-meg-nem-felelés talán nem a szentesi drámaisokat minősíti. Egy sor színészt-színésznőt, "színházi embört" tudnék felsorolni, akik országosan ismertek és elismertek, és akik az előtt lettek azok, hogy Színművészetit végeztek volna... Az is igaz, hogy - szerencsére - nemcsak a drámaisok viszik a pálmákat a pálmás címerű városba...”
 • 14. greghouse 2010. július 05. 18:18
  „Az tény,hogy vannak nagyon szép eredmények,de nemcsak a drámaisoknál, hanem a gimi majd minden tagozatán nyernek a gyerekek országos tanulmányi(!) versenyeket(pl. Földgömb földrajzverseny országos I.-- jutalma 3 hét Marokkó)...”
 • 13. naplemente 2010. július 05. 15:10
  „Ez mind nagyon jó, ráfér a gimire a fejlesztés. De miért szeretnének nyaranta igényes színházi előadásokat hozni a városba, amikor itt a nyári színház a megyeháza udvarán? Két nyári színház biztosan nem fog megélni a városban!!”
 • 12. Musztánklinyó 2010. július 05. 13:54
  „Szerintem vicces, hogy valaki képes ilyesmin "morgolódni"...”
 • 11. lidi 2010. július 04. 14:20
  „azért ez szép, hogy már Gáspár Sándor nevét se lehet úgy leírni, hogy abból ne valami ökör ellenségeskedés, gyűlölködés legyen. lennétek inkább büszkék rá, ha a maiakra nem is (akikről persze még nem tudhatjátok, hová, meddig vezet az útjuk, de mindegy), szentesiek!

  és egyébként is: tessék már nemzetileg együttműködni! és egyetérteni! tessék csak elolvasni és magáévá tenni mindenkinek a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát!”
 • 10. greghouse 2010. július 03. 14:46
  „Nos,nem a város,hanem a megye a fenntartó.Délután szinte csak a drámaisok vannak az épületben,meg a takarítók,és az igazgató néni nyelviskolájában tanulók.Nem csak szitkozódtam,hanem csak azt jeleztem,hogy a pénz nagy részét a drámaisok kapják.”
 • 9. FabóGergő 2010. július 03. 11:09
  „Kezd egy kicsit olyan érzésem lenni, mint 2 évvel ezelőtt a nagy "fórumháborúkor", csak éppen kicsiben. Először is, örülni kéne Szentesen, hogy a manapság hallható pénzhiány mellett, a város a több más költségek mellett képes támogatni ennyivel a sulit. Másodszor, a drámaisok általában a délutánjaikat is a suliban tartják, amikor ugyanis próbálnak, különórákra járnak, amihez nem elég egy terem néhány paddal. És mivel a díszteremre mások is igényt tartanak, természetesen teljes joggal, így nem rossz megoldás, sőt nagyon jó, hogy lesz egy kifejezetten erre a célra használható termük. A Színművészetis felvételiről meg csak annyit, hogy megcsináltatnám az állandóan csak szitkozódó emberekkel az első, műveltségi tesztet. Azon azért általában a drámaisok túl jutnak. Másodszor meg, elég nagy félreértés az, hogy mindenki megy Szinire. Ha már csak az én osztályomból indulok ki (2005-2009) azt hiszem 7en voltak a 35-ből. Az igaz, hogy nem került be egyikük sem, de aztán ezalatt az egy év alatt, akik ezzel szerettek volna tovább foglalkozni, többen a Magyar Színházban léptek fel, van aki az Operett Stúdiójában fog játszani, van akit beválogattak a Vámpírok Báljába...és még sorolhatnám (hozzáteszem ezek egyetlen tanév alatt történtek). És a többi 28 emberről ne is beszéljünk. És ha beszélhetek mindenki nevében, akkor az, hogy idáig eljutottunk, azt igen is a drámainak köszönhetjük (nagyrészben), és uram bocsá még néha az is közrejátszott, hogy a tanárokkal tudtunk kötetlenül beszélni. Én nem tudom miért kell mindig lehúzni állandóan a jó dolgokat. Üdvözlettel.”
 • 8. pröcc 2010. július 03. 00:47
  „kedves greghouse "nem kaphatod meg mindig amit akarsz" és törekedned kéne rá, hogy tiszteletben tartsd eme nevet..kérlek!”
 • 7. odivrob 2010. július 03. 00:02
  „Hülyék vagytok, és irigyek. Pont.”
 • 6. asztenoszsz 2010. július 02. 09:59
  „Személyi kultusz.”
 • 5. greghouse 2010. július 02. 07:54
  „A drámaképzés színvonalát "jól" mutatja,hogy évek óta sikertelenül felvételiznek a Színművészeti Egyetemre, és évente 2-3 tanulót bocsátanak el,mert minősíthetetlen a mustrán előadott produkciója. A tanárok együtt isznak a mustragála után,...Szégyen!”
 • 4. Gábor_mester 2010. július 01. 23:22
  „Végigolvastam. A 40 milla egy része a RÉGI tanári átalakítására megy. A drámais szárnyat tényleg csak a drámaisok fogják használni - így felszabadul a díszterem... Aki pedig a drámaisoktól irígyli az új szárnyat, annak a "lokálpatrióta" sztem "bárvédő üteg"-et jelent... Szentest, a Gimit országos hírűvé TÖBBEK KÖZÖTT éppen Skabá és Csámpi tették!!!”
 • 3. greghouse 2010. július 01. 17:35
  „Ez sem igaz!Mert csak a drámaisok használják a termeket és a tanárit!!!Olvasd végig!”
 • 2. andante 2010. június 30. 20:32
  „Először ígértek 150 milliót. Elmúlt a kampány, még jó, hogy 40 milliót azért teljesítenek az ígéretből.
  Megújul a 120 éves épület egy része, lesz két új tanterem, mind a 700 diák jobban elfér így a HMG-ben. És ezen valaki fanyalog? EZ a szomorú!”
 • 1. greghouse 2010. június 30. 16:24
  „Csak a drámaisok profitálnak a 40 millából? Szomorú!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassíts - sebességmérő

Szegvár - Sebességmérővel, terelőszigettel és rendőrségi ellenőrzésekkel próbálják lassításra bírni… Tovább olvasom