Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Testével is versel Viola Szandra

Szentes - Ha mosóport reklámozhatnak női testtel, a költészetet miért ne lehetne? – vallja a szentesi születésű Viola Szandra. Saját módszere van a figyelemfelkeltésre, a lényeg, hogy érdeklődjenek az emberek a modern költészet iránt.
– Sokat küzdök az előítéletekkel. Januártól tanítani fogok, az első, amit szeretnék majd átadni a diákoknak, az, hogy ne ítélkezzünk senki felett. Annyi szín és egyéniség létezik a világban, hogy nem jó egy-két kiragadott tulajdonság alapján véleményt nyilvánítani – felelte a szentesi származású, Budapesten élő Viola Szandra arra a kérdésünkre: könnyű dolog-e egy nőnek ma egyszerre szépnek és okosnak lenni. Tegnap szülővárosában dedikálta új, Testreszabás című albumát, amelyben versek és fotók vannak. Az elmúlt hónapokban szokatlan performanszokkal került a figyelem középpontjába. Az új kötetben Nánási Pál fotográfiáin testre írt versrészletek láthatók, a költőnő is a modellek között volt. Ezek nem öncélú ötletek, vallja Szandra, aki szereti a kísérletezést. Ha valaki nem képes tovább látni a meztelenségnél, az az olvasót minősíti, és nem az alkotót.

Az új kötetben testre írt versrészletekről készült fotográfiák is láthatók. Fotó:k Nánási Pál
Az új kötetben testre írt versrészletekről készült fotográfiák is láthatók.
Fotó:k Nánási Pál

– Folyamatosan az vesz körül minket, hogy milyen paraméterekkel kellene rendelkeznünk nekünk, nőknek. Ha mosóport reklámozhatunk alulöltözött hölgyekkel, akkor akár fricskaként miért ne alkalmazhatnánk ugyanezt a költészet népszerűsítésére? A két dolog majdnem azonos, mégis azt látom, hogy utóbbin megdöbbennek – magyarázta. Éppen ezért irányítja tematikusan a testre a figyelmet. A versei kevésbé a saját életéből, sokkal inkább irodalmi tapasztalataiból és a fantáziájából táplálkoznak. A ruhátlan testnek és a költészetnek, a testre írt verseknek szerinte megvan egymás mellett a létjogosultsága, őt például mindig érdekelte, mi mindent lehet a testtel kifejezni. – Ha nem lenne testünk, verset sem írnánk, hiszen a test mulandóságának felismerésével kezdődik a bölcselet és a költészet is, nem árt erre a tényre rácsodálkozni, s nemkülönben a testre mint Isten műalkotására – mondta. Meglátása szerint a mai irodalom méltatlanul kevés hangsúlyt kap az oktatásban és a mindennapokban. Ő így, a saját maga által kitalált módszerrel próbálja felrázni az embereket, és rávenni őket, hogy olvassanak. Hisz abban, hogy célt ér, és egyre többen „fogyasztanak" majd a reggeli kávéjuk mellé egy verset is.

Testével is versel Viola Szandra - új könyvét dedikálta Szentesen. Fotó: Králik Emese (galéria)


Költészet, tánc, szépségverseny

Viola Szandra a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen magyar-, kommunikáció-, pedagógia- és filozófiadiplomát szerzett. Költő, tánckritikus, korábban táncművésznek készült, egyszer elindult a Miss Universe Hungary versenyen. Első kötete Léleksztriptíz címmel jelent meg. Bakuban egy nemzetközi költészeti konferencián ő képviselte Magyarországot. A Facebookon a Szandra, a testverselő nevű oldalon népszerűsíti a modern költészetet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulást tervez Ledó Ferenc

– Célkitűzésem, hogy más szakmai szervezetekkel, például a fiatal gazdákat tömörítő Agryával vagy a Hangya Szövetkezettel minél jobb együttműködést alakítsunk ki – részletezte terveit Ledó Ferenc, a szentesi DélKerTész elnöke. Tovább olvasom