Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Testvérvárosok Szentesen

Szentes - Öt helyszín, tíz rendezvény, több ezer néző – ez volt a testvérvárosok hatodik alkalommal megtartott kulturális fesztiváljának mérlege Szentesen. A háromnapos programsorozat hozadékaként tovább mélyültek a baráti kapcsolatok.
Szentesnek 8 testvérvárosa van. A legrégebbi a vajdasági Topolya, mellyel az együttműködési megállapodást még 1969-ben írták alá a települések akkori vezetői. Ez a kapcsolat a Temesvár melletti újszentesihez hasonlóan egyáltalán nem formális, hiszen nemcsak a jóban, de a rosszban is kitartottak egymás mellett a határon innen és túl élő helyiségek lakói. A romániai forradalom és a délszláv háború idején Szentesről sorra indultak a segélyszállítmányok, hogy enyhítsenek valamelyest a bajba került barátaikon. A testvérvárosok hatodik alkalommal rendezett kulturális fesztiválján nem véletlenül mondta Szirbik Imre polgármester a volt megyeháza dísztermét zsúfolásig megtöltő közönségnek, hogy a háromnapos programsorozat valójában magyar-magyar találkozó is egyben, mert Románia uniós tagsága óta az újszentesiekkel már megszűntek a határok, ám reményei szerint lassan a topolyaiak is mindenféle procedúra nélkül utazhatnak majd az EU államaiba. Mint ahogyan megérkeztek most a fesztiválra a német barátok Sankt Augustinból és a lengyelországi küldöttség Skierniewicéből. A további négy testvérváros – az ugyancsak német Markgröningen, a finn Kaarina, a spanyol Bunol és az izraeli Hof Ashkelon – sajnos nem tudta képviseltetni magát.

Nagy sikere volt a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportja és az újszentesi fiatalok közös produkciójának Fotó: Vidovics Ferenc
Nagy sikere volt a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportja és az újszentesi fiatalok közös produkciójának Fotó: Vidovics Ferenc

A jelenlévők azonban szemmel láthatóan régi ismerősökként örültek a viszontlátásnak. Nem számítottak a nyelvi nehézségek, hiszen a kultúra – mint mondani szokás – nem ismer határokat. – Lehet, hogy egymás szavát nem értjük, de a muzsika, a képek szépsége, a mosoly a legrövidebb út két ember között – fogalmazott Szirbik Imre. Tényleg nem kellett tolmács a helyi Bárdos Lajos Vegyes Kar és a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola vonószenekarának, valamint a német fiatalok kamaraegyüttesének produkciójához. Az esemény fénypontját a topolyai Szabó Sipos Balázs virtuóz játéka jelentette tangóharmonikán. Elbűvölte a nézőket a szentesi Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola Balance csoportja is, amely produkciója fináléjában kiegészült az újszentesi lányokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerés pedagógusoknak

Szentes - Fogadással egybekötött ünnepséget rendeztek Szentesen, a volt megyeházi kulturális… Tovább olvasom