Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Tesztelik a szentesi csirketrágyát

Szentes - Még nem dőlt el, épít-e biomassza-erőművet Szentesen a Co-Ver Energia Szentes Kft. Bár 800 milliós támogatást nyert a cég a fejlesztésre, technológiai kérdések merültek fel a beruházás kapcsán. A napokban Dél-Franciaországban tesztelik a szentesi csirketrágyát.
Több mint fél éve 800 millió forintos támogatást ítéltek meg a Co-Ver Energia Szentes Kft.-nek, amely mintegy 3 milliárd forintból biomassza-erőművet építene a város határában. Az uniós forrásból eddig egy fillért sem használt fel a cég, sőt a támogatási szerződést sem írták alá a felek. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján olvasható anyag szerint pirolízis alkalmazásával nyernének elektromos és hőenergiát baromfitrágyából. Ezt az elképzelést azonban – miszerint hő segítségével végeznék az anyagok kémiai lebontását – már átértékelték a társaságnál, amelynek az olasz Co-Ver Energy International SA és a Hungerit tulajdonos-vezérigazgató, Magyar József érdekeltségéhez tartozó Családi Négyes Kft. a tulajdonosa. Úgy tudjuk, azért döntöttek más technológia mellett, mert a pirolízis nem hozott megfelelő eredményt.

A projekt előkészítése ugyanakkor nem állt le: a cég egy dél-franciaországi erőművel vette föl a kapcsolatot, ahol háztartási hulladékot hasznosítanak különleges eljárással. Hogy kiderüljön, milyen hatékonyan lehet ezzel a technológiával baromfitrágyából energiát előállítani, illetve milyen melléktermék keletkezik, tesztelési lehetőséget kértek a francia vállalattól. Ezt megkapták ugyan, de a szentesi alapanyag célba juttatása – több határon át – nem volt egyszerű: egyszer vissza is fordították a szállítmányt. Információink szerint a napokban kezdődik a teszt, és ha ez a technológiai megoldás beválik, megindulhat az erőműépítés előkészítése is. Az erőművet egyébként a szentesi ipari parkban, a fábiánsebestyéni út mentén, egy háromhektáros telken építenék fel – e terület még az önkormányzaté.

Jóllehet az olasz anyavállalatnál tulajdonosváltás történt, és több fejlesztést is leállítottak, szentesi forrásaink úgy tudják, az Európai Unió által támogatott beruházásokat nem állítják le, sőt gyorsítani szeretnék. Lapunk úgy értesült, a finanszírozási háttér sem állt még össze a projekt körül, de lendületet vehet az anyagi kérdések tisztázása, ha jó eredményeket hoz a franciaországi teszt.

Olvasóink írták

 • 6. z927 2010. április 26. 16:54
  „Technológiai kérdések merültek fel... pl.: a felhasználásra nem kerülő, megmaradt pénzt, hogy lehetne zsebre tenni?”
 • 5. Power 2010. április 14. 23:11
  „2. hozzászólás felületkezelő87 2010.04.14. 17:37
  A munkahelyteremtést és a környezetvédelmet valóban nagyon fontosnak tartom, különösen ha mindkettő egyszerre érvényesül.”
 • 4. katonabácsi 2010. április 14. 18:12
  „Lassan arról fogunk olvasni, hogy kitalálják hogyan lehet sz*rból várat építeni”
 • 3. medvejanos 2010. április 14. 18:03
  „Power a Hungerit fele mindegy.
  Szerintem te is tudod milyen levegőt áraszt.

  felületkezelő87
  nem nem mindegy milyen a levegő bár te neked lehet adnak egy telket a szomszédságában is és dolgozhatsz meg szagolhatod is egyszerre:)”
 • 2. felületkezelő87 2010. április 14. 17:37
  „Nemhogy örülnél, hogy lesz munkahely.”
 • 1. Power 2010. április 14. 10:44
  „Biztosan frissebb lesz tőle a levegő Szentesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen teljesült a görkorisok álma

Szabó-Szűcs László és testvére, Gergő tíz éven keresztül kereste, szerelte és nyüstölte a rámpákat, hogy gördeszkával vagy korival ugrathasson Szentesen. Tovább olvasom