Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Tiltakoznak a fóliások

Szentes - Fóliás riportunk nyomán változtatásra készül az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium a sátrak építési engedélyével kapcsolatban. A tárca számít a szakma képviselőinek véleményére. Szentesen legalább félezren gazdálkodnak fóliasátrakban. A helyiek szerint fölösleges az építési engedélyt megszerezni, elég lehet egy bejelentés is.
Szomszédvita kapcsán merült fel újra a fóliakérdés: egy balástyai asszonynak kellett büntetést fizetnie az elmaradt építési engedély miatt, miután szomszédja feljelentette. A lapunkban megjelent riport országos téma lett, újra terítékre került a fóliasátrak ügye. A kormány most szembesült azzal a ténnyel, hogy a tíz éve érvényben lévő jogszabályt sem az érintettek, sem a hatóságok nem alkalmazzák, e szerint építési engedélyt kellene kérni a fóliasátrakra is. Az országban négyezer hektáron termesztenek ezen a módon – az elmúlt egy évtizedben alig néhány esetben szereztek érvényt a jogszabálynak.

Molnár Lászlóné szentesi őstermelő nem akarja a hivatalokat járni. Fotó: Tésik Attila
Molnár Lászlóné szentesi őstermelő nem akarja a hivatalokat járni. Fotó: Tésik Attila

– Az ügy felháborodást váltott ki a kertészek körében – mondta Ledó Ferenc. A szentesi Dél-aföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke emlékeztetett arra, hogy a tíz évvel ezelőtt született jogszabály szerint a négy méter alattiakra nem kellett építési engedély, a közelmúltban született rendelet szerint pedig azok esetében nem kell, amelyek 6 méternél alacsonyabbak, és 100 négyzetméternél kisebbek. Mivel a fóliasátrak nyolcvan százaléka ilyen, a kertészek többségét érinti a korlátozás. Ez mindenképpen terhet jelent a számukra, ugyanis minden szakhatóság hozzájárulását kérni kell az építési engedélyhez. Például vízjogi engedély, földtani vizsgálat, tisztiorvosi hozzájárulás volna szükséges a fóliasátrak építéséhez, így viszont szükség lenne közművekre is. Világos, hogy a kistermelők számára ez vállalhatatlan feladatot jelent. Szentesen legalább félezren gazdálkodnak fóliasátrakban, ezek alapterülete döntő többségben nem éri el az ezer négyzetmétert.

A kistermelő nem akarja

A szentesi Berekháton emelt fóliasátorban tíz éve termeszt paprikát Molnár Lászlóné. Az idős asszony egy hektáron maga gazdálkodik. Lapunknak azt mondta, nem érti, miért kellene most a hivatalokat járnia, a sátorra eddig sem kellett építési engedély. Sok gondja van a paprikával, idén ugyanis kirohadt a gyökere. A nyeresége nagyon kicsi, ha még azt is illetékekre kell költenie, akkor inkább abbahagyja a termesztést.

Ledó Ferenc elmondta: a szakma képviselőit arra kérte az agrártárca, tegyenek javaslatot az ügyben. A tész vezetője kollégáival, a környék gazdálkodóival egyeztetve arra az álláspontra jutott, hogy a három- vagy ötezer négyzetméter feletti sátrak esetében indokolt lehet az építési engedély, a kisebbek számára viszont érdemes a bejelentést kötelezővé tenni. Ledó nem tudta megmondani, hogy a városban és környékén pontosan hány hektárnyi fóliasátor található, mert erről nincs adat.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium még létező szabályozása szerint az újakra építési engedélyt, a régebbiekre pedig fennmaradási engedélyt kellene kérni. Szirbik Imre szentesi polgármester, szocialista országgyűlési képviselő lapunknak azt mondta, ezt feltétlenül felül kell vizsgálni. A térségben nagyon sok termelőt érint az ügy, a polgármesteri hivatalban eddig sem szereztek érvényt a jogszabálynak – mindössze egyetlen belvárosi ügyben, amikor a balástyai történethez hasonlóan szintén a szomszéd tiltakozott.

Olvasóink írták

 • 11. K.E.L 2008. május 17. 22:16
  „GORDONKA TE AMÍG NEM TERMESZTESZ ADDIG FOGDBE A POFÁDAT ÉS NE OSSZD ITT AZ ÉSZT MERT FOGALMAD SINCS ERRŐL A MUNKÁRÓL ÉS,HOGY EZ MILYEN NEHÉZ.”
 • 10. Termelő 2008. május 09. 14:18
  „Fizessé te is Gordonka! Nagypofájú! :-P”
 • 9. Gordonka 2008. május 09. 08:01
  „Csak fizessenek a fóliások! Túl drágán termelne. Ha nem tudnak olcsóbban, akkor adják el.”
 • 8. Sebesi Csilla 2008. május 01. 20:20
  „Teljesen tönkre teszik a népet a sok hülye adójukkal. Nem elég, hogy nem lehet elhelyezkedni sehol, magyar helyett jött ez a sok kínai,román,török azokat befogadjuk mi meg csak dolgozni szeretnénk és nem lehet, mert megfojtanak bennünket.Mocskos parlamentlakók!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. Kisgazdi 2008. április 30. 19:10
  „Aktív földvásárlás van, készülnek 2011-re. Most felvásárolják, aztán 2011-ben jó pénzért eladják a külföldinek, vagy multiknak. A magyar mezőgazdasági termékek eltűnnek, marad a behozott szemétáru. A kereskedők eddig is élősködtek a termelőkön, ha nem lesz termelés az ő álluk is felkopik. A multiké a jövő, erre halad kormányunk.”
 • 6. építésügyi hatóság 2008. április 29. 10:34
  „hatósági oldalról ennyit tudok hozzátenni:

  http://www.epitesugyihatosag.hu/ugyfel/18-kerdesek-valaszok/7-foliasator-epitese”
 • 5. stb 2008. április 28. 19:02
  „Nem lesz fólia, nem lesz primőr,pénzünk sem lesz mire megvehetnénk...stb, akinek nincs fóliája vagy nem dolgozott benne azt sem tudja mit jelent ez az egész amiről vitatkoznak!”
 • 4. fólia 2008. április 28. 18:57
  „Úgy van és ha nem újitják fel a paneleket,nem cserélnek ablakokat azt is bontsák le! Kért Elek ez így igaz!”
 • 3. hova jutunk így 2008. április 28. 14:37
  „nem tartom ésszerűnek az építési engedélyt. Ami kis haszon befolyna azt is az engedélyekre fordítsa a termelő??
  Aki nincs benne(nem fóliázik) az csak azt látja, hogy milyen "drágán" lehet eladni a terméket, de azt nem gondolja végig, hogy mennyit kell rá áldozni mire a paprika/paradicsom egy kis hasznot is hoz.
  Építési engedély helyett az ellehetetlenített piaccal tegyenek valamit a "kedves" képviselők. Miért kell megengedi, hogy a külföldön termelt zöltséget egyáltalán az országba behozzák?? Ezzel a termelőket lehetetlenítik el.
  Egyszóval az építési engedély nélkül is nehéz a helyzet.

  Vagy épp az lenne a cél hogy minél nehezebb legyen a magyar embernek?? Hova jutunk így?”
 • 2. Termelő 2008. április 28. 08:41
  „Na még mielőtt a sok habzós szájú parasztfóbiás beszólna valamit,rengeteg gond van egy fóliával! Én is termelek,de amúgy utálom a fóliákat,mert borzasztó sok vele a baj! Ezt hozta az EU! De a parasztok azért legalább megértik a városiak gondjait,nehézségeit is,ami fordítva nemértenek meg azt hiszik páran,hogy ez egy leányálom ágazat!”
 • 1. Kért Elek 2008. április 28. 07:34
  „Igen is bontassák le az engedély nélkül épült fólia sátrakat!
  Utána jön az ingatlan adó, aki azt sem fizeti bontsák le a házát!

  Majd csak földönfutó lesz a MAGYAR NÉP !!!!
  Így is kell ezt politikus urak ( HA NEVEZHETEM ŐKET ÚRNAK )amit nagyapáink, apáink felépítettek az mind el lett adva, fel lett számolva.CSak azt az egyett nem értem, hogy FENT A NAGY PARLAMENTBEN, HOGY TUD ELLÁTNI ANNYI TISZTSÉGET EGY-EGY KÉPVISELŐ.?? TÖBB MILLIÓKAT ZSEBRE TENNI ÉS MÉGIS TANÁCSADÓRA VAN SZÜKSÉGE???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús aknát találtak és robbantottak Szentesen

Szentes - Árokásás közben második világháborús aknát találtak szombaton a szentesi belvárosban. A… Tovább olvasom