Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Tiltakoznak a községi orvosok

Felborzolta a kedélyeket a szentesi mentőállomáson működő kistérségi orvosi ügyelet. A községi háziorvosok azt sérelmezik, hogy szentesi kollégáik többsége nem vállal éjszakai ügyeletet. A fábiánsebestyéni képviselő-testület úgy határozott, kilép a rendszerből. A város olyan megállapodásra törekszik a mentőszolgálattal, amely a szentesi és a községekbeli orvosoknak és betegeknek is előnyös.
A mentőállomásnál lévő orvosi ügyeletről egyelőre megoszlanak a vélemények Fotó: Tésik Attila
Nemrégiben írták alá a megállapodást, miszerint a szentesi mentőállomásnál működő központi orvosi ügyelet látja el a kistérség településein is a betegeket. A szentesi képviselő-testület legutóbbi ülésén Szirbik Imre polgármester azt mondta: eddig a községi háziorvosok éjjel-nappal szolgálatban voltak. A vonatkozó jogszabályok az ő érdekeiket védik, azaz mentesítést kapnak az állandó készenlét alól. Az új rendszertől azt várták az illetékesek, hogy a mentőszolgálat korszerű eszközállományára és technikai bázisára építve látják el a betegeket éjszakánként és a hét végén a városi és a községi háziorvosok. Ám alig kezdett el működni e kistérségi társulás, Fábiánsebestyén máris kilép belőle. A település háziorvosként praktizáló polgármestere, Kós György azt nyilatkozta lapunknak: a képviselő-testület határozata alapján megteremtik a községben az önálló orvosi ügyelet feltételeit. A döntés előtt felmérést végeztek a lakosság körében, és a válaszadók több mint 98 százaléka azt kérte: lépjenek ki a központi ügyeletből.

A nagymágocsi dr. Chappon Tibor vállalt ügyeletet Szentesen minden hónap első szombatján. A háziorvos azonban diszkriminatívnak tartja az új rendszert, mert a városból csak néhányan csatlakoztak hozzá, és a
Megegyezés születhet

A szentesi mentőállomás vezetője, Nagy Béla lapunk érdeklődésére azt közölte: arról születhet megállapodás, hogy a szentesi háziorvosok délutánonként vállalnák az ügyeletet a Klauzál utcai rendelő helyett a mentőállomásnál, és ők látnák el a községi betegeket is. Ezzel terhet vennének le a kistelepüléseken praktizáló kollégáik válláról. Az elképzelések szerint az éjszakai ügyeleten viszont a községek háziorvosai gondoskodnának a páciensekről.  
községekből sem vállalkozott minden kolléga a szolgálatra. Azt viszont elismerte: a korábbi gyakorlat nem volt – mint fogalmazott – európai, mert a községekben hetente 168 órát is ügyeltek, hiszen a nap 24 órájában készenlétben kellett lenniük. Erre azonban nem kötelezhetők.

Szerinte akkor lenne igazságos a rendszer, ha a város és a kistérség valamennyi háziorvosa „belépne a hajóba". Őt mindenesetre nem az anyagiak motiválták, hiszen óránként 1500 forintot kap bruttóban egy szombati ügyeletért.

A szentesi dr. Vig István valamelyest megérti a községi kollégáit, s azon kevesek közé tartozik a városban, aki vállalt ügyeletet. De a szentesiekkel is egyetért, hogy ha nem lépnek szolgálatba a központi ügyeleten, mert a saját vállalkozásuk dolgaira koncentrálnak. A fiatal Vig doktort – bevallása szerint – anyagi és szakmai szempontok motiválták, amikor vállalkozott az ügyeleti szolgálatra. Úgy véli: elkerülhetők lettek volna a súrlódások, ha beszéltek volna a témáról a döntés előtt.

Szentesen dr. Szuly Levente háziorvos lapunk érdeklődésére elmondta: a tárgyalás közepén vannak, és úgy tűnik, sikerül megegyezniük az illetékesekkel. A kormányrendelet különben az év végéig haladékot adott az egységes központi ügyelet felállítására. Szuly doktor hozzátette: községi kollégáikkal „egy csónakban eveznek", s igyekeznek az ő érdekeiket is képviselni az egyeztetések során.
Az egészségügyért is felelős szentesi alpolgármester, Szűcs Lajos lapunk megkeresésére annyit közölt: napokon belül befejezik a tárgyalássorozatot a mentőszolgálat illetékeseivel.

Véleménye szerint olyan megegyezés születhet, amely a városi és a községekbeli háziorvosoknak és a betegeknek is jó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több lett a baleset, kevesebb a bűn

A közlekedési balesetek száma nőtt, a bűncselekmények száma csökkent az elmúlt évben Szentesen. Az… Tovább olvasom