Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Tiltakoznak a magas szennyvízdíj ellen

Nem nyugszik bele Nagymágocs a magas szennyvízdíjba. Levelet juttatnak el több fórumhoz, és remélik, hogy csökken az ár, ami nagy terhet ró a lakosságra és a vállalkozásokra.
Mint megírtuk, köbméterenként 328 forint plusz áfa szennyvízdíjat kell fizetniük a jövőben a nagymágocsiaknak. Ez az összeg jóval magasabb, mint amennyit a környékbeli települések lakói fizetnek. Bár a megállapított díj ellen fellebbezésre nincs lehetőség, a nagymágocsi önkormányzat több fórumhoz is fordul: nem tartják igazságosnak a többletterhet.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatal a szennyvízcsatorna-pályázat benyújtásakor kötelezően csatolt költség-haszonelemzésből emelte ki minden település esetében a számításhoz használt díjat. Megkeresésünkre a szolgáltató, az Alföldvíz Zrt. azt nyilatkozta, az egyes települések díjait nem lehet egymáshoz hasonlítani, ugyanis nem azonosak az 1 köbméterre vetített költségek.

– Nagymágocson bruttó 416,50 forint lett a szennyvíz-elvezetés köbméterenkénti díja. Ha egy átlagos család havi 10 köbméter vizet használ, akkor csak a csatornadíj több mint 4000 forint! Ráadásul falun vagyunk, sokan tartanak állatokat. A jószágokat pedig itatni kell. Ha valaki például 4-5 szarvasmarhát tart, sok vizet használ el, és az után is fizetheti majd a szennyvízcsatorna-díjat – vázolta a helyzetet Szebellédi Endre polgármester.

– Az utóbbi hónapokban mindent megtettünk azért, hogy vállalkozókat csábítsunk Nagymágocsra. Az olcsó bérleti díj és az alacsony iparűzési adó megtette a hatását, több új munkahely is létesült. Pozitív folyamat indult el. Nem szeretnénk, ha a magas szennyvízdíj miatt a régi vagy az új vállalkozók elhagynák a településünket.

Szebellédi Endre kitért rá: a költség-haszon elemzést, ami alapján megállapították a falu szennyvízdíját, még az előző képviselő-testület idején készítették. – Az energetikai hivatal döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Ám a véleményünket írásba foglaltuk. A levelet eljuttatjuk a Magyar Energetikai és Közmű-szolgáltatási Hivatalhoz, a jogi ügyekért felelős államtitkársághoz és a Belügyminisztériumhoz. Úgy érezzük, azért, mert egy településnek kevesebb a lakossága, mint például egy városnak, azért még nem kellene ilyen magas díjjal sújtani a helyieket. A havi több ezer forintos pluszköltséget lesznek, akik nem győzik majd fizetni – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beolvad a Szentesi Hitelszövetkezet a szegvári takarékba

A Szentesi Hitelszövetkezet szeptember 30-án beolvad a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetbe. Tovább olvasom