Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Tiltakoznak a szentesi természetvédők

A szentesi természetvédők szerint nem kellene kivágni minden elöregedett fát a szentesi ártéri erdőben. A szegedi Dalerd Rt. teljesen lecsupaszítja a Tisza menti négyhektáros területet, ahová csemetéket ültet hamarosan.
Fotó: Vidovics Ferenc
Az idős fák nem csúfítják a vidéket, sokkal inkább emelik a táj értékét – véli Őze Péter erdésztechnikus, agrármérnök, aki a lapunkban nemrég megjelent cikk kapcsán fejtette ki a véleményét. Mint megírtuk, a szentesi ártéri erdő fáit kivágják, a Tisza bal partja egy ideig kopasz lesz. A helyi természetvédő szerint a teljes fakitermelés nem járul hozzá környezetünk értékeinek megőrzéséhez. A fehér, szürke és fekete nyarak rengetegében most nyolcvan-száz esztendős fákat lehet találni, a Tisza partján kivágottak törzsének átmérője alig egy méter feletti – nőhetnének, terebélyesedhetnének még tovább, tette hozzá.

Úgy véli, a fekete nyarak megőrzése azért is fontos volna, mert a természetvédelemben szó esett ennek a fajnak a védetté nyilvánításáról, hiszen genetikai érték. A régi erdészeti gyakorlatban volt szokás, hogy úgynevezett „hagyásfák" maradtak a kivágások mentén, amelyek őrizték az eredeti tájképet és területhatárokat jelöltek. Őze Péter szerint árvízvédelmi szempontok miatt is szükség volna a válogatásra, nem beszélve a környék turisztikai vonzerejéről.

Vele egybehangzóan nyilatkozott a kérdésről Paulovics Péter, a Csongrád Megyei Természetvédők Egyesületének elnöke, aki szerint a Dél-Alföldön folyó fakitermelési kampány nem szolgálja a vidék természeti értékeinek megőrzését. Úgy gondolja, a szentesi fák kivágva kevesebbet érnek, mint lábon.

A város főkertésze úgy látja, nyilvánvalóan szigorú elvárások mentén, szabályosan adott engedélyt az állami erdészeti szolgálat a fakitermelésre, Baloghné Berezvai Csilla szerint ezért feltehetően abban nincs semmi kivetnivaló. Úgy tudja, a fakivágás után következik az erdőtelepítés. A Dalerd Rt. termelési igazgatója, Fazekas József azt hangsúlyozta, hogy az eredeti állapotnak megfelelően hazai és nemes nyárfákat telepítenek, sarjaztatással és sorban ültetéssel.

Olvasóink írták

  • 1. Kovács Renáta Krisztina 2008. március 01. 20:14
    „Én csak 16 éves vagyok,meglátásaim szerint nem lenne rossz ötlet,hogy a fekete nyarakat védetté nyilvánítsák!A korhattabb fákat vágják ki(nehogy valakiben,valamiben kárt okozzanak)olyanokat amelyek már további növekedésre,a táj szépítésére nem alkalmasak azokat vágják ki,persze ezek után a kivágott fák helyébe új csemetéket kell ültetni,hogy késöbb ezek virágozzanak fel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolatörténeti kiállítás a szentesi 35 éves Zsoldosban

Harmincöt éve alapították a szentesi Zsoldos Ferenc középiskolát, erre az alkalomra emlékeztek az… Tovább olvasom