Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Tiszta Amerika: Deutsch Tamás az iskolabuszon

Fábiánsebestyén - Meglepetten, sőt megilletődve szálltak fel péntek reggel a szentesi gyerekek a Fábiánsebestyénbe tartó iskolabuszra.
A községbe tanulni járó Kurca-parti diákokat ugyan eddig is jármű szállította a faluba, a pénteki látvány azonban nem mindennapi volt: eddig csak filmeken láttak olyan amerikai buszt, amilyennel ezentúl utazhatnak. Arra pedig biztosan nem számítottak az álmos, ködös reggelen, hogy a község és az iskola vezetői, valamint Farkas Sándor országgyűlési és Deutsch Tamáseurópai parlamenti képviselő üdvözli őket a megállókban. A buszt a már meglévő, különleges járműparkja újabb darabjaként a falu önkormányzata nemrég vásárolta, amiben komoly segítséget kaptak Hangodi Zoltán motoros tereprali-versenyzőtől. Nem gondolta annak idején, hogy a mentőautó beszerzése után találhat számára nehezebb feladatot a község – emlékezett vissza.

A diákokat, valamint szüleiket a megállóhelyeken Deutsch Tamás és Farkas Sándor köszöntötte.
A diákokat, valamint szüleiket a megállóhelyeken Deutsch Tamás és Farkas Sándor köszöntötte.
A szerző felvétele

– Egy amerikai üzlettársam segített az ügy lebonyolításában. A busz alig használt, mindössze négyéves, 77 kisgyermek fér el rajta. Hajóval érkezett Hollandiába, ahonnan „lábon" hoztuk Fábiánsebestyénbe. Az engedélyeztetés hosszadalmas és bonyolult volt, de megérte: minden igényt kielégítő, biztonságos járművet kaptak a diákok – fogalmazott a sportember. A Blue Bird típusú járgány keveset fogyaszt, az egészségügyi felszereléséhez infúzió is tartozik.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. tothmariaaa 2012. december 27. 15:55
  „Igazából annyi mindent tudnék neked erre írni, de úgy érzem kár az időért.
  Semmiben nem értünk egyet, egy dologhoz viszont ragaszkodom, a busz nem a szentesi gyerekeké, ez badarság :D Azért mert reggel 1 órát, és délután 1 órát igénybe veszik, még nem az övéké :D
  De nyilván ugysem tudnálak meggyőzni erről. Sem.”
 • 44. baltazar 2012. december 26. 14:14
  „43. tothmariaaa!
  Valami képzavar lehet nálad. Én egyáltalán nem gyűlölöm Fábiánt és a fábiáni embereket. Erről szó sincs, nem is értem ezt honnan vetted. A faluvezetéssel már azonban van némi problémám, ami nem most kezdődött. Nekem még pozitív csalódást nem okozott ez a vezetés. Sőt, sajnos semmi fejlődést nem látok 2010 óta, ami a fábiáni emberek javát szolgálná. Egyszer úgyis lecserélődik a gárda, és akkor egy élhetőbb és boldogabb falu lehet belőle. Persze én nem hiszek abban, hogy Fábián valamikor is város lesz. Abban sem hiszek, hogy a falu lélekszáma nőni fog. A tendencia ellentmond annak, amit írtál. Ha utánajársz, akkor könnyen megnézheted, hogy hány lakosa volt Fábiánnak 10 évvel ezelőtt, és most örülhetünk, ha 2000 fő lesz 2014-ben. Ez egy tipikusan elöregedő falu, ami a fiataloknak zsákutca. Innen előbb-utóbb elmennek azok, akik tehetik. Már most rengeteg az üres ház. Mi lesz 10 év múlva?
  Szerintem te sem laksz Fábiánon. Ha itt laknál, 18km-re a várostól, akkor bizonyára össze tudnád hasonlítani a várossal.

  2. Busz. Szóval egyetértünk: ez a jenki busz a Szentesi gyerekeké. Amit persze a Fábiáni önkormányzat tart fenn. Rendben, kívánom hogy legyen mindig pénz megtankolni.”
 • 43. DMagóg 2012. december 26. 11:35
  „33.Apátfalvi** 2012.12.23. 16:51: "Ma van az agyhalottak világnapja, vagy mi a fene???"+

  Téged olvasva, én is ezt kérdezem!

  Ha bírálom bármelyiknek -csak- a módszereit, akkor némelyek ezt már a másik támogatásaként értékelik!
  Lehet, hogy valóban agyhalottak vagyunk mindannyian!”
 • 42. tothmariaaa 2012. december 25. 21:22
  „Baltazár. Nem tudnád, ha akarnád sem tagadni, hogy gyűlölöd Fábiánt.
  Mindent,és mindenkit, akinek köze van Fábiánhoz.
  Még soha, egy pozitív véleményt, gondolatot nem olvastam tőled a faluval vagy a falu vezetésével kapcsolatban.
  Nekem oylan kissé, mintha teli lennél sérelemmel, tüskével, megkeseredéssel.
  Azért ez pedig nem biztos, hogy a falu, vagy a faluvezetés hibája ám ;)

  2. Én azt gondolom, hogy most ezzel a busszal ugyan valóban a szentesi gyerekek járnak, igen.
  Viszont a (ha már muszáj így megkülönböztetni őket, bár én nem szeretem, mert a gyerek az gyerek, ) a fábiáni gyerekek így visszakapták a buszt amit eddig a mi gyerekeink használtak.
  Visszakapták a fábiániak. Lehet menni kirándulni vele, vagy bármire használni, mint azelőtt,mielőtt a szentesi gyerekek kezdték volna el használni :) Sőt, ha jól tudom, már Szegeden is voltak vele a gyerekek, és nem csak a szentesi gyerekek :) Tehát mindenkinek van busza ;)

  3. Az élet örökös körforgás. Ahogy a "falusi" ember vágyik be a városba, úgy vágyik ki a "városi" ember a faluba, a nyugalomba, a csendbe ;) Onnan jöttek be ide, innen mentek ki oda. S ez így van rendjén.

  Én azt gondolom, a mai világban minden egyes dolognak, fejlődésnek örülni kell :)”
 • 41. Puttony 2012. december 25. 17:24
  „Nádiposzáta!!!!

  Sajnos a hipotézisemet minduntalan igazolja, Maga menthetetlen gyűlölködő, de nem ezért szertejük...”
 • 40. nádiposzáta 2012. december 25. 12:46
  „Bezzeg ha kiírtátok volna hogy Szirbik a buszon ,akkor a buszt be sem kellett volna indítani fél Szentes tolta volna a buszt.”
 • 39. Puttony 2012. december 25. 11:04
  „Kedves Nádiposzáta!!
  Karácsony van! Ne pártoskodjék, ne gyűlölködjék ha kérhetem! Szörnyű magát olvasni! Szirbik azért nem ment oda, mert valóban nincs köze a buszhoz, nem ékeskedik más tollával!!!! (Bár DT körülbelül annyi köze van a buszhoz mint a szentesi polgármesternek).
  További Békés karácsonyt!”
 • 38. baltazar 2012. december 24. 22:47
  „tothmariaaa!
  Még csak annyit, hogy ha a Szentesi szülők jobbnak tartják Fábiánra kivinni a gyermeket iskolába, akkor ezt a döntésüket én is tiszteletben tartom. Bár,...nem értem az igazi okot.
  Remélem a "cimbi"-ért nincs harag, ha már "barátom"-nak szólítottál- :)”
 • 37. baltazar 2012. december 24. 22:25
  „Kedves toth cimbi!
  Alapból nem vagyok falusi gyerek, és tudom mik kellenének ahhoz, hogy egy faluból város legyen. Mint Makó Jeruzsálemtől vagyunk jelenleg, és egyre csak távolodunk a városi élettől. Itt Fábiánon nem is tudják sokan mennyivel jobb a városban élni, legfeljebb nagybevásárlásra mennek be az idősebbek. A fiatalok érzik a külnöbséget, ezt elhiheted. Ha ez a busz a Fábiáni gyerekeknek szólna, akik nap mint nap ingáznak Szentesre a középiskolába, akkor nagyon tudnék neki örülni, és csak gratulálnék az ötlethez. Meg kell nézni, hogy hányan szoronganak a járatokon minden nap. Nem velük kellene törődni? Ők Fábiánsebestyéniek.
  Bezzeg mindenki elvárná tőlük, hogy az iskola befejezése után maradjanak a faluban. Kérdezném: Miért? Milyen jövő vár rájuk itt?
  Cimbi! Biztosan másképpen látjuk a világot. De én magamról azt tudom, hogy ha már itt élek, akkor a Fábiáni embereken szeretnék segíteni. Ha ez a busz a Fábiániaké, akkor én a középiskolásokat hoznám-vinném be a városba, mivel a középiskolai képzést sajnos a község nem tudja vállalni.De ez az én privát véleményem, nem kötelező vele egyetérteni.”
 • 36. tothmariaaa 2012. december 24. 20:11
  „Baltazár barátom, látom nem sikerült kinőnöd Fábiánfóbiádat ;)”
 • 35. nádiposzáta 2012. december 24. 19:05
  „Szociknak az bajuk hogy nem Szirbik látható a busz mellett,nem kéne elbújni mint már többször megtette ha a Fidesz közszereplő, gyűlölködést abba kéne hagyni.

  Ajánlom megtekinteni ,véletlenül akadtam rá ,azoknak készítették akiket a gyűlölik a Fideszt.Mszp elődeiről lerántja leplet.
  http://www.youtube.com/watch?v=-hcAkILTt_c&list=FL2aV30hoRZkTu9E2hwShKPQ&index=3”
 • 34. baltazar 2012. december 23. 19:20
  „Kedves Apátfalvi**!
  Miért kell belemagyarázni a politikát egy buszba? - Tehetnénk fel a kérdést mi, vagyis se bal, se jobb oldalon nem állók. De a képet látva, és a cikket olvasva elgondolkodtató az egész. A konkrét busz úgy vélem nem a Fábiánsebestyéni gyerekeknek lett beszerezve. Őket valóban biciklivel viszik ezután is a helyi iskolába. Hanem a Szentesi gyerekeknek lett vásárolva tulajdonképpen. Szentesnek nem narancsos a polgármestere. A konkrét busz a városi gyerekeket fogja minden nap szállítani a falusi iskolába. Minden városi szülő maga dönti el, hogy ezt akarja-e a gyerekének. A falusi iskola tényleg szép belülről, fel van újítva. Ez tény.
  Azonban mint sokan tudjuk, a továbbtanulás sikere erősen függ a megalapozó általános iskolától. Ma már a 6, illetve a 8 osztályos gimnázium lenne az ideális az állami finanszírozású főiskolára vagy egyetemre bejutni. Ergo 5.-től kezdve már gimibe kellene járni, az meg nincs falun.”
 • 33. queenmargareth1 2012. december 23. 18:48
  „a hírben az a szomorú, hogy szerepelnie kellett benne annak a fekete bozont kéjencnek.”
 • 32. Apátfalvi** 2012. december 23. 16:51
  „29.

  Jóóvan, fiam, akkor te hordjad biciklivel a gyereked az iskolába, nehogy véletlenül szörnyethaljon ezen a halálmasinán...

  Ma van az agyhalottak világnapja, vagy mi a fene???”
 • 31. Apátfalvi** 2012. december 23. 16:48
  „A sok agyhalott szoci egy ilyen hírnek sem tud örülni, szellemi silányságuk bűzös végtermékét ideokádva hőzöngenek. Hiába nem megfelelő (enyhén szólva sem) a Fidesz kormányzása, a szocikat a hatalomba visszaengedni nem szabad, soha többé. A felelősségre vonásokat és az elszámoltatásokat azonnali hatállyal elkezdeni, a néhai országrablókat, privatizátorokat és züllesztőket a börtönben véletlenül lelökni a lépcsőn, köztörvényesek közé csukni, stb.”
 • 30. baltazar 2012. december 23. 12:53
  „Csak halkan jegyezném meg: DT, FS és a többiek tehettek volna egy próba utat a másik irányba is. Hátha akkor végre megcsinálnák normálisan a Fábián-Gáboros útszakaszt. Az egy darabig még Csongrád megyéhez tartozik. Jelenleg kritikán aluli az állapota, a 40-es tábla helyett lassan a 20-as táblát is ki lehet tenni.”
 • 29. todorx 2012. december 23. 11:52
  „Találtam olyan képet ahol a sofőrnek látszik, hogy van biztonsági öve, csak nem használja.”
 • 28. todorx 2012. december 23. 11:15
  „Szép, szép, de bennem mint érintett szülőben felmerült két kérdés,

  1. ha az állam visszaveszi az iskola üzemeltetését, ki fogja finanszírozni az utazás költségeit?
  Gondolom a busz az önkormányzaté és nem az iskoláé...

  2. ha megnézi valaki az önkormányzat honlapján http://fabiansebestyen.hu/az-amerikai-iskolabusz-atadasa/ a képeket senki, még a sofőr sincs bekötve biztonsági övvel. Szép, hogy van infúzió, de hol a biztonsági öv? A cikkben szerepel, hogy "minden igényt kielégítő, biztonságos járművet kaptak a diákok", kérdezem én mire gondoltak.

  A KRESZ következően fogalmaz iskolabusz tárgykörben: Iskolabusz: óvodás gyermek, közoktatási intézmény tanulója szállítására rendszeresített nem menetrend szerint közlekedő autóbusz.

  48.§ (12) Iskolabusszal abban ez esetben szabad közlekedni, ha:
  a) a 20. § (6) bekezdésében meghatározott táblával megjelölték,
  b) az ülésekhez biztonsági övet szereltek fel,
  c) a 135 cm-nél alacsonyabb gyermeket gyermekbiztonsági rendszerben rögzítették,
  d) a legalább 135 cm magas gyermeket biztonsági övvel rögzítették,

  Már az is meglep, hogy sikerült levizsgáztatni, de gondolom DT és FS közbenjárt az ügyben.
  De ha csak a képeken nem kapcsolták be az öveket, de van benne ezer bocs, bár a képeken semmi arra utaló nincs, hogy lenne.”
 • 27. roxper 2012. december 22. 19:48
  „27.
  Agymosott!”
 • 26. nádiposzáta 2012. december 22. 17:39
  „Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánok a Fideszes tagoknak szimpatizánsoknak ,a Kormánynak ,Orbán miniszterelnök úrnak és családjának.Isten éltesse sokáig.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ECO Szentes

II. ECO Szentes néven rendeztek tegnap gazdasági témákról előadás-sorozatot és fórumot a volt megyeházán. Tovább olvasom