Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tisztább vízpartot: a rendőrök is kesztyűt húztak

Szentes - A szentesi Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület idén is megszervezte a környezetvédelmi napot a kezelésében lévő vízpartokon. Összesen hetven köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállították el a szeméttelepre az önkéntesek.
A horgászok az egyesület székházában gyülekeznek reggel hét óra körül. A mintegy ötven főt Sóti Szilárd osztja be a vízterületekre. Felhívja a figyelmet, hogy ezen a napon horgászati tilalom van, így a napijegyes vendéghorgászok kivételével a többieket haza kell küldeni. Tavaly ugyanis még nem volt ilyen tiltás és vitát váltott ki, hogy amíg az egyik horgász szórakozik, a másik dolgozik a vízparton. Csoportonként a partról vagy csónakon a vízből gyűjtötték a szemetet a Kurca, Veker, Kórógy és a tavak környékéről a Zöldplasztik Kft. által felajánlott zsákokba.

Összesen hetven köbméter hulladékot  gyűjtöttek össze.
Összesen hetven köbméter hulladékot gyűjtöttek össze.

A kutató és az Eszperantó-híd közötti Kurca parton egy öt fős csoport indul tisztogatni. Mint kiderül, egy baráti társaság, akik együtt járnak pecázni is. Molnár Tibornak még friss az engedélye, de már fogott egy csukát kukoricával. Ugratják is a többiek azóta. Nagy János már legalább harminc éve horgászik, Varga Zsolt is tizennyolc éve. Kun József, bár már gyerekkorában is fogott pecabotot, de hat éve tagja az egyesületnek, Koncz István pedig Csongrád helyett választotta a szentesi vízpartot. Mindketten tagjai az egyesület vezetőségének is. Közben kiderül, hogy mindannyian a Szentesi Rendőrkapitányság állományában vannak. Adódik a kérdés, vajon milyen a kapcsolat a rendőrség és az egyesület között. – Nagyon jó a kapcsolat – feleli Kun József. Rendszeresen megyünk közösen az egyesület ellenőreivel a vízpartra. Úgy szervezzük a szolgálatot, hogy kéthetente, havonta egy-két járőr társulhasson az ellenőrök mellé. Így kisebb a konfliktus esélye és a rendőrség hőkamerája segíti az éjszaki illegális horgászat, halászat felderítését. A horgászok helyismerete pedig nekünk nagy segítség.

Közben haladunk a parton az egyre nehezedő zsákkal. Kerül bele üres üveg, műanyag flakon, sörös doboz, fóliadarab. Később egy, egykor szebb napokat látott bőr aktatáskát szednek ki a nád közül, arrébb pedig egy üres tárcát. Az is hónapok óta itt lehet.

– Tavaly találtunk autóstáskát okmányokkal – mondja egyikük. – Leadtuk az okmányirodán, mivel az ő hatáskörük. Egy vízből kihalászott kétliteres üveg zsineggel átkötött papírtekercset rejt. Kibontva egy nyomtatott rózsa és mellette Zilahy Lajos idézete olvasható. Vajon, mikor és ki dobhatta vízbe?

– Kiderül, a Körös part a kedvenc helyük, az élő folyón szeretnek horgászni, és ilyenkor a bogrács is előkerül – mondja Nagy János.
A nap végére több mint ötven köbméter szemét kerül zsákba, aminek egy részét a horgászok elvitték a szeméttelepre, a többit a városellátó intézmény autói szedték össze hétfőn. A hulladék több mint fele a berki részen gyűlt össze. A horgászati tilalom híre nem jutott el mindenkihez, ezért néhány pecást el kellett küldeni a vízpartról. Az ezer fős taglétszámhoz viszonyítva alacsony volt a részvétel, mintegy hetven fő jelent meg a környezetvédelmi napon. Az egyesület vezetősége ezért fontolóra veszi, hogy jövőre már kötelezővé teszi a szemétszedést. Kalamusz Endre elnök külön köszöni minden résztvevő munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári színház: 406 ülőhely

Egy ideig úgy tűnt: a volt megyeháza udvarán hagyományosan megrendezett szentesi nyári színház idén sokkal kevesebb nézőt szórakoztathat, mint korábban. Tovább olvasom