Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Titkosak a vizsgálat eredményének részletei

Gazdálkodási szabálytalanságokat és az ügyvezető felelősségét is megállapította Szentesen az a vizsgálat, amelyet a tulajdonos önkormányzat rendelt el a veszteséges Rehab Kht.-nál.
Részleteket nem árultak el a vizsgálatról, az ügyet szeptemberben tárgyalja a képviselő-testület. Időközben információink szerint huszonhárman felmondtak a nyolcvan megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató cégnél. Ezt cáfolta az ügyvezető.

Több társa nevében kereste fel szerkesztőségünket egy rokkantnyugdíjas asszony, aki azért kérte nevének elhallgatását, mert – ahogy fogalmazott – attól fél, hogy utánanyúlnak, és nem talál majd magának állást Szentesen. Elmondása szerint a mintegy 80 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató Rehab Kht.-nál vele együtt huszonhárman mondtak fel a kilátástalan helyzet miatt. A júliusi fizetéskor 12 ezer forintot kaptak, a varrodában 10 órát is dolgoztak ezért naponta. Megígérték ugyan nekik, hogy később utalják majd az elmaradt járandóságukat. Ám aki albérletben lakik a gyermekével, nem tudja kiegyenlíteni a számláit.

Megírtuk: a Rehab Kht.-t 2005 nyarán alapította az önkormányzat 3 millió forint törzstőkével. Azóta veszteségesen működött a cég, a vagyonát felélte. Sipos Jánosné ügyvezető korábban azt nyilatkozta lapunknak: a nehézséget az jelentette, hogy az alakuláskor csak az alaptőkét szavazta meg a képviselő-testület, a bérek kifizetéséhez szükséges hárommilliós hitelfelvételt ellenben nem engedélyezte. A varrodában és a szereldében megtermelt bevételt így előre elköltötték. Az ügyvezető tavaly a saját juttatásait – a járulékokkal együtt – adta kölcsön a cégnek.

Elmondása szerint azért tette, hogy a dolgozók megkapják a fizetésüket. A városi képviselő-testület idén májusi ülésén ezt nehezményezték azzal együtt, hogy a tulajdonos megkérdezése nélkül kötött előnytelen bérleti szerződést az inkubátorházban, ahol a kht. működik. A képviselők olyan határozatot hoztak akkor, hogy az ugyancsak önkormányzati tulajdonú szolgáltató kft. szakemberei mindenre kiterjedő vizsgálatot folytassanak a cégnél annak tisztázására: képes-e talpon maradni a Rehab Kht. vagy számolják fel?

Az ellenőrzés megállapításait nem ismeri Sipos Jánosné. Lapunk érdeklődésére határozottan cáfolta, hogy 23-an távoztak volna tőlük. Állítása szerint az utóbbi két hónapban tízen mentek el tőlük, közülük kettőnek megromlott az egészségi állapota, egy vidékről bejáró dolgozójuk pedig helyben talált munkát. Hozzátette: így heten mondtak fel, két személyt ellenben felvettek.

– A vizsgálat gazdálkodási problémákat állapított meg – közölte lapunk érdeklődésére Szirbik Imre. A polgármester közbenjárására a dolgozók megkapták az elmaradt munkabérüket. – Odafigyelek arra, hogy ilyen csúszás ne következzen be – mondta Szirbik. Az ellenőrzéskor az ügyvezető felelősségét is megállapították, téves döntések meghozatalában. A képviselő-testület szeptemberi ülésén tárgyal majd a Rehab Kht. ügyéről. A megváltozott munkaképességű személyek érdekében Szirbik nem kívánja felszámolni a céget, a döntés ellenben a testület hatásköre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beköltözés még később

Szentes - Folytatódik a héten Szentesen a református nagytemplomi egyházközség főtéri idősek… Tovább olvasom