Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Tíz éve sikeres a szentesi tész

Szentes - Törvényben szüntetné meg az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét a kormány, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Szentesen a DélKerTész tizedik születésnapján.
– Aki belép a zöldség-gyümölcs termelői szerveződésekbe, azaz a tészekbe, ennek a tömörülésnek számos előnyös oldalát tapasztalhatja meg. A tagoknak csak arra kell figyelni, hogy az árut jól termeljék meg. Nem kell a piacra szaladgálni, az energiát a termelésre fordíthatják. A szervezet révén olyan piacok nyílnak meg, amelyek egyébként nem. Például egy magántermelő egyedül nem képes arra, hogy a kornak megfelelő, csomagolt terméket készítsen, amelyet a vevő később csak leemel az áruházak polcairól – részletezte a szövetkezet előnyeit Janó Imre, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTész) tagja és egyben telepvezetője.

A tagság pénteken jubileumi közgyűléssel ünnepelte a megalakulás tízéves évfordulóját. A tömörülést mintegy 480 termelő alkotja, akik zömmel paprikaféléket, paradicsomot, kígyóuborkát és káposztaféléket állítanak elő. A szentesi társaság 4,5 hektáros telephelyen dolgozik, ahol egy 4500 négyzetméteres hűtőtér, illetve napi 60 tonna csomagolókapacitás szolgálja a termelést. A szövetkezet tavaly 4,8 milliárd forint értékű árut állított elő.

– Akik belátták, hogy egyedül nem megy, összefogtak, és szövetkezetben dolgoznak, alanyi jogon jogosultak uniós támogatásra – folytatta Janó Imre. – Én személy szerint nem a következő, hétéves uniós ciklustól, hanem a saját munkámtól várom a problémáim megoldását. Bizonyos szintű anyagi segítséget persze kaphatunk, és ezenkívül még sokféleképpen lehetne az ágazatot segíteni. Hogy csak egy példát említsek: ha a csekély bevételű termelőknek nem kellene iparűzési adót fizetni, nagy terhet venne le a gazdálkodók válláról – jelentette ki.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az ünnepségen azt mondta, a kormány törvényben szeretné megszüntetni az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét. A hallgatóság ezt tapssal fogadta. – 2015. június 30-áig moratórium van érvényben, végleges megoldást is ki kell dolgozni. A visszasajtolási kötelezettséget megszüntető döntést 2025-ben felülvizsgálják, ha nem jelentkeznek negatív hatások, véglegessé válik – fogalmazott a politikus.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő a következő hétéves uniós ciklus fontos hazai célkitűzéseit emelte ki. A jelenlegi 100 hektáros üvegházi termelést a duplájára, a blokkfóliás gazdálkodást 350 hektárról 550-re szeretnék növelni, és a szakmai oktatásnak is nagyobb figyelmet kell szentelni – mondta.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2013. március 23. 15:17
    „Ezek szerint nem is volt olyan hülye, aki szövetkezeti gazdálkodást javasolt a parasztságnak? Inkább az volt a baj, hogy ezt tűzzel, vassal próbálja meg elérni, és nem volt türelme arra, hogy az emberek maguktól rájöjjenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszibuli Derekegyházán

Húsvétváró nyuszibulit rendeznek szombaton 9 órától a tompaháti művelődési házban. Tovább olvasom