Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Tizenegy csapat grillezett az első szentesi partin

Szentes - Tizenegy csapat grillezett az Ízek utcájában az expó idején, a legjobbaknak a tévéből ismert mesterszakács is gratulált. Kovács Lázár végigkóstolta az ételeket, és úgy ítélte meg, a szentesiek zseniálisan grilleznek. Sütőnek a mifelénk is ismert boronatárcsát ajánlotta.
Először rendezték meg a grillpartit Szentesen, tizenegy csapat nevezett. Bár a szervezők több résztvevőre számítottak, a televízióból ismert mesterszakács úgy ítélte meg, az első alkalomhoz ez éppen megfelelő nagyságú mezőny. Kovács Lázárt szeretet vette körül az Ízek utcájában, ahol zsűrielnökként jelent meg. Lapunknak azt mondta, a szentesi felhozatal kifejezetten jó, látszik, hogy minden csapat bedobta minden erejét és tudását a siker érdekében. A fűszerezés, pácolás gondosan előkészített volt minden társaság esetében, a szakács külön értékelte, hogy a hús mellett májat, halat is sütöttek a versenyzők. A grillsütő formájával volt némi szakmai gondja Lázárnak, mondván, hogy a sajátos kinézetű sütőben nem könnyű használni az édesítőszereket, könnyen odaéghet a hús, bár egy ügyes szakács ezt elkerüli. Ajánlotta viszont a boronatárcsát, állítása szerint ezt már kipróbálta, és remekül működött, hasonlóan a wokhoz – egyébként ő is szeret grillezni. A szabadtéri sütés egyre elterjedtebb és népszerűbb az országban, miközben a jellegzetesen alföldi bográcsos főzés is élő tradíció, és valószínűleg az is marad.

A televízióból ismert mesterszakács, Kovács Lázár (jobbra) tanácsaira adtak a versenyzők. Fotó: Tésik Attila
A televízióból ismert mesterszakács, Kovács Lázár (jobbra) tanácsaira adtak a versenyzők.
Fotó: Tésik Attila

A mesterszakács szakmai ítéletére természetesen kíváncsiak voltak a versenyzők, akik láthatóan remek hangulatban ügyködtek a grill körül. Mácsai Gábor például „roppant barátinak" nevezte a társaságukat, elsősorban a szórakozás és a felhőtlen együttlét miatt neveztek be a versenyre. Fűszereztek csirkeszárnyat, combot, marhát és sertést. Pulykát nem, mert az szerintük nem is igazi hús. Barátjától, Kósa Antaltól megtudtuk, hogy egyébként katonák és a hadsereg dicsőségéért küzdenek a partin. Egy másik asztaltársaságnál kiderült, Török Judit saját receptekkel készült a versenyre, gondosan pácolt és előkészített mindent. A barátaival és kollégáival együtt kiállítóként egyébként is szerepeltek az expón, természetes volt, hogy beneveznek a partira. Párja, Újvári Lajos szerint a kisasszony által megálmodott sörös-mustáros tarja igazán jól sikerült, nem kevésbé a „villámpáccal" készült, majoránnával fűszerezett máj. A versenyben ez a csapat lett az első: a hódmezővásárhelyi T-Max tagjai tapsviharban, a bajnokok zenéjére vették át a győzelemért járó elismeréseket.

A zsűrinek tetszett a grill

A zsűri tagjai közül Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója értékelte a jó ötleteket és a jó ízeket. Dömsödi Imre, a Séf Kft. vezetője a szépen díszített tálakat említette, Pádár Zoltán, a Pankota-Flex Kft. vezetője pedig figyelmet fordított a sütés körülményeire, a tisztaságra. Különdíjakat osztottak hal és zöldség, a legpuhább hús, a leghangosabb csapat és a legkülönlegesebb alapanyag kategóriájában. Megosztott harmadik helyet ért el Zozo tata társasága és a Csipet-csapat. Második helyen végzett a Szlobodan csapat. A győztes T-Max vihette haza az Arany Bogrács vándordíjat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földhöz ragadt a légibázispénz

Szentes - A földi mentőkhöz utalta át a minisztérium a szentesi légibázisra szánt 60 millió forintot. A leköszönő Horváth Ágnes által adott pénz fölött most a szárazföldi és a légi mentők vitatkoznak. Tovább olvasom