Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Több a kerékpáros, mint a gyalogos a szentesi sétálóutcán

Szentes - A tiltó tábla és a bírságolások ellenére sokan bicikliznek a szentesi korzón. A botrány kapcsán egy képviselő azt mondta, a bringásoknak vizsgázniuk kellene közlekedési ismeretekből.
A kerékpárosok egyik szószólója szerint az lenne a megoldás, ha mégis szabad lenne biciklizni a sétálóutcán – mert gyalogosok között úgysem mennének ők gyorsan.

A bringások fittyet hánynak a helyi közlekedési szabályokra Szentesen, két keréken járnak a korzón. Bár az önkormányzat rendeletet is alkotott arról, hogy ezen a helyen tilos biciklizni, és a hatóságok próbálnak érvényt szerezni ennek, az eredmény csekély. Hétköznap és hétvégén, napszaktól függetlenül, rendszeresen haladnak a sétálóutcán biciklivel a szentesiek. Bár a korzó megépítése után hagyott a város türelmi időt, a bringások úgy tűnik, egyáltalán nem akarják megszokni az új rendet.

Demeter Attila szocialista képviselő szerint a kerékpárosoknak vizsgázniuk kellene a közlekedési szabályokból, de legalább középiskolában indokolt volna erről néhány órát tartani. A testületi ülésen a városatyák egyébként szorgalmazták, hogy a rendőrség tartassa be a KRESZ-t, és igenis büntesse meg a szabálytalankodókat. Nemcsak azokat a kerékpárosokat, akik a sétálóutcán nem szállnak le a kétkerekűről, hanem azokat is, akik a főutca járdáján haladnak így.

A korzón átvették a vezetést. Fotó: Vidovics Ferenc
A korzón átvették a vezetést. Fotó: Vidovics Ferenc

A városi kapitányság közlekedési osztályának vezetője erre azt mondta, két gyalogos járőr naponta ellenőrzi a korzót, igazoltatnak, büntetnek, és szabálysértési eljárásokat kezdeményeznek. Nagy János százados szerint a tábla egyértelműen jelez: kerékpárral behajtani tilos. A közterület-felügyelők is gyakran megfordulnak a környéken. Kóczán István megfigyelte, hogy a kerekezők sokszor a Kossuth tér felől lefordulva, a korzón áthaladva egészen a kávéházig bringával mennek. A hatóság képviselői nem tehetnek mást, mint hogy figyelmeztetik őket, a reakciókból azonban lehet arra következtetni, hogy a tiltás kevéssé hat. Valkay Zsolt, a Szent Jupát Egyesület elnöke, a helyi kerékpárosok egyik képviselője szeretne törvényesen biciklizni a sétálóutcán. Mint mondta, minden reggel odamegy a pékségbe kifliért. Nyilvánvalóan nem harminccal hajt a korzón, hanem sokkal lassabban, és vigyáz a gyalogosokra. Lapunknak elmondta, kerékpáros társaival messzi túráikon, külföldön és itthon az óvárosokban soha nem állították meg és nem szállították le őket a bringáról a rendőrök.

Csongrádon van csak rend

A hódmezővásárhelyi Kossuth téren áthajtanak a bringások, annak ellenére, hogy tilos, és még kerékpárút is épült a szélén. Bár a rendőrök jelen vannak, nem ritka, hogy a járdán bicikliznek a helyiek. Makó főterén a felfestett kerékpárutat ugyan használják, de a Korona szálló előtti téren és a posta előtt is kerekeznek, talán megszokásból. Szegeden, a Kárász utcán sem volna szabad két keréken haladni, a szabályszegők száma itt nagyon magas. Úgy tűnik, egyedül Csongrádon tartják be a szabályokat a kerékpárosok, a főutcával párhuzamosan épült számukra kerékpárút – igaz, a belvárosban ez az egyetlen számottevő haladási irány.

Olvasóink írták

 • 15. Apró András 2008. június 13. 12:12
  „Minap Szentesen mentünk a sétáló utcán és a 3 éves kislányomat elütötte egy biciklis. Ennyit a sétáló utcáról.”
 • 14. Egy szemből jövő autós 2008. május 19. 17:08
  „Van Más ilyen szép példa a városban!!! A kisérbe menő biciklisforgalom 80 % megy át az új utcán, "természetesen" a behajtani tilos tábla irányából!!! Az is eléggé konfliktushelyzet amikor bekanyarodik az ember az egyirányú utcába, és természetesen párosával jönnek szembe a bicajosok. Az önkormányzatnak is el kellene gondolkozni ha ekkora az igény a szembeforgalomra, akkor oldják azt meg kerékpársávval, ha már úgy is erre járnak a kisérbe igyekvő biciklisták.”
 • 13. Marcsikaa 2008. május 18. 20:46
  „Kedves Makovi Mároa !
  Látjuk Szegeden is hasonló a gond, de ez a cikk a szentesi sétálóutcáról szól.”
 • 12. Makovi Mároa 2008. május 18. 18:25
  „T cím!

  Valóban felháborító, hogy a szegedi Kárász utcán le-föl száguldoznak a kerékpárosok. A szülők, nem győzik elkapkodni a kerékpárosok elől a gyerekeket, és ha szólni mer bárki nekik, még ők vannak felháborodva. Az utca végén ki van rakva, hogy kerékpárral behajtani tilos. Igaza van más hozzászólónak is, hogy kressz vizsgát kellene nekik is tenni, merthogy ezt az egy táblát, annak jelentését sem ismerik. A rendőrök viszont igen, mégsem büntetik a sétálóutcán száguldozókat. A kárász utcán lakók sem tudnak nyugodtan kilépni az utcára, mert ott száguldoznak a kapuk előtt, ami igen balesetveszélyes. Tudom, hogy egy kicsit morbid a dolog, de egyes kerékpárosok a Kígyó utca felől úgy hajtanak a Klauzál tér felé, hogy a kifeszített láncot észre sem veszik. Akkorát esnek-repülnek, hogy "öröm nézni". Ha a lánc nem fogná meg egyiket- másikat, akkor azzal a sebességel pici gyereket, időst, fiatalt tarolnának le. Valamit tenni kellene, hisz a sétáló utcát igénybevevő sétálók, állandó veszélynek vannak kitéve.”
 • 11. Marcsikaa 2008. május 18. 08:06
  „No nem beszélve a levegős biciklikről, nem értem, hogy őrájuk milyen jogszabály vonatkozik, mert a 80 évestől kezdve 14 évesig mindenki közlekedik vele, a nagypapa-nagymama a Sürősségig, mivel fáj a lába, ne kelljen kocsival vinni, de a kressz tudás hol marad ? Egyre életveszélyesebbek.”
 • 10. szentesi lakos 2008. május 17. 10:27
  „már évek óta nem lehet Szentesen gyalogos rendőrt látni. Viszont a személykocsi mindig teli van, biztosan fáj a lábuk. Miért is igazoltatnák a korzón a kerékpározókat, hiszen reggelente a bíróság sarkánál, a járdán posztoló rendőrt a kerékpárosok kerülgetik. A saját szememmel láttam. Úgy állt ott, szerencsétlen szerv, rendezetlen ruhában, intézkedésképtelenül, mint egy SZERV.”
 • 9. xenon 2008. május 10. 06:36
  „rendőrbácsikat kellene kirakni az utca közepére,csekket osztogatni. 2 hétig.
  legalább látnánk azt is hogy dolgoznak a rendőrök is és nem csak az autósokba törlik a lábukat.
  láttam olyan biciklist ott, akit felszólított 1 közterületes hogy száljon le az meg rendesen leanyázta.
  ezt próbáljam én meg 1 rendőrrel kocsiban. lelőne 1böl.”
 • 8. Zéró tolerancia?! 2008. május 10. 00:49
  „Teljesen igaza van 1-es és 2-esnek! Az autósok vagyonokat fizetnek a birságokon kivül is, de a biciklis az szent! Két-három sorban egymás mellett tekernek, persze világitás nuku, és sok az ittas is! Ha rádudálok, mert balesetveszélyt okoz, akkor meg én vagyok a bunkó autós, pedig betartok minden szabályt! Sokat jártam biciklivel, de soha nem ittam, volt világitásom, nem mentem járdán... stb... , pedig fiatal vagyok, úgy érzem ez nem mentség! Igy is mindenütt a biciklisek vannak favorizálva, mára elpofátlanodtak!”
 • 7. mikulaus 2008. május 09. 20:15
  „Emberek nehézvolna mindenkinek kissé magába nézni.Mindenki csak a saját igazáthajtja.tessék megprobálni esetleg egymással nem melett élni és nem más hibáját felroni.Ha valaki megprobálná és tegyükfel érvényesiteni?Mitörténne.Tudnánk nyugodt életetélni s esetleg egymásra vigyázni.Hm enyi volna s nem százal hajtani hamár van autom.Kerékpár egy ojan ember aki csak mindig autovolánnálült tegyenprobát.Kerékpártfogva nézükmeg,megszokott kényelem után mijen ha nekiis sétálo utcszán kell rövidebb utat találnia.Hanincs loerök a seggünk alatt?.Kinek kinek mi a kényelmes (Pénztálca ill felfogás függö)Sajnos”
 • 6. autós 2 2008. május 07. 07:59
  „A kerékpáros a számára kijelölt helyen közlekedjen.
  Inkább próbájja elsajátitani a kerékpárosra vonatkozó szabályokat,
  mintsem mindig reklamáljon.
  A kijelölt kerékpárutat sem tudják szabályosan használni.
  A rend őrei pedig elnézik a kerékpárosok SZABÁLYTALANSÁGAIT.
  a gipsznek:nekem is lenne sok igényem mint autósnak,először is az,
  hogy közlekedj szabályosan mint kerékpáros,talán mint gyalogos ,
  netán autós stb.
  Valkai Úrnak:leszálhat a kerékpárjáról még bemegy a kenyérboltba,mert rá is azok a szabályok vonatkoznak,mintmás normális szentesire,vagy a városunkba látogatóra.
  Eléggé különleges kivételeket élvez a városban egyébként is,mint Sportköri Elnök,igaz mások ezt társadalmi munkában végzik.
  Viszont csak akkor tudna társadalmi munkás lenni, ha Valkai úrnak is lenne egy főállása.”
 • 5. catroot 2008. május 06. 22:33
  „De könyörgöm, a sétállóutcán ne biciklizzenek - főleg nem, ha tiltva van! Az meg megintcsak egy érdekes téma, hogy manapság a biciklisek közlekedési kultúrája 0. Gondolok itt; a zebrán nem áll meg, ha átszeretne az ember menni, ha nagynehezen kiteszi a kezét kanyarodáskor (ami igen nagy dolog az esetükben), elfelejtenek szétnézni és még sorolhatnám! Jó, a gyalogosok és persze az autósok között is vannak szerencsecsomagok, meg kell hagyni...”
 • 4. a gipsz 2008. május 06. 21:47
  „A kerékpárosoknak kerékpár sáv kelll, a képen is látszik, hogy erre van igény. Gyalogosok a járdára. Kár szembe menni azi gényekkel.”
 • 3. Szimpatizáns 2008. május 06. 16:45
  „Teljesen egyetértek mind a két hozzászólóval. Igen is kellene KRESZ vizsgát tenni az iskolásoknak, hiszen ez a saját védelmüket is szolgálja, ne csak az autósnak kelljen szigorú vizsgán átmenni. Katasztrófa miket csinálnak az elektromos kerékpárosok is, húzzák a gázkart, de fogalmuk sincs, hogy álljanak meg, ha baj lenne, minden esetben az autósokat veszik elő, pedig mindenkire vonatoznak a szabályok. A minap fültanúja voltam egy anyuka tanításának, miszerint "nézzél szét mindig a lefordulásnál, mert meg kell tanulni, hogy biztonságban el tudjalak majd engedje otthonról, ha nem leszek melletted" hangzott az intő szó, és teljes gázzal behajtottak kerékpárral a sétáló utcába. Erről van szó, a példamutatásról. Mit várunk a gyerekeinktől, ha ilyet látnak. Sajnos. A város vezetőségének kellene ezen változtatni. De ebben a városban minden szabállyal igy van, pl. a parkolás, inkább bliccelnek, és a lakótelepek parkolóit állják el, mint hogy 20 Ft-ot fizessenek. Szégyellem , hogy ennek a városnak a lakója vagyok már lassan. Mert itt az ártatlan embert büntetik meg mindig. Ez saját tapasztalat, én azért kaptam büntetést mert haza mertem jönni és a saját házam előtt nem találtam helyet és rossz helyen tudtam csak megállni, ezért büntetés jár, de a szabályokat nem tudják betartani. Szégyen.”
 • 2. Édesnya 2008. május 06. 14:12
  „Én pl a 2 éves kislányom kezét nem merrem elengedni mert volt rá nem egyszer példa hogy majd nem elütötték.Miközben sétáltunk.Igy hogy merjen egy anyuka sétálni a gyermekével?Meg ha egyszer kint van az a tábla igenis büntessék meg a kerék párosokat.Én szoktam kerékpárral közlekedni és nem esik nehezemre leszálni a bicikliről a sétáló utcánál.Aki pedig nem akar sétálni az pedig közlekedjen a főúton.Büntetni ha igy tanulják meg az emberek a szabályt.És igazat adok Felháboritónak.Ha egy autósnak be kell tartani a szabályt a biciklisnek miért nem????”
 • 1. Felhaborito 2008. május 06. 09:37
  „Csak meg kell nezni, mind iskolas. Ugyanezt csinaljak a Kigyo utcaban is reggelente es delutan. Egesz uttesten, gyalog, biciklivel. Vigyazzon az autos! A redorseg igazabol sohasem buntet kerekparost, minden penzt az autosrol huz le az allam! A kerekparosnak is csak annyi jogot kellene adni mint az autosnak, es KRESSZ vizsgat kerni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőke filmje csak felnőtteknek

Szentes - Országszerte eddig húszezren látták Szőke András legújabb filmjét. A Bakkermannt a… Tovább olvasom