Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Több szakmával többre mennek az életben

Érdemes tanulni a szentesi Zsoldos Ferenc Szakközépiskola három diákja szerint, mert több szakmával jobban boldogulnak a munkaerőpiacon. Az országos versenyen elért eredményük alapján már a fiókban van a szakmunkás-bizonyítvány, ám újabb mesterségek elsajátítására törekszenek.
Jónak bizonyult a szentesi Zsoldos szakközépiskola Monda Csaba, Doma Gergő és Hlbocsányi Gábor számára Fotó: Tésik Attila
Büszkék a szentesi Zsoldos Ferenc Szakközépiskola pedagógusai és diákjai is Doma Gergő Mihályra, Monda Csabára és Hlbocsányi Gáborra, aki a Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjében nem mindennapi teljesítményt nyújtott. Bugyáné Bakó Veronika igazgató elismeréssel említette a tanítványaik teljesítményét, amely minden várakozásukat felülmúlta. Nem győzték ugyanis jegyzetelni, mi mindenre voltak képesek ezek a fiatalok. A tizennyolc éves Gergő a géplakatos szakmát tanulta: az elméletet az osztályfőnökétől, Pigler Lászlótól sajátította el, a gyakorlati idejét pedig a Legrand Rt.-nél töltötte Harsányi Zoltán irányításával. Az országos erőpróbán olyan jól oldotta meg a feladatokat, hogy szakmunkássá minősítették. Ám nem éri be ennyivel, megszerzi a hegesztői bizonyítványt is. Azt mondta: a két szakma jól kiegészíti egymást, sőt őszig még elvégez egy könnyűgépkezelői tanfolyamot is. Hamarosan már dolgozik a helyi fémtechnikai cégnél, az iskolába szinte csak a ballagásra megy majd be.

A húszéves Monda Csaba az országos versenyen hegesztésből mérette meg magát, a géplakatos bizonyítványt már korábban megszerezte. Elméletből Törőcsik Imre készítette fel, a szakma fortélyait a MÁV volt tanműhelyében, a Palota Környezetvédelmi Kft.-nél leste el Kajtár Jánostól és Vincze Attilától. Csaba szerint a két szakmunkás-bizonyítvány jól elfér majd a fiókban. Jelenleg esti gimnáziumba jár. A kiskunhalasi fiú eddig kollégista volt Szentesen, ám a kollégiumban csak nappali tagozatos tanulók lakhatnak. Ezért is gondolt arra, hogy megint beül a padba, és megtanul egy harmadik szakmát is. Később szeretné letenni a mestervizsgát. Úgy véli: a boldoguláshoz jól jön, ha több mindenhez ért.

A szerkezetlakatos szakmát tanulta Hlbocsányi Gábor, aki szakköri foglalkozásokon sajátította el a számítógépes szakrajz csínját-bínját. A felkészítő tanára Valkai Attiláné volt, míg a mesterség fogásait Vincze Attilától és Kajtár Jánostól sajátította el a MÁV egykori tanműhelyében. A húszéves Gábor már korábban érettségizett, sőt tavaly felvették Debrecenben a gépészmérnöki főiskolára. Előtte azonban szakmát akart tanulni. Most úgy van vele, hogy mindkettő jól jön majd neki a felsőfokú tanulmányai során. A három diák egyetért abban, hogy nem külföldön akar munkát keresni magának, hanem itthon szeretne boldogulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirbik Imre, 5-ös körzet

Szentes polgármestere, az MSZP-s Szirbik Imre 1994 óta vezeti a várost, az országgyűlési… Tovább olvasom