Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Több százan tüntettek Szentesen az új iskolaigazgatók ellen

Szentes - Transzparenserdő volt szombaton délben a szentesi Kossuth téren Horváth Mihály szobra előtt. Dongót vissza!, Demokráciát akarunk!, Ki a pártpolitikával az iskolákból!, Az igazgatóinkat akarjuk! - többek között ilyen transzparensek fejezték ki a tüntetők céljait.
Az ifjúsági parkból ide vonultak a békés demonstráció résztvevői, hogy ily módon is kifejezzék: nem értenek egyet a megyei közgyűlésnek a középiskola-igazgatók kinevezéséről csütörtökön hozott döntésével. A tüntetésre mind a négy oktatási intézményből megjelentek tanárok és diákok, de szimpatizánsok is voltak, hogy együttérzésükről biztosítsák a megalázott tantestületeket, a szülői munkaközösségeket és a diákönkormányzatokat.

A megyei közgyűlés döntéshozói – mint ismeretes – nem vették figyelembe, hogy a Pollákkal öszevont Zsoldos Középiskola élén az eddigi igazgatót, Dongó Lászlót akarják látni, míg Tóth Tibort, a gimnázium pedagógusát a Horváth Mihály Gimnáziumban és tagintézményében, a Boros szakközépiskolában. A megyei önkormányzat azonban mindkét intézménybe csongrádi tanárt nevezett ki direktornak.

Horváth Mihály szobra előtt transzparensek sokasága hirdette: mit kívánnak a szentesi tanárok és diákok. Fotó: Schmidt Andrea (Képgaléria)

A transzparenseken a több száz tüntető kívánsága volt olvasható: Dongót vissza!, Demokráciát akarunk!, Ki a pártpolitikával az iskolákból!, Az igazgatóinkat akarjuk! Felfedeztünk egy költői kérdést is, miszerint „Nő-e virág iskoláink romHALMAIn? Egy pedagógus pólóján pedig azt a feliratot láttuk: Szabad HMG-ért felszabadítási front. Nagy taps kísérte a gimnázium eltávolított drámatanárának, Keserű Imrének azon mondatát: „És nem sejthetem, hogy mikor lesz elég ok előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg". Bedő Katalin, a gimnázium Pedagógusok Szakszervezetének a titkára azt mondta: a demonstrációval persze hogy azt szeretnék elérni, változtassa meg a megyei közgyűlés a döntését. Ha azonban reálisan gondolkodik, akkor ugyanarra a hatalmi arroganciára számít, mint amivel az új igazgatókat kinevezték csütörtökön a szegedi megyeházán.

Olvasóink írták

216 hozzászólás
 • 216. Hmvh.-Szentes 2008. július 02. 14:10
  „Lázár Jánostól,Hmvh.fideszes polgármesterétől kérdezték:
  "Boka: Bizonyosan hallott a szentesi középiskolás tanárok tüntetéséről. Ön szerint helyesen járt-e el a Megyei Önkormányzat, hogy szembe ment a tanárokkal, illetve iskolákkal. Ön mit tett volna?

  Lázár János: Nem így döntöttem volna. Szerintem megegyezésre kell jutni. A fenntartó érdekeinek is érvényesülnie kell, ahogy az iskolák érdekeinek is. Szerintem hibák sorozatát követte el a megyei önkormányzat. A vásárhelyi Klauzál iskola a jó példa. A tantestület fele az egyik jelöltet akarta, a fele a másikat. Az önkormányzat döntött, az egyikük igazgató lett, a másik helyettes. Ha a fenntartó veszi a fáradságot, hogy beszélgessen, meggyőzze a pedagógusokat, nagyon jó kompromisszum köthető."”
 • 215. Városlakó 2008. június 26. 21:04
  „Aki eredetiben a Kossuth téren nem hallotta volna:
  http://www.alemil.extra.hu/tuntetes1.htm
  Lehet értelmezni ! Tüntetés ? Demonstráció ? Hangulatkeltés ? Ki ellen, mi ellen, miért, hogyan ? Mi módon ? etc., etc. ! Ki-ki szájíze, és/vagy józan esze szerint !”
 • 214. A S 2008. június 26. 20:55
  „Magyarné engem tanított. Szörnyű volt, otthagytam miatta az iskolát.”
 • 213. közöd? 2008. június 25. 15:45
  „Felőlem aztán jobboldalit, vagy kívülállót is kinevezhetnek. Nem érdekel az illetők politikai hovatartozása. Nem ez a baj és épp ezt fontos hangsúlyozni: NEM HIBA JOBBOLDALIT KINEVEZNI! Dilettáns komisszárokat kinevezni: az már baj...”
 • 212. LoL&XD 2008. június 25. 13:02
  „Egyetértek azzal,hogy nem egy kívülállót, vagy nem egy jobboldalit kellett volna kinevezni igazgatónak.Sajnos ez van, ez nem csak az iskolákban, de az egészségügyi intézményekben is így van.Sajnálom, hogy így alakult, de attól félek ma olyan világot élünk, hogy ami el van döntve az úgy is van, hiába "áll akár a feje tetejére az ember" (ez esetben tüntet).Félreértés elkerülése végett: dehogy vagyok én a tanárok és a HMG ellen, még csak az kéne, mint ex-gimis.Csak annyi, hogy bár ez így egy nagy szívás lesz, ez van, nem lehet változtatni rajta (bár mint tudjuk a lepényhal megy elöl, a remény hal meg utoljára ugyebár). Annak örülök, hogy tavaly Cseuz tanár úr önkéntesen kimaradt ebből az egészből. Bácskainé jó igazgatónő volt, nagyon szerettem azokat az időket (leszámítva a kapubezárást, amire még mindig azt mondom, hogy a személyi szabadságunkat sértette + az első emeleten a mennyezet szigetelőszalaggal volt összeragasztva, hogy a nagydarab vakolat ne hulljon a diák fejére, míg az igazgatói minden évben festve volt). Talán még egy dolog nem tetszett de nagyon. A pénzes, nagy hírű szülő gyereke mindig sztár volt, nem csak a drámais, a többi gyereket néha még levegőnek is nézték, vagy elég csúnya hangnemben szóltak hozzá.

  Egyébként hajrá HMG.”
 • 211. cikkcakk 2008. június 24. 21:45
  „jacque 2008.06.24 16:16-nek:
  Mondtad volt:
  "a szappanoperának vége, a függöny legördül, a rendező pihen.."
  Szerintem most húzzák szét a függönyt!
  Te pedig figyelj nagyon!”
 • 210. jujjjujj@ 2008. június 24. 20:54
  „és épp öt éve van a nyugdíjig...
  gondolom, nem mindegy, honnan és milyen fizuval megy pihenni, főleg 7 év szünet után, merthogy azóta se iskolát, se gyereket nem látott...”
 • 209. ahv 2008. június 24. 16:44
  „Magyarné Csongrádon 20 éve a férjével úgy megvert egy ének tanárnőt (Kissné), hogy belevakult...

  Szép kilátás ;-)”
 • 208. jacque 2008. június 24. 16:16
  „a szappanoperának vége, a függöny legördül, a rendező pihen...”
 • 207. Hmvhely-Szentes-Eger 2008. június 24. 12:41
  „Na ez az, h mindent ismerni! De az új igazgatónő nem ismer semmit, ami az iskolával kapcsolatos! Bizakodjanak hát a tanárok, és a diákok, talán jó is lehet. De megbízható forrásból hallottam, h Magyarnét már távolították el iskolából, erőszakos viselkedés, testi fenyítés miatt!
  Új szlogen, amit a bejárat fölé lehet vésni: Szöges léccel oktat, ostorral is kerget.
  Na jó ez egy durva poén volt. :)
  Lényeg a lényeg! Nem szeretném, ha veszélybe kerülne a Drámai!!!

  Tiszteletem Mindenkinek!”
 • 206. tunderbogyó 2008. június 24. 09:52
  „Nekem azt mondta egyszer egy tanárom, hogy az iskolarendszer egy hierarchikus rendszer. Vannak akik döntenek, s ezt a döntést kötelesek az "alattvalók" elfogadni. Szerintem a legjobb lenne elfogadni azok döntését is, akik azt a döntést hozták, mellyel ezt a katyvaszt okozták; remélve, hogy Ők is a legjobbat akarják az iskoláknak. Nem teljesen vagyok pártatlan, mivel egyik iskolának most végzős felnőtt hallgatójaként személyesen is ismerhettem a régi igi-bá-t, de!
  ne féljetek az újtól, hátha jót hoz majd! Békesség nektek! Salom!
  Mindent ismerni- mindent megbocsájtani!”
 • 205. közöd? 2008. június 24. 09:50
  „Pantha rhei.
  Ne maradjon minden úgy, ahogy volt-a világ változik. Persze így belenyúlni valamibe barbárság, de ez már mindegy. AZ ÉLET ZAJLIK TOVÁBB. UGYANÚGY MINDENT MEGTESZÜNK AZÉRT, HOGY A DIÁKJAINK JÓL TELJESÍTSENEK, HISZEN EZ A LEGFONTOSABB!!!!! A DOLGOZATOKKAL, AZ ÉRETTSÉGIVEL ÉS A TUDOMÁNNYAL KELL FOGLALKOZNUNK. UGYANAZZAL A TUDOMÁNNYAL, UGYANABBAN A TANTEREMBEN, REMÉLEM, NEM UGYANAZT A TÁBLÁT HASZNÁLVA, HANEM EGY DIGITÁLIS DÖG SEGÍTSÉGÉVEL:-)
  HIBÁS DÖNTÉS SZÜLETETT (BÁR HAMIS ÖNÁMÍTÁS, HA VALAKI AZT HISZI, EDDIG SEM VOLTAK PROBLÉMÁK), DE IRRACIONÁLIS FÉLELMEKKEL NEM SZABAD GYÖTÖRNIE MAGÁT SENKINEK SEM. NYUGALOM, EMBEREK...”
 • 204. közöd? 2008. június 24. 09:40
  „Olvasok itt érdekes és kevésbé érdekes dolgokat egyaránt. Néhány megjegyzés: ez a demonstráció nem Keserű Imréről szólt, mint egyesek állítják. És nem a drámaisok csinálták, mert az EGY tagozat a HMG-ben, sőt: nem is csak a HMG csinálta, hanem több középiskola fogott össze.
  Az érdekes felvetés, hogy például engem az MSZP (én, meg az MSZP! Ez vicnek is rossz...) manipulál, vagy lefizetett, vagy mit tudom én, mert nem vettem észre és nem tartom magam ostobának. De majd önvizsgálatot tartok. Megvolt. Nem.
  A lehetséges javaslatról, aláírásgyűjtésről annyit, hogy volt ilyen is és eredménye zérus.
  Azt hiszem, nincs mit tenni. Jöjjön Magyarné, aztán meglátjuk. szörnyű, amit csináltak, de szerintem is le kell ezt zárni, mert első minden körülmények között a diák.”
 • 203. ruca-ruca 2008. június 24. 09:08
  „abcde-nek:
  "Dzsé
  Én a diplomámból élek, nem neked mutogatom.
  Rólad viszont azt hittem, hogy kb 16 éves drámais lány vagy,
  az egyik tanyaközpontból.
  Akkora pofára esések érnek téged az életben, hogy betörik az orrod, öntelt vagy és buta..."
  Illik egy tanárnak ilyet mondani, pláne ha HMG-s volt? LNÉ zést kellene kérni! NEM?”
 • 202. kícsi 2008. június 24. 06:52
  „villám! a makarenko által említett "két Lucza" engem is tanított! Az hagyján, hogy tanítás helyett az órák feléig vihogtak meg pusmogtak a folyosón, de miről?! SZEGÉNY FÉRJEIK SZARVAIRÓL!!!”
 • 201. fe2so4 2008. június 23. 18:44
  „...labda fenn!!!”
 • 200. villám 2008. június 23. 17:56
  „Makarenko (189.)!
  Kacagnom kellene - ha nem volna ilyen rossz a kedvem!
  Csak ezt ne mondtad volna, látszik, hogy gőzöd sincs a HMG-ről.
  Méghogy az említettek "véletlenül se késtek soha ... egyetlen percet sem". Muhaha!
  Aki a HMG-ben tanult vagy tanított az elmúlt kb. 20 évben - mint én is -, az mind tudja, hogy az általad említett két tanár az, akik rendszeresen (!) késtek 20 perceket az óráikról. Más tanár ilyet soha nem tett, csak épp ők ketten.
  Különben egyikük se rossz tanár szerintem - ha már betalált az órára.”
 • 199. Hammon Serrano 2008. június 23. 13:58
  „Tisztel Olvasók!
  Ott voltam a hétvégén.Drámais voltam.Nagyon sok olyan emberrel találkoztam aki nem volt drámais.15 éve ott ismertem meg Őket.A gimnáziumba jártak.a HMG-be.Ez pont elég volt.Nekem már az is egy élmény volt 89-ben,hogy felvettek ide.Nem pedig egy xy gimnáziumba ahol lehet még most sem volt osztálytalálkozó a közönyösség miatt.Itt nem okítottak minket,nem köteleztek minket semmire.Csak próbálták mutatni a helyes utat úgy,hogy magad vedd észre melyik is az.Nem befolyásoltak,és nem kértek olyat aminek nem látták értelmét.És mégis emberek lettük.Nem ülünk börtönben,nyugodtan alszunk,tisztes családban élünk.Nem mindenki lett színész.(de nem is ezért mentünk oda).
  a 25 éves drámais találkozón elhangzott Keserű szájából a következő mondat:
  "MI nem szerettünk volna mindenáron színészeket faragni belőletek.Hanem embereket"
  Nálam itt a pont.”
 • 198. József Attila:Levegőt! /részlet/ 2008. június 23. 13:18
  „"Az én vezérem bensőmből vezérel!
  Emberek, nem vadak -
  elmék vagyunk! Szívünk, míg vágyat érlel,
  nem kartoték-adat.
  Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
  jó szóval oktasd, játszani is engedd
  szép, komoly fiadat!"”
 • 197. makarenko 2008. június 23. 12:54
  „abcde, most ne hagyj magamra! most, amikor már végre kezdik fölismerni, ki is az igazi pedagógus, aki kőkeményen szigorú elveit önmagára is alkalmazta, aki még a nyaralását is majdnem lemondta, csak hogy szeptemberben taníthasson, aki még a kollegiális kvaterkázásokról is majdnem lemondott, csak hogy óráit pontban csöngetéskor elkezdhesse... abcde, ezt nem teheted velem!

  Pedig hát kik lehetnének Magyarné rendszerének oszlopai, ha nem ezek az erkölcsi fároszok! Kikre számíthatna a morális és pedagógiai megújulásban, kikkel összefogva lehetne kiszorítani ezt a lázító bagázst, hogyan lehetne elvenni Bácskainé Fazekas Márta franciaóráit, abcde, ha már te sem állsz ki az igaz ügyért?”
216 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román busz okozott balesetet Szentes és Derekegyház között

Szentes - Az „Atlassib" feliratú román autóbusz, valamint a motorkerékpáros, akit előzött, segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. Tovább olvasom