Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Tömegeket vonzott a kirakodóvásár Szentesen

Nagy hagyománya van Szentesen a népi kirakodóvásárnak, amelyet vasárnap rendeztek meg a főtéren. A Kossuth térről száműzték a giccset az árusok.
Szentesen 1981-ben rendezte meg először a népi kirakodóvásárt a művelődési központ. Akkor még csak a Tóth József utcában kínálták portékáikat a mesterek. Idővel kinőtték ezt a helyszínt az árusok, s már évek óta a Kossuth téren rendezik meg a kirakodóvásárt. Vasárnap több mint ötven kézműves kínálta áruját, még Székesfehérvárról és Szolnokról is mesterek. Kruzslicz Pál, a művelődési központ igazgatója krumplicukrot vásárolt a 85 éves anyósának vásárfiaként.

A szentesi feketekerámia 81 éves nagymestere, Bese László dicsérte a vásárt, szerinte sokkal kevesebb most a giccs, mint tavaly. A szolnoki Kovácsné Kovács Erzsébet standján gyönyörűek voltak a lenből készült textíliák. Kanfi H. Imrénének és leányának a bőrből készült ékszerek tetszettek a legjobban. Elmondták, örülnének, ha nyaranta többször is rendeznének kirakodóvásárt Szentesen.

Nagy volt a forgalom az iparművészeti ruhákat felsorakoztató sátornál, ahol a kecskeméti Rapajka Ervin azt mondta: a vezetékneve lengyel, a keresztneve német eredetű, ám a nagymamája Szentesen élt annak idején. Szerinte hangulata van az itteni vásárnak, tíz éve járnak ide, s mindig a volt megyeháza előtti részen állítják fel a sátrukat. Nekik már törzsvásárlóik vannak, jövőre is jönnek majd. A gyomaendrődi Kovácsné Nagy Katalin viszont először járt Szentesen. A merített papírból készült portékákkal nagy sikert aratott. Katalin szívesen elmagyarázta és megmutatta, hogyan készül például könyvjelző merített papírból. A papírt előbb ledarálják – mondta –, majd beleteszik a vízbe, a masszát pedig lepréselik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak a razziák Szentesen

Hetven vendéglőst és kocsmatulajdonost hívott meg a minap a szentesi rendőrségre Balogh-Szabó Imre… Tovább olvasom