Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 7°C | 14°C

Törpenyúl és madárpók a menő

Szentes - Egyetlen üzlet árul kedvtelésből tartható állatokat a városban. Az bolt forgalmán érezhető a havonta egyszer rendezett díszmadár és kisállatbörze körül kialakult kedvezőtlen helyzet. A gyászbogár lárvától a teknősön keresztül nyúlig szinten minden kapható, ha pedig nem, akkor beszerzi a tulajdonos, Labádi Edina.
Jövőre lesz tíz éve, hogy saját üzletet nyitott az addig alkalmazottként dolgozó nő. - Hasonló profilú üzletben dolgoztam négy éven keresztül 1997-től, majd kis kitérő után döntöttem önálló vállalkozás indítása mellett. Az addigi tapasztalataim alapján úgy gondoltam, lenne igény egy széles kínálatot nyújtó kisállat boltra. Olyan áruválasztékot szerettem volna kialakítani, amikért akár hetente többször bejönnek a vevők. Két év kellett, hogy a vásárlók ideszokjanak, és lássák, megbízhatnak bennem. Ha valami éppen nem találnak meg, azt beszerzem rövid időn belül, legyen az kutyának ruha, vagy cukorbeteg hörcsögnek eleség, vagy bármilyen állat, ami ma legálisan tartható Magyarországon. Tanácsot adok az állatok tartásához, betegségek kezeléséhez – mondja Edina.

A gyászbogár lárvától a teknősön keresztül nyúlig szinten minden kapható.
A gyászbogár lárvától a teknősön keresztül nyúlig szinten minden kapható.

Kaphatók itt trópusi édesvízi halak, madarak, kisemlősök, hüllők, kétéltűek, rovarok, valamint a kizárólag származási bizonyítvánnyal értékesíthető görög teknős és madárpók. Utóbbiak árusítása szigorúan szabályozott, például görög teknőst legfeljebb 10 centiméteres nagyságig lehet eladni és csak a lefotózása után. Ha addig a méretig nem talál gazdára, akkor a nyakamon marad – kapom a tájékoztatást.

- Melyek a legnépszerűbb állatok? A lányoknál az utóbbi két éve a törpenyúl a sláger, lehet lógó fülű, oroszlánfejű vagy hosszú szőrű. Előtte deguból fogyott a legtöbb, ez egy Chilében élő sivatagi rágcsáló. A fiúk madárpókot vesznek, mert az menő a lányok előtt - mondja mosolyogva. De a tévében látható filmek is hatással vannak a vásárlókra. A csuklyás patkány a L'ecsó és a Barátok közt sorozat hatására, a tengeri malac a Rágcsávók című animációs film vetítése után volt kelendő.

Lapunk is beszámolt a díszmadárbörze körül kialakult helyzetről, amikor is az adóhatóság ellenőrzései miatt jelentősen visszaesett az addig népszerű kisállatvásáron résztvevők száma. - Itt is érződik a hatása – mondja Edina. Nem tudnak venni állatot, ezért nálam is kevesebb felszerelés fogy. Jönnek vásárlók a környező településekről is, mivel nincs hasonló profilú üzlet 30 kilométeres körzetben.

Hosszú távra tervez Labádi Edina. Nagyon szereti ezt csinálni és szereti az állatokat, pedig napi másfél óra plusz munka kell az ellátásukhoz és hétvégén is etetni kell őket. És hogy milyen állatot javasol gyerekeknek vagy kezdő állattartóknak? - Anyagilag a hörcsögöt ajánlom, a gondoskodást minden állat igényli. A hörcsög 1,5 -2 évig él, madarak általában 4-5 évig, de tudok olyan nimfa papagájról, ami már húsz éves. Bármelyik papagáj megtanítható hangok, szavak utánozására, azonban a seregélyfélékhez tartozó beo tanítható legkönnyebben beszélni. Persze ez nem tudatos gondolatközlés, csupán hangutánzás – teszi hozzá. Végül azzal az idézettel búcsúzik, amit a róka mond a kis hercegnek: Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.

Olvasóink írták

  • 1. pinksugar 2012. szeptember 22. 08:39
    „" Az bolt" "nyúlig szinten minden kapható" "Ha valami éppen nem találnak meg", Egy cikkben ennyi hiba durva, nem?
    Ez a délmagyar kérem!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombati szomszédolás

A Hungarofest Nonprofit Kft. szombaton harmadszor hirdeti meg az országos szomszédünnepet. Tovább olvasom