Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Törvény a libamájról

Szentes - Jövő héten szavaz az országgyűlés arról az ötpárti javaslatról, amely a magyar libamájnak törvényi oltalmat kér. A kezdeményező képviselők azt akarják, az Unió is ismerje el hagyományos magyar eljárásnak a libamáj előállítását.
A bécsi után a berlini magyar nagykövetség is beszállt a magyar baromfitermékek elleni kampány leszerelésébe. Egyeztetésre hívta az ottani multiáruházakat, ám egyik üzletlánc sem jött el a megbeszélésre.

Várhatóan törvénybe iktatja a hungarikumokat, közöttük a libamájat a magyar országgyűlés. Először egy ötpárti javaslat született, amely többek között arra kéri a kormányt, támogassa a kacsa- és libamájtermékek promócióját a piacon és „közösségi oltalmukat" az Unióban, alkosson törvényt a hungarikumokról, és vegye bele a liba- és a kacsamájat, valamint előállítását is. Bedő Tamás, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának csongrádi tagja lapunknak azt mondta, miután az ötpárti javaslatot vitára alkalmasnak találták és elfogadták, egy módosító javaslat érkezett hozzá. De ez sem érdemi, hanem stilisztikai változtatást kér, így jövő héten, a végső szavazáskor várhatóan elfogadja a parlament a határozatot. Ezt már Gráf József miniszter is eldöntöttnek érzi, hiszen a minap Mezőhegyesen járva már arról beszélt, mindent megtesznek azért, hogy az Unióval elismertessék: a liba- és kacsatömés hagyományos technológia.

Szárnyra kaphat a baromfiágazat is a hírtől: törvény védi a magyar libamájat Fotó: Tésik Attila
Szárnyra kaphat a baromfiágazat is a hírtől: törvény védi a magyar libamájat.
Fotó: Tésik Attila

Minderre pedig azért van szükség, mert az ausztriai központú Négy Mancs Alapítvány internetes és televíziós kampányt indított a libatömés ellen, mondván, hogy az állatkínzás. Ezt az állítást utóbb cáfolták magyar kutatók, de a szervezet akciója meggyőzte az áruházláncokat. A németországi és ausztriai üzletek polcairól nemcsak a tömött baromfiból készült termékek tűntek el, hanem a többi magyar kacsa és liba is. A szaktárca hiába hozott rekordidő alatt rendeletet a tömött baromfitermékek külön jelöléséről, az alapítványnak ez nem tetszett, és ígéretével ellentétben nem törölte a vásárlóknak, s az áruházaknak szóló feketelistáját internetes oldaláról. Magyarországon ezek után a sajtótól a parlamentig mindenki abbeli meggyőződését hangoztatta, hogy az alapítványt nem az állatvédelem eszméjéért, hanem a magyar áruk ellen dolgozik.

Nem reagáltak a multik

A bécsi után a berlini magyar nagykövetség is megpróbál segíteni a baromfiágazaton. A képviselet megbízottja három áruházlánc üzleteiben nézett szét, egyben nem látott tömött baromfiból készült árut, kettőben viszont talált – olyanokat, amelyek franciaországi üzemekből származnak. Pedig azon a bizonyos feketelistán francia cégek is szerepelnek. A nagykövetség a libamájvitát tisztázandó, találkozóra hívta a nagyáruházakat, ám ez a tanácskozás meghiúsult: a meghívottak zöme nem is reagált. Egy multi válaszolt csak a levélre, a cég szerint ennek a megbeszélésnek nincs most itt az ideje.

Olvasóink írták

  • 1. Power 2008. november 19. 10:24
    „Kullog a kormány az események után. A franciák már évekkel ezelőtt megtették.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belga színjátszók előadása Szentesen

Szentes - Belga diákok vendégeskednek már napok óta a szentesi Horváth Mihály gimnáziumban. A… Tovább olvasom