Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tóth Gyula a dicsőségfalon

Szentes - A szentesi Tóth Gyulát (74) sokan vízilabdásként, edzőként ismerik, mások állatorvosként találkoztak vele. Most felkerült a fővárosi Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának dicsőségtáblájára, ahol a sportban és a szakmában jeleskedők kaptak helyet – összesen nyolcan.
– Igazából nem tudtuk eldönteni, az a hobbi, hogy állatorvosok vagyunk, vagy az, hogy a vízilabdában dolgozunk – mondta a szentesi Tóth Gyula, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya a közelmúltban tartott ünnepség után. A kiváló játékos, edző, szövetségi kapitány és állatorvos egyetlen vidékiként felkerült a budapesti Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának dicsőségtáblájára.

Tóth Gyula vízilabdásokkal: azt mondja, az állatorvoslás sokkal egyértelműbb, mint a vízilabda, amihez mindenki ért. Fotó: Vidovics Ferenc
Tóth Gyula vízilabdásokkal: azt mondja, az állatorvoslás sokkal egyértelműbb, mint a vízilabda, amihez mindenki ért. Fotó: Vidovics Ferenc

Már gyerekkorában eldöntötte, állatorvos lesz – közben az egyetemi stúdiumokat nehezen egyeztette össze másik nagy szerelmével, a vízilabdával. A pólóban is maradandót alkotott, játékosként szerepelt a Ferencváros, Gyarmati Dezsővel és Kárpáti Györggyel együtt játszva, és a Bp. Honvéd, majd a Szentes együttesében. Azért igazolt a Kurca-partjára, mert itt állatorvosi állást ajánlottak neki. Kétszer volt gólkirály, 1962-ben és 1963-ban, és ötször válogatott. Edzőként a szentesi férfiak vele lettek ezüstérmesek a bajnokságban és nyertek magyar kupát, majd a nőkkel 10 bajnoki címet, kupát, Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a válogatottal világ- és Európa-bajnokságot nyert.

 A többi hét

Az emléktáblán Tóth Gyulán kívül heten szerepelnek állatorvos-
sportoló/edzőként. A vízilabdát Konrád János, Sárosi László, Kemény Dénes – háromszoros olimpiai, egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok a férfiválogatottal – és Faragó Tamás, utóbbi játékosként és szövetségi kapitányként is olimpiai, illetve világ- és Európa-bajnok lett. Az úszást a világbajnok Hargitay András és az olimpiai aranyérmes Wladár Sándor képviseli. Magyar Zoltán tornászként ért el a sportban – kétszeres olimpiai bajnok – és a szakmában is sikereket.

Állatorvosként először a szentesi állatkórházban, később körzeti állatorvosként, 8 évig pedig a Hungeritnél hatósági főállatorvosként dolgozott, és kirendeltségvezető lett Szentesen. 2007-ben ment nyugdíjba, és amikor 4 órás másodállást kínáltak neki, közölte: „Sas voltam, veréb nem leszek!".

– Az állatorvoslás sokkal egyértelműbb volt, hagytak dolgozni, ha hibáztam, enyém volt a „balhé". A vízilabdához viszont mindenki értett, beleszólt, de az enyém volt a felelősség – összegzett Tóth Gyula, aki sportágától nem szakadt el, a Szentesi VK elnökségi tagja, az elnök Magyar József szakmai tanácsadója. – Lehet, hogy lesz követőm. Fiam, ifj. Tóth Gyula lányában, Csengében – aki már az OB I-es csapatban is bemutatkozott – hárman is újjászülettünk: két lányom, Gabi és Noémi ötvözete, és már 6 évesen kijelentette, állatorvos lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gasztropiac Szentesen

A szentesi Gólyás házban 8. alkalommal rendezték meg a Garaboly gasztropiacot. Tovább olvasom