Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Transzformátorokat csapoltak Szentesen

Szentes - Négyszázötvenmillió forintos kárt okozott az áramszolgáltatóknak az a négyfős szentesi banda, amely az ország egész területén olajat csapolt le transzformátorokból. A tolvajok százötven településen két év alatt mintegy kétszáz bűncselekményt követtek el.
Négyszázötvenmillió forintos kárt okozott az áramszolgáltatóknak az a négyfős szentesi banda, amely az ország egész területén olajat csapolt le transzformátorokból. A tolvajok százötven településen két év alatt mintegy kétszáz bűncselekményt követtek el. A rendőrök augusztus 16-án állították meg furgonjaikat, amelyekben olajjal teli tartályokra leltek.

Közúti ellenőrzés során csaptak le a rendőrök arra a szentesi bűnbandára, amelynek tagjai transzformátorokat csapoltak meg az elmúlt két évben az ország egész területén. A tolvajok alkalmanként mintegy 2-300 liter olajat eresztettek le a trafókból: a legnagyobb egyszerre leszívott mennyiség 1300 liter volt. Az anyagi kár hihetetlen nagyságrendű: a lopásokkal mintegy 40, a rongálással további 400 millió forint kár keletkezett.

– Az elkövetők bűncselekményeiket 2005-ben Szentesen és környékén, rá egy évre már a város nyolcvan-száz kilométeres körzetében követték el. Idén Mosonmagyaróvárra, a fővárosba és Miskolcra is eljutottak – beszélt az elfogás körülményeiről tartott tegnapi sajtótájékoztatón Balogh-Szabó Imre. A Szentesi Rendőrkapitányság alezredese arról is beszámolt, hogy még csak az elsődleges kihallgatásokon vannak túl.

Eddig kétszáz esetet derítettek fel, elkövetési helyként 150 település került szóba. Kiderült, hogy valamennyi magyarországi áramszolgáltató sértettje az ügynek, de legtöbbször a Démász Zrt. trafóit csapolták meg.
A négyfős banda a trafócsapolást jól járható utak mentén követte el, az autópályákat menekülési útvonalnak használták, hogy minél hamarabb el tudják hagyni a helyszínt. Mivel az elkövetés módszerei hasonlítottak egymásra, a szentesi rendőrök már kezdetben arra gondoltak, hogy egy környékbeli bandáról lehet szó.

– Így került látókörünkbe egy társaság, akikre azért figyeltünk fel, mert jóval magasabb színvonalon éltek annál, amit megengedhettek volna maguknak. Ezután célirányosan kezdtünk nyomozni és gyűjtöttünk ellenük bizonyítékokat – mondta Révész Krisztián főhadnagy. A négy férfit végül sikerült tetten érni: augusztus 16-án egy közúti ellenőrzés során állították meg furgonjaikat, amelyek kocsiszekrényében egy-egy 1000 literes műanyag tartályra leltek. Az egyikben ötszáz, a másikban hatszáz liter lopott transzformátorolajat találtak. A nyomozás során egy csongrádi garázsba is eljutottak, ahol szivattyúkat, csöveket találtak. Itt tárolták az autókat is, ha éppen nem „dolgoztak".

A bíróság három férfit – egyikük egy orgazda – előzetes letartóztatásba helyezett, ketten szabadlábon védekezhetnek. A rendőrök most a többi orgazdát keresik, akik 150-160 forintért vásárolták meg a bandától a lopott olajat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föllázadt a szentesi gimnázium

Szentes - Nem szavazta meg az új igazgató kinevezését szentesítő szervezeti és működési szabályzatot… Tovább olvasom