Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Trükkös csalások: Önnel már megesett?

Szentes - Nem véletlenül idézzük Rodolfó híres mondásának kissé elferdített változatát. Szentesen eddig is sok kárt okoztak a csalók, akik főleg idős, beteg, egyedülálló emberekhez csöngetnek be különféle ürügyekkel, hogy azután pénzétől, ékszereitől vagy más értékeitől megszabadítva iszkoljanak el az ismeretlenségbe.
Ezek a lelketlen gazemberek tudják, hogy az idősek hiszékenyebbek, gyengébbek, rosszabb megfigyelők, feledékenyebbek a fiataloknál, akik sokszor használható személyleírást sem tudnak adni a nyomozóknak. Nézzünk néhány trükköt, milyen ürüggyel csöngetnek be a házakhoz.
Az egyik legrégebbi módszerük, hogy a polgármesteri hivatal küldött a lakosoknak 5-10 ezer forintot, de csak húszezresük van, váltsák fel a nagy pénzt. A húszezres általában hamis, és jó esetben a csaló megelégszik a visszaadott 10-15 ezer forinttal. Rosszabb esetben kifigyeli, hogy a pénzt honnan veszik elő és az összeset ellopja. Másik régi trükk, hogy a nyári melegben egy pohár vizet kérve, vagy WC-re bekéredzkedve jutnak be a lakásba. Ha egy személy már a lakásban van, a társa becsönget, így kénytelen otthagyni a már bent lévőt a tulajdonos. Amíg az áldozat a másikkal beszél a kapuban, addig a bent lévőnek van ideje összeszedni az értékeket.

Következő módszer, ha valaki például zöldséget vagy tojást árul a házánál. Több „vásárló" bemegy, egyvalaki eltereli a tulajdonos figyelmét, a másik már benn is van a szobában és kutatja az értékeket.
A tél folyamán több házhoz is becsengettek azzal, hogy szénmonoxid-érzékelőt küldött az önkormányzat. Ezt vagy ki akarták fizettetni, vagy fel akarták szerelni, így jutva be a lakásba. Természetesen a legtöbb idős nem tudja, hogy néz ki ez a műszer, így bármilyen kacatot eladhatnak neki.

A következő trükk: hogy házaló árusok úgy csöngetnek be, hogy a kiszemelt személy valamelyik rokona küldte őket azért, hogy ő is vegyen ágyneműt, törölközőt, késkészletet stb. Persze ezeket a silány minőségű dolgokat nagyon magas áron adják el.

Víz-vagy gázóra leolvasónak magukat kiadva is sokan jutnak be a lakásokba, hogy a gyanútlan áldozat figyelmét elterelve lenyúlják értékeiket.

Több esetben előfordult olyan is, hogy magát rendőrnek kiadva közölte a csaló, hogy a nemrég megkapott nyugdíjként hamis pénzt hozott ki a postás, és ezt most elviszik megvizsgálni és kérik, adják át azt. Előfordult olyan eset is, hogy magát ügyvédnek kiadva csalt ki a hamis pénzes szöveggel közel félmillió forintot valaki a gyanútlan áldozattól. Természetesen a trükkök tárháza kifogyhatatlan, képesek mindig újabb és újabb hazugságokat kitalálni. Figyelemre méltó, hogy jól öltözöttek, megnyerő a modoruk, kedvesek, első ránézésre nem is gondolja az ember bűnözőnek őket.

Ha megszerzik a pénzt vagy értéktárgyat, akkor egy-két percen belül átadják a közelben várakozó társaiknak. Ha elkapják, akkor nincs náluk a lopott pénz, a bizonyítás rendkívül nehéz, mert természetesen a csillagos eget is letagadják. De legtöbbször, mire észreveszi az áldozat a lopást, már árkon-bokron túl vannak a sokszor nem is helybeli bűnözők.
Ezek ellen a gazemberek ellen az egyetlen védekezési mód az egészséges bizalmatlanság. Ha idegen bármilyen indokkal becsönget hozzánk, ne engedjük be a kapun, a lakásba meg főleg ne! Ha azt mondja, hogy hivatalos helyről érkezett, egy kétperces telefonnal leellenőrizhetjük mielőtt beengedjük, hogy az általa mondott hivatalból küldtek-e valakit hozzánk. Nyugodtan mondhatjuk azt például, hogy éppen itt van a fiam, mindjárt kijön ő is, szólok neki. Ha rossz szándékkal érkezik valaki, amíg bemegyünk telefonálni vagy „szólni a fiunknak", biztosan eliszkol. Ha ennek ellenére is marad, akkor valószínűbb, hogy becsületes úton jár.

És még egyszer: figyeljék a szöveget, mert csalnak.

Olvasóink írták

 • 6. X_Y 2012. április 29. 14:57
  „2. igazságkereső 2012.04.28. 09:42
  " Copyreigt"

  Ne beszélj angolul, mert nem tudsz... Ha tudnál azt mondanám beszélj - de nem tudsz.”
 • 5. lj510126 2012. április 29. 09:28
  „A trükkös csalások érdekében a nyakunkra küldött cionista közszolgáltató cégek (gáz-, vilany-, víz-, telefon stb.) trükkjeit érdemes tanulmányozni.”
 • 4. maci53 2012. április 28. 17:14
  „Huszár Mária

  Én nekem az a véleményem, hogy a bank fizesse vissza amit ellopott a néptől. Ha minden bank visszafizeti az ellopott milliárdokat, és hozzátesszük azokat a milliárdokat amiket a képviselők loptak el, rögtön nem kellene kölcsönt felvenni az országnak, vagy ha igen csak minimumot. A ellopott ingatlanokat adják vissza azoknak akiktől ellopták. És a visszafizetett milliárdokból az ország újjáépülhet, lehetnének munkahelyek, lehetne fizetés, lehetne élet. Míg a jelenlegi kormány és a bank összefogása miatt a pénz amit közösen loptak el az ő zsebükbe vándorol és az ország nyomorba süllyed. Itt új Amerikát akarnak ezek a szemetek. Ahol van egy réteg aki irányit és a többi az ő kényükre kedvükre kiszolgálóvá válnak. A magyarok nem ezért vannak. Annyi mindent túlélt a nép a magyar nemzet. Nem lehet most mint a birka hagyja magát kizsákmányolni leigázni. Magyarok lépjünk. Teremtsük újjá Magyarországot a magyar nép otthonát, de nem úgy ahogy a szemét kormány elképzeli. Ők az urak mi a szolgák. Mi nem vagyunk szolgák. Nem azért vagyunk, hogy egy egy ilyen szemét kormány és banki tulajok rabszolgái legyünk. Le veletek népnyúzó kormány és bankárok. Magyarország a népé és nem a tiétek.

  2012-04-28 12:35:07”
 • 3. CID 2012. április 28. 10:45
  „Ha BV intézet járna az "úgy csinálom, mintha dolgoznék"-ért, nem kicsit lenne kevés a BV szanatóriumok kapacitása ;-)”
 • 2. igazságkereső 2012. április 28. 09:42
  „Bizony a trükkös csalások velünk is megestek. "Trükkök százait kellett végrehajtanunk, hogy úgy tegyünk, mintha kormányoztunk volna...." Copyreigt: Gyurcsány Ferenc. Kell ennél több kommentár? Csakhogy a btk. szerint a lebukott csalókat,trükközőket BV. intézetbe szokták elhelyezni, de ez most miért nem történt meg, hiszen maga az elkövető, elkövetők vallották be csalásaikat, trükkjeiket?!!”
 • 1. info 2012. április 28. 07:26
  „"Ha ennek ellenére is marad, akkor valószínűbb, hogy becsületes úton jár. " Na ezért az egyért nem teszem tűzbe a kezem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogathajtás négy napon át

Szombaton kezdődik az elmúlt közel három évtizedben már nemzetközi hírnévre szert tett négynapos fogathajtó verseny és magyar derbi Fábiánsebestyénben. Tovább olvasom