Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tükröt a bíróság sarkára!

Szentes - A szentesi bíróság épületének sarkánál is kialakítottak körforgalmat, ami az autós és kerékpáros balesetek számát lecsökkentette, azonban a beláthatatlan kereszteződés két éve megnehezíti a kerékpárosok és a gyalogosok dolgát.
A sarok gyakori „találkozóhelye" a biciklivel, valamint a gyalogszerrel közlekedőknek, hiszen kerékpár-és gyalogutat is kialakítottak egymás mellé. A város felől, egyazon irányból is folytatják erre útjukat a szentesiek, de szemből is érkezik forgalom, ebből adódnak a problémák, saját megfigyelés alapján, de a szerkesztőségünkhöz eljutott észrevételek szerint is.

Tükröt a bíróság sarkára! - GALÉRIA

A kanyar túlsó oldala gyakorlatilag beláthatatlan mindkét oldalról, s nagyon oda kell figyelni a fordulásnál. Szinte percenként meg lehet figyelni kerékpárosokat, amint kicsit nagyobb ívű kanyarodásnál az utolsó pillanatban rántják félre a kormányt egy előttük termő gyanútlan gyalogos láttán. Az óvatosság ráadásul azért sem árt, mert a túl nagy lendülettel végzett kanyarodás után könnyen az úttesten találhatja magát a biciklista.

A legjobb megoldás lenne, ha a kerékpárosok egyszerűen leszállnának, és áttolnák a járművüket a veszélyes szakaszon, ezt azonban alig teszi valaki. Kérdés, a Kurca-híd kiszélesítése – aminek munkálatai idén nem kezdődnek meg – megszüntetné-e ezt az áldatlan állapotot a kereszteződésben. Egy domború tükör felállítását egyre többen szorgalmaznák.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. SzentesVáros 2012. szeptember 28. 09:08
  „Ma reggel kezdték el az oszlop áthelyezését, és a tükör kirakását. Szerintem délutánra kész is lesz.”
 • 22. randika 2012. szeptember 27. 06:45
  „van még egy igen érdekes kereszteződés,a játékboltnál :) ott "kimaradt" a körforgalom,a bicikliseknek először felvolt festve az elsőbbségadás jelzés,aztán lemarták,tehát mehetnek szabadon.Aki a Horváth Mihályról érkezne a Kossuth utcára autóval,annak van táblája hogy adjon elsőbbséget a biciklisnek.Viszont az aki a Kossuthról vagy a József Attiláról akarna a Horváth Mihályra átjutni neki semmilyen táblája nincsen!!!! nem egyszer előfordult jómagammal is,hogy tekerek a gyerekkel nagy nyugisan,erre a József Attiláról száguldana át a forgalomban egy autós és fékezés helyett a dudát nyomja nekem meg az anyámat emlegeti. Amíg valakit kinem vasalnak gondolom nem tesznek oda táblát. Gondoltam megkérdezek egyszer egy rendőrbácsit akik elég sűrűn "posztolnak" a bíróságnál,hogy miis a dörgés.”
 • 21. vuk 2012. szeptember 26. 14:44
  „20. medvejanos 2012.09.26. 13:40
  Ezt hol talaltad a kreszben? Idezned? (segitek: nincs ilyen benne).

  Itt keresgelj, hatha :) http://net.jogtar.hu/kresz”
 • 20. medvejanos 2012. szeptember 26. 13:40
  „A KRESZ kimondja, hogy a körforgalomba kerékpárral TILOS a behajtás... azonban kimondja azt is, hogy biztosítani kell a kerékpárutat körülötte ebben az esetben... Most akkor mi van ?”
 • 19. Power 2012. szeptember 26. 12:20
  „A szentesi kerékpárúton való közlekedés teljesen szabályozatlan, a megfelelő jelzések, táblák nincsenek megfelelően felfestve, kitéve. A gyalogost nem az autóval közlekedő, hanem a kerékpáros üti el a zebrán a zebrán. Járni is alig tudó idősek száguldoznak elektromos kerékpárokkal hangtalanul.”
 • 18. Casablanca 2012. szeptember 26. 07:23
  „"Tükröt a bíróság sarkára" - inkább: tükröt a bíróságnak...”
 • 17. vuk 2012. szeptember 25. 22:11
  „15. randika 2012.09.25. 20:15
  At szabad kerekezni a korforgalmon, semmi nem tiltja. Tedd te is ezt.”
 • 16. CsImre 2012. szeptember 25. 20:21
  „Eső után köpönyeg, ugye? Ismét egy eleve elcseszett megoldás, csak az a baj, hogy ez is előre lett jelezve. A megrendelő és a tervező hibája, és mégis ki lesz a felelős, meg ki figyeljen jobban, hát persze, hogy a közlekedők. a járművezetők hagyják el járművüket, és tolják? Ez igen, ezért megérte elkölteni százmilliós uniós támogatást! A Kurca-híd szélesítésével miért lenne jobb ennek a saroknak? A legjobb az lenne, ha végre a haladó elveket, és a műszaki előírásokat betartva szórnák az adófizetők forint-tízmillióit, és nem ilyen kókler, primitív módon. Egy tükör jól jöhet persze, még egy karó a közlekedők útjában már nem oszt, nem szoroz, legfeljebb balesetveszélyes, de amíg a biciklisek miatt nem kell az előzés rendkívül bonyolult mutatványát végrehajtani szegény autósoknak, addig minden balesetveszély jelentéktelen.”
 • 15. randika 2012. szeptember 25. 20:15
  „énis mindég nagyon óvatos vagyok a bekanyarodásnál,deén hiába vagyok az,ha a szembejövő "száguld" a biciklijével felém és néz rám bamba fejjel hogy mit keresek ott.....de azt valaki aki jobban ért hozzá,legyenszives már nekem megírni (lehet egy igazi rendőrbácsi is ) hogy biciklivel át lehet tekerni a körforgalomban vagy nem.Természetesen nem a bicikliúttal párhuzamosan értem hanem arra ahol nincs bicilki út. 3féle varációt látok nap mint nap.
  1.átmegy a bicilkis
  2. leszáll a zebránál és áttolja a bicajt,majd valahogy át bohóckodik az útra és felszáll
  3. bemegy a körforgalomba majd át teker a zebrán :) ezt tudom hogy szabálytalan.
  Na de ha nincs kitéve tiltó tábla akkor át mehet a bicajos nem? márcsak azért kérdezem,mert nem egyszer át tekerek és valaki tuti mindég rámüvölt a bicikliútról "nah ez 10ezer ftos birság lesz" várom a válaszokat :)köszönöm”
 • 14. ifj. Nagy Gábor 2012. szeptember 25. 15:55
  „13. vuk

  Kerékpárútügyben az a baj, hogy tudatlanságból is simán mondhat hülyeséget, mert ugye kerékpározni nem szokott...”
 • 13. vuk 2012. szeptember 25. 15:40
  „12. ifj. Nagy Gábor 2012.09.25. 15:34
  juuuj ez utobbit el sem tudnam kepzelni. Politikus es nem azt mondja, amit gondol vagy ami a valosag???
  Lehetetlen!!

  :D”
 • 12. ifj. Nagy Gábor 2012. szeptember 25. 15:34
  „11. vuk
  "Mibol gondolod hogy ez a megoldas barmilyen szinten is azert keszult, hogy a kerosoknak jobb legyen?"

  Olvass figyelmesebben, nem én gondolom ezt. Éppen azoknak kérném a tükröt, akik

  vagy így gondolják,
  vagy nem így gondolják, de ennek ellenére is ezt mondják.”
 • 11. vuk 2012. szeptember 25. 14:39
  „8. ifj. Nagy Gábor 2012.09.25. 14:18
  Mibol gondolod hogy ez a megoldas barmilyen szinten is azert keszult, hogy a kerosoknak jobb legyen?
  Ez az autosoknak keszult. Nem kell elforditani a kormanyt a kerekparosok miatt.”
 • 10. nick77 2012. szeptember 25. 14:38
  „9. ifj. Nagy Gábor 2012.09.25. 14:23

  igazad van abban,hogy nem a járdán lenne a helye a kerékpárnak.de mint tudjuk,nem szakemberek döntenek a legtöbb esetben,hiába javasol a tervező mást.azt továbbra is tartom,hogy a közlekedési kultúránk a béka se..ge alatt van, így ha minden szempontból elfogadható módon építenének, akkor is ugyanez lenne a probléma.Először a fejekben kellene rendet tenni.”
 • 9. ifj. Nagy Gábor 2012. szeptember 25. 14:23
  „7. nick77
  "Egyedül talán a járdán kellett volna a gyalogosokat és kerékpárosokat jobban elkülöníteni, ebben lehet valami."

  A "járdán" szó törlendő és akkor igaz a mondat. Ez az elválasztás úgy törénhet meg a legjobban, ha a kerékpáros - mivel jármű - az úttesten megy.

  "De az odafigyelés csodákra képes!"

  A házfalat a legnagyobb odafigyelés sem teszi átlátszóvá...

  "Viszont a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ha el is van választva a két közlekedő, össze-vissza mennek."

  Sőt, igazából éppen emiatt mennek összevissza a kerékpárosok: mert hol járművezetőnek, hol gyalogosnak tekintik őket, nem is csoda, hogy igen szerencsétlenül vegyítik a kétféle közlekedésnem hátrányos tulajdonságait.”
 • 8. ifj. Nagy Gábor 2012. szeptember 25. 14:18
  „Szerintem is kéne tükör.

  De nem a bíróság sarkára, hanem mindazoknak, akik jobb szakmai meggyőződésük, netán az ellenvélemények ellenére ezt közösen létrehozták azzal, hogy a kerékpárosoknak jobb lesz, és most vagy kussolnak, vagy mindenféle pótmegoldásokra gondolnak: a kerékpár tolására, vagy hogy a híd kiszélesítésétől majd átlátszó lesz a saroképület.”
 • 7. nick77 2012. szeptember 25. 13:43
  „Teljesen felesleges és indokolatlan a tükör.A körforgalomban közlekedőknek az épület nem zavar be egyáltalán, hiszen balról várható csak a jármű, mire az autós a körpályára belép már belátja a jobbról becsatlakozó autót. Viszont mivel a körforgalomban közlekedőnek van elsőbbsége, a becsatlakozó autósnak meg kell állnia.Szóval nem tudom ki hozta fel ezt a kérdést,de nem ért hozzá az biztos. Egyedül talán a járdán kellett volna a gyalogosokat és kerékpárosokat jobban elkülöníteni, ebben lehet valami.De az odafigyelés csodákra képes!Viszont a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ha el is van választva a két közlekedő, össze-vissza mennek.És akkor ismét következik az odafigyelés.....”
 • 6. vuk 2012. szeptember 25. 13:24
  „5. nie 2012.09.25. 12:55
  "A tükör jó ötlet. A szentesi bicikliutak jók, de veszélyesek. ha szabályosan közlekedik valaki, kerékpározás helyett, csak fel-leugrál a a kerékpárról."

  A mondat masodik fele utan megkerdeznem, hogy akkor miert "jok"? Az utfelulet minosege jo? Mert mas biztosan nem :D Bar ahogy elnezem azt a razos kovet a kepen, inkabb nem minositenem... Teny h jobb mint a lofaranal szegeden, amihez kepest a macskako az mar autopalya minoseg...”
 • 5. nie 2012. szeptember 25. 12:55
  „A tükör jó ötlet. A szentesi bicikliutak jók, de veszélyesek. ha szabályosan közlekedik valaki, kerékpározás helyett, csak fel-leugrál a a kerékpárról. A város állítólag sokat az egészségért, bizonyára, de ezek a kerékpáros utak nem ösztönzik az embert az egészséges életre, inkább! örüljenek a szentesiek, hogy van-gondolják a vezetők.”
 • 4. Lombos_Tuja 2012. szeptember 25. 11:47
  „A felelősség a tervezőt terheli (illetve a folyamatban hozzájáruló illetékeseket), akik a kerékpárost a gyalogosok közé vezették, és ezen a helyen a gyalogosok számára balesetveszélyt idéztek elő.
  Azt nem értem, hogy ebből miért következik, hogy a kerékpáros szálljon le és tolja - a balesetveszélyes útkereszteződéseket sem azzal oldják meg, hogy az autós szálljon ki és tolja át. Tehát először is: le kell vonni a tanulságot, felelősségre lehet vonni, aki előidézte, és jó szakmai megoldást kell találni, hiszen minden helyzetre létezik ilyen. Nem a rendőröket kell rángatni, vagy a kerékpárosokat piszkálni.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosi igazolást is az ellenőrzőbe kell írni Szentesen

Október 1-jétől Szentes összes iskolájában a korábbi nyomtatvány helyett az ellenőrző könyv megfelelő részébe írja az orvos az igazolást. Tovább olvasom