Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Túl van a mélyponton az idegenforgalom

Szentes - A sportturizmus túllendítette a helyi idegenforgalmat a tavalyi mélyponton, az év első négy hónapjában közel ezer vendégéjszakával többet regisztráltak, mint 2011 hasonló időszakában. A nyári foglalások alapján jó éve lesz a szállásadóknak.
A statisztikák szerint páros években valamiért többen keresik fel városunkat – a mutatók alapján idén is kedvezően alakul a szállásadók forgalma. Közel ezerrel több vendégéjszakát töltöttek a turisták Szentesen 2012 első négy hónapjában, mint a tavalyi esztendő azonos időszakában.

A polgármesteri hivataltól kapott adatok alapján egyértelmű, hogy jóval több 18 év alatti turista fordult meg nálunk idén, mint bármikor korábban. Amíg például 2010 februárjában 125, 2011 második hónapjában pedig nulla fiatalkorú vendégéjszakát regisztráltak, idén februárban ez a szám meghaladta a 800-at. De januárban és márciusban is sokkal több fiatal szállt meg Szentesen, mint a korábbi évek első hónapjaiban. Noha az áprilisi számok rosszabbak lettek, mint a tavalyiak, így is elmondható, idén átlagosan havonta 1509 vendégéjszakáért fizettek a helyi szállásadóknak – ez 2010-hez képest 8, a tavalyi eredményhez képest pedig 19 százalékos növekedést jelent.

A sportturizmusnak köszönhetően nőtt a szálláshelyek kihasználtsága.
A sportturizmusnak köszönhetően nőtt a szálláshelyek kihasználtsága.

Nincs vonzereje a télbúcsúztatónak

Sokan sokszor feltették már a kérdést, idegenforgalmi szempontból mennyit hoz valójában a konyhára a februári Télbúcsúztató karnevál, ami a legköltségesebb önkormányzati rendezvény Szentesen. Nos, a statisztikák alapján nem sokat. Ha a februári adóköteles vendégéjszakákat – vagyis a felnőtt, fizetőképes turistákat – nézzük, 2010-ben 495, 2011-ben 665, 2012-ben pedig 654 volt a mutató. Ez akár kecsegtető is lehetne, ha nem tennénk hozzá, hogy 2010 és 2011 januárjában is jobbak voltak ezek a számok, illetve a 2012. márciusi eredmények is magasabbak, mint a februári teljesítmény, holott egyik hónapban sem rendeztek nagyszabású rendezvényt a városban. 

 
Az idegenforgalmi adóbevétel szempontjából már korántsem is ilyen rózsás a helyzet: az adóköteles vendégéjszakák száma 3147 volt az első négy hónapban, ami tíz százalékkal kevesebb, mint 2010-ben és 2011-ben, mikor a 3450-et is meghaladta ez a mutató. Figyelembe véve, hogy turisztikai szempontból évek óta a július és az augusztus a legforgalmasabb hónap Szentesen, kifejezetten jók a kilátások erre az esztendőre, vagyis akár a 2006-os rekord is megdőlhet.

Egyértelműen a sportturizmusnak köszönhetjük, hogy a holtszezonban sok vendégünk volt – nyilatkozta lapunknak Szűcs Szabolcs. Az üdülőközpont vezetője hozzátette, a megnövekedett forgalom 70 százalékban a városba látogató vízilabdacsapatoknak köszönhető, a maradék 30 százalékon táncosok, karatésok és labdarugók osztoznak. Szerinte a nyári időszak is jót ígér, hiszen 37 vendégházukat 80-90 százalékban már lefoglalták a következő hónapokra, és az átalakított kempinget is kedvelik a turisták, ahol már kiparcellázott helyek várják a lakókocsikat és a sátorverőket.

Nálunk is jó volt eddig az év, a május kiemelkedő eredményt hozott – mondta lapunknak Molnár Lívia, a Szín-es Vendégház vezetője. Megjegyezte, nekik a nyár a kevésbé aktív időszak, olyankor kevesebb üzletember érkezik a városba, de mindenképp reménykeltő, hogy jelentősen nőtt az idegenforgalom Szentesen. Egy másik belvárosi panzióban szintén arról számoltak be, hogy a sporteseményekre érkezők miatt nőtt leginkább a szobák kihasználtsága, de jöttek hozzájuk Szentesről elszármazottak, illetve olyan külföldiek, akik fogászati beavatkozás miatt érkeztek városunkba. Más kérdés – jelezték lapunknak többen is a hozzáértők közül –, hogy akár még jobb idegenforgalmi mutatói lennének a városnak, ha az összes vendégéjszakát regisztrálnák a szállásadók, jelenleg ugyanis úgy fest, hogy a városba érkező turisták közel kétharmada az üdülőközpontban vendégeskedik, holott összesen 18 szálláshely működik Szentesen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentes Televízió lett a Civil Tévéből

Nevet és működési formát váltott a 2005-ben indult Civil Tévé: néhány napja már Szentes Televízió néven sugározza adását. Tovább olvasom