Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Túlélték a pockok a belvizet

Szentes - Arra számítottak a gazdák: a víz kipusztítja a rágcsálókat. Nem így történt. Magasabb részekre húzódtak, túlélték az enyhe telet, szaporodnak. Az irtásuk túlszabályzott.
A tavalyi katasztrofális egér- és pocokinváziót hónapok óta tartó belvízkár követte Csongrád megyében. A gazdák abban bíztak, utóbbi baj némileg enyhíti majd az előbbit, azaz a víz megtizedeli a rágcsálókat. Nem így történt, a kártevőkről kiderült: erősebbnek bizonyult az életösztönük. Felköltöztek a szárazon maradt magasabb részekre, illetve az utak közvetlen közelébe, és tovább szaporodtak.

Abban, hogy tavaly ilyen mértékben megnőtt a számuk, az irtás megszigorítása is közrejátszott. A szakemberek által leghatásosabbnak vélt Redentin 75 RB más állatokat is megölhet, ezért nem szabad kiszórni a földre. A rágcsálók járataikba kell juttatni – ez viszont a több száz hektáros gazdaságokban lehetetlen feladat. Tavaly – igaz, már későn, a pusztítás után – ezért engedte meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy az ország déli megyéiben repülőgépről is kijuttathassák a mérget. Az elmúlt évben az ország néhány megyéjében 800 tonna mérget helyeztek ki, novemberben további 400 tonnára adott engedélyt a hivatal.

Fotó: Králik Emese
Fotó: Králik Emese

Enyhe volt a tél, a vízben álló földeken elmaradt a szántás – ez a talaj megmunkálása mellett arra is jó, hogy megbolygassa a fészkeket –, a körülmények tehát ideálisak a kártevők szaporodásához, hallottuk szakemberektől. A szentesi Árpád Agrár Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kovács György szerint idén is nagy kártételre kell számítani, a kártevők száma több, mint tavaly ilyenkor, tovább fognak szaporodni.

Ha nem találnak élelmet, erdőkben, fóliasátrakban, kertekben keresnek majd. Az sem old meg semmit, amit a hivatal javasol, hogy még több ülőfát, leshelyet helyezzenek ki a ragadozó madaraknak. A pocok ugyanis évente 7-8-szor fial, egy-egy alkalommal akár tucatnyi kölyköt, amelyek háromhetesen már ivarérettek. Ezzel szemben például egy bagoly naponta 5-10 egérnél többet nem eszik. A gazdák most annyit tehetnek, hogy várnak, amíg a természet talán végzi a dolgát, és a túlszaporodás miatt betegség vagy táplálékhiány irtja ki az állomány egy részét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid mérgezés Szentesen

Hétfő hajnalban a Kertész utcába riasztották a szentesi tűzoltókat. Tovább olvasom