Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Új díszpolgárok: az óvó néni és a tanítónő

Árpádhalom - A képviselő-testület Szarka Antalnét és Harmati Sándornét tüntette ki idén díszpolgári címmel, amit a július 12-i falunapon Szarka Attila polgármester adott át.
A szegvári születésű Szarka Antalné 1961-ben végzett a Szarvasi Óvónőképző Intézetben.

– Akkoriban oda mentünk dolgozni, ahová központilag irányítottak. Én Árpádhalomra kerültem. Emlékszem, a szüleim ennek nagyon örültek. Anyukám azt mondta, Árpádhalom annyira közel van Szegvárhoz, hogy apukám még biciklivel is el tud jönni, ha valami baj van! – mesélte az 1996 óta már nyugdíjas óvó néni, aki aktív pályája teljes idejét Árpádhalmon töltötte. Generációkat készített fel iskolai tanulmányaikra. Szarka Antalné arra is büszke, hogy óvodásai közül hatan lettek óvónők.

– Megtisztelő a díszpolgári cím. Ma már Fábiánsebestyénben élünk a családommal, de mindig örömmel jövök Árpádhalomra. Alig van olyan ember a faluban, akit ne ismernék. Nagyon sokan gratuláltak, ami legalább olyan jólesett, mint a kitüntetés – mondta.

Szarka Antalné óvodapedagógus Szarka Attila polgármestertől vette át a kitüntetést. Fotó: Kovács Erika
Szarka Antalné óvodapedagógus Szarka Attila polgármestertől vette át a kitüntetést. Fotó: Kovács Erika

Ugyancsak díszpolgári címmel ismerte el a grémium a fábiánsebestyéni származású Harmati Sándorné nyugalmazott tanítónő munkáját, aki 1965-ben végzett a szegedi tanítóképzőben.

– Az Árpádhalom területén lévő újvárosi tanyai iskola tanítója lettem, összevont osztályban tanítottam az 1–4. osztályt. Pedagóguspályám szinte legszebb négy évét töltöttem ott. Jellegéből adódó családias hangulata miatt lopta be magát a szívembe. A tanyavilágban élők nagyon összetartottak. A munkámat mindenben segítették, s meghívtak még a családi rendezvényeikre is. Az iskola megszűnt, akkor kerültem be az árpádhalmi iskolába, ahol szintén nagyon szép éveket töltöttem. Még a nyugdíjaskor elérése után is tanítottam.

Tíz éve hagytam ott a katedrát. Büszke vagyok arra, hogy gyermekeim is pedagógusok lettek – nyilatkozta a Szentesen élő Harmati Sándorné, akinek mozgalmasan telnek a nyugdíjas évei. A gyermekzsivaj nem szűnt meg körülötte: kilenc unokája van. A díszpolgári címet örömmel vette át, mint mondta, a kitüntetés nem csupán a több évtizedes munka elismerése, a falu lakóinak szeretetét is jelzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boros István, a kulcsmásoló labdarúgó és tudósító

A szentesi Boros Istvánt (62) mindenki ismeri a Kurca-parti városban, ki labdarúgóként, ki a vízművek „hangjaként", vagyis diszpécserként, a legtöbben kulcsmásolóként. Tovább olvasom