Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Újabb magyar katonák készülnek Boszniába

Szentes - Folytatódott a bosznia-hercegovinai műveleti területre készülő Magyar Honvédség EUFOR kontingens 11. váltás katonáinak felkészítése az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél, Szentesen.
Az ezred honvédei közösen készülnek a békefenntartó feladatok ellátására az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Szentesre vezényelt állományával.

Február végétől négy héten át a saját helyőrségükben végezték el a kiképzés első ütemében az egyéni alapfelkészítést a katonák. Az általános katonai ismeretek elsajátítása mellett végrehajtották az egyéni alaplőgyakorlatokat és - béketámogató műveletekre történő - felkészítő képzéseken vettek részt.

Újabb magyar katonák készülnek Boszniába.
Újabb magyar katonák készülnek Boszniába.

A következő felkészítő szakaszban az egyéni szakfelkészítéseket kapják meg a kontingensbe pályázó katonák. Ennek egyik fontos eleme a gépjárművezetők felkészítése és osztályba soroló vizsgáztatása, amely elméleti és gyakorlati részből áll. Megismerkedtek a technikai eszközök szerkezeti elemeivel, felépítésével, felfrissítették tudásukat a KRESZ szabályaiból, és elsajátították a boszniai közlekedési szabályok hazánktól eltérő sajátosságait.

A gyakorlati képzés a sándorfalvai gyakorlótéren történt, ahol különböző típusú Mercedes, Unimog, Ural, MAN és Volkswagen járművekkel szerezték meg a szükséges vezetési ismereteket. A kitelepüléshez - a jó kapcsolat eredményeként - segítséget nyújtott a Szentesi Rendőrkapitányság.

A gépjárművezetők valós rendőri karjelzésekkel szembesültek és hajtották végre a szabályos közlekedést. A foglalkozási helyeken sajátították el a különböző mozgásmódokat: emelkedő-lejtő, szlalom, vizes akadályok leküzdését. Ezt követte az összefüggő vezetés, a műúton történő hosszú távú, majd éjszakai vezetés. Gyakorolták „szennyezett terepszakaszon" a gázálarcban történő vezetést. Nehezítette a körülményeket a homokos terület, amely hatalmas porfelhőkkel tette próbára a katonákat. Körmendi József zászlós, a kiképzés végrehajtásáért felelős parancsnok, a vizsgabizottság tagja elmondta: a gépjárművezetők jól elsajátították az elméleti anyagot, s a gyakorlati feladatokat, amelynek eredményeként az osztályos vizsgán mindenki megfelelt.

A kiképzésen a kontingens lövész katonái végrehajtották az EUFOR műveleti századnál rendszeresített speciális és kollektív fegyverekkel történő felkészülést. Ennek eredményességét a dóci lőtéren – a lőgyakorlatok teljesítésével - bizonyították. Géppisztoly, géppuska, távcsöves puska, sörétes puska és gránátvető alap, szakalap és békeműveleti lövészeten vettek részt. Gráczer Balázs főhadnagy, lövészetvezető kiemelte: a megfelelő, vagy jobb eredményt minden lövész beosztású katona elérte.

2012. április 16-án megkezdődik a kiképzés utolsó szakasza, a kötelékkiképzés a Műszaki Ezred bázisán. Ez az időszak a kontingens állományának összekovácsolását szolgálja, ahol az eddig megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket alegység kötelékben gyakorolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázz! Itt mérnek majd a zsaruk!

Az előttünk álló hét nap során a következő helyeken találkozhatnak sebességmérővel Szentes környékén. Tovább olvasom