Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Ujjak nélkül is győztes

Szentes - Ma éppen 12 éves, de már 60 éremmel büszkélkedhet Rácz Nikolett, a szentesi úszóklub versenyzője. Amilyen jól boldogul a vízben, olyannyira tehetetlen, ha kötelet kell másznia. Ez az egyetlen szívfájdalma a kislánynak, akinek bal kézfejéről hiányoznak az ujjai.
Hatévesen csak azért küldték le az uszodába, hogy erősítse a bal kezét, amiről hiányoznak ujjai, aztán annyira megtetszett neki az úszás, hogy azóta egy edzést sem hagyna ki. Rácz Nikolett paraúszó 12 évesen már 60 éremmel büszkélkedhet, legutóbb egy berlini világkupáról 4 aranyat és 4 bronzot szállított haza Szentesre. A mellúszást tanulta meg elsőként, és a lecke olyan jól sikerült, hogy azóta szinte legyőzőre sem talál ebben az úszásnemben. Magától értetődő természetességgel mondja, hogy az „épek között" is szívesen megméretteti magát. 1 perc 35 másodperc alatt ússza le a 100 métert mellen, és ez az időeredmény pontosan 15 másodperccel jobb, mint amit szintidőként meghirdettek az októberi izlandi Európa-bajnokság szervezői.

– Úszó vagy edző szeretnék lenni, és nagyon jó lenne kijutni a paralimpiára – avat be terveibe Niki. Amikor veleszületett rendellenességéről faggatjuk, nem jön zavarba. Elmeséli, hogy osztálytársai elsőben sokat csúfolták testi fogyatékossága miatt, de azóta leszálltak róla, megszokták. A kihívásokkal is megbirkózik: a kerékpáron éppúgy elboldogul, mint az ugrálókötéllel, aminek az egyik végét hajgumival szokták rögzíteni a bal kézfejéhez, és már mehet is az ugrabugra. De mégiscsak van némi hiányérzete. A kötélmászás sohasem sikerül neki, pedig rendre megpróbálja.

mindössze 5 másodperc választja el attól, hogy indulhasson 2012-ben a londoni paralimpián.
Mindössze 5 másodperc. Ennyi választja el Rácz Nikit attól, hogy indulhasson 2012-ben a londoni paralimpián. Fotó: Tésik Attila

Az utóbbi hetekben napi 4 kilométert kellett teljesítenie a medencében, de most augusztus elsejéig kap egy kis pihenőt, hogy attól fogva újult erővel készülhessen a rejkjavíki Eb-re. Nem lesz könnyű: naponta 4 óra vízi és egy 1 óra kondíciós tréning vár rá – más mértékegységgel 10 kilométer úszás, 60 perc erősítés.

Félmillió kellene az Eb-induláshoz

A szintidőt már megúszta, így csupán pénzkérdés, ott lehet-e Niki az izlandi kontinensviadalon. A Magyar Paralimpiai Szövetség csak részben tudja fedezni a rajthoz állás félmillió forintos költségét, ezért most támogatókat keres az úszóklub. Edzője, Kovács Brigitta szerint a kislány kategóriájában a 8 közé is bejuthat az Eb-n, és mindössze 5 másodperc választja el attól, hogy indulhasson 2012-ben a londoni paralimpián.

Olvasóink írták

 • 4. Hmmm... 2009. július 15. 14:53
  „Kedves kis Niki
  Mindannyiunknak van valami hianyossaga, csak sokunke nem latszik. Peldaja lehetnel nagyon sok gyereknek es fiatalnak ,na es felnotteknek ugyszinten.
  Remeljuk, sikerul a hianyzo osszeget megteremteni, hiszen van meg ido, egy jo szervezo kepes ra. Mozgositani kell az embereket, vallalatokat. Nekem sajnos nem olyan egyszeru innen a tamogatas, nagyon sajnalom.”
 • 3. kimli 2009. július 12. 16:33
  „Köszönjük szépen mindenkinek!

  niemand-nak üzenem, hogy a cikk írója által fel tudja venni velünk a kapcsolatot!
  Köszönjük!”
 • 2. niemand 2009. július 08. 16:25
  „Niki! Gratulálok és nagyon büszke vagyok Rád!
  Hol adakozhatok, ha nem is sokat, csak egy kis morzsányit? Segítsetek!”
 • 1. Szurkoló 2009. július 08. 10:16
  „Kicsi Lány!

  Nagyon drukkolok neked, csak így tovább!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóth Sanyi filmcsináló szeretne lenni

Szentes - Szentesen befejeződött Groó Diána Vespa című filmjének forgatása – a stáb 2 hétre a… Tovább olvasom