Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Újra tiszta Szentesen a Kurca

Szentes - Hosszú idő után a mostani nyár volt az első Szentesen, hogy nem borította bűzös, zöld növényi szőnyeg a Kurcát – köszönhetően a tavasszal 10 millió forintért telepített két úszó szökőkútnak.
Mázsaszámra pusztultak az elmúlt években a halak a Kurca szentesi szakaszán, ahol nyaranta zöld növényzet borította teljesen a víztükröt. A rucaöröm nemcsak csúnya látványt nyújtott, de az oxigént is elvette a halaktól. Nagy volt a felháborodás annak idején, a Fidesz zöldtagozata még tüntetést is szervezett a főcsatorna partján a Tiszta vizet a Kurcába! jelszó jegyében. Mostanra sikerült megoldást találni a bajra. Ez volt az első nyár, amikor nem lepte be a víztükröt a bűzös, zöld szőnyeg.

Mivel sikerült a kedvező változást elérni? Még a tavasszal két olyan úszó szökőkutat helyeztek el a Kurca belvárosi szakaszán, amely nemcsak esztétikus, de praktikus is. Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész információja szerint ugyanilyen konstrukció az ország egyetlen településén sincs. A főcsatornán lévő szökőkutak egyébként azért hasznosak, mert pluszoxigént juttatnak a Kurcába azzal, hogy percenként ezer liter vizet forgatnak át. E berendezésekre 10 millió forintot fordított az önkormányzat, amely azt tervezi, hogy jövőre beszerez egy harmadik szökőkutat is.

Az úszó szökőkút nemcsak esztétikus, de praktikus is. Fotó: Tésik Attila
Az úszó szökőkút nemcsak esztétikus, de praktikus is. Fotó: Tésik Attila

A víz jó minőségéhez hozzájárult még az is, hogy a szentesi és a Kurca mentén lévő községek horgászegyesületeinek támogatásával évente több alkalommal kezelik a főcsatornát. Ezt az eljárást bioremediálásnak nevezik, ami azt jelenti, hogy mikroorganizmusokat és enzimeket juttatnak a vízbe, amelyek gátolják az algásodást és az iszapréteg képződését. Ám mindehhez még hozzájött a vízutánpótlás is a főcsatornába. Korom Pál, a polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa arról tájékoztatott: augusztus elején mintegy 200 ezer, a hónap végén és szeptember első napjaiban 800 ezer köbméter vizet tápláltak a Kurcába. Ennek a költsége 2 millió 800 ezer forint. Az önkormányzatnak viszont további 700-800 ezer köbméterért nem kellett fizetnie, ezt a vízügyesek az árvízi, úgynevezett apadó vízből juttatták a főcsatornába.

Nem volt haszontalan a kotrás

Az 1990-es évek elején borzasztó látványt nyújtott a Kurca. Vastag volt az iszapréteg a mederben, a víztükröt pedig szinte teljesen beborította a nád, a sás és más növényzet. A 90-es évek közepén Gombos András szabad demokrata országgyűlési képviselő közbenjárására a városnak sikerült állami forrást szereznie a főcsatorna kotrására. Akkoriban sokan azt mondták a Kurca rehabilitációjára, hogy az kidobott pénz volt. A jelenlegi állapot viszont azt igazolja, hogy nem haszontalanul szedték ki a rengeteg iszapot. Mostanra meglett az eredménye. Annyira tiszta a víz, hogy fürödni is lehetne benne. Mint tette azt annak idején Kossuth Lajos is, aki – a korabeli dokumentumok szerint – szentesi körútja során frissítő fürdőt vett a Kurca vizében.

Olvasóink írták

  • 3. vadvirág 2008. szeptember 25. 19:08
    „Szerintem nagyon szép lett a"mi Kurcánk",tiszta rendezett,valamint szépek az épületeink tereink én maximálisan elégedett vagyok.Ja és a szökőkút.... még ilyenünk is van, ennek is csak örülhetünk!Ha csak lehet kapcsoljuk be és gyönyörködjünk.”
  • 2. mattill 2008. szeptember 18. 14:32
    „Nem hiszem, hogy Szentes lenne az egyetlen ilyennel rendelkező település. Kirándultam a nyáron Szentesen és nagyon jól éreztem magam. Előtte két héttel Gyulán kiránultunk és mintha ott is dettó ugyanilyen szökőkutakat láttam volna a vízen...”
  • 1. gree 2008. szeptember 16. 11:54
    „Ha már ennyibe került, nem ártana, ha mindig működne is! Egy 10 millió forintos szökőkútnak nem az üzemeltetésén kell spórolni! Mert amikor nem működik olyan, mintha nem is lenne..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen madárpiszoktól mentenék a korzót

Szentes - Elcsúfítja a szentesi sétálóutcát a védett madarak piszka. A felújított belvárosban a… Tovább olvasom