Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ülve demonstráltak a tanárok

Szentes - Ülődemonstrációt tartottak tegnap a tanárok a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatói irodája előtt. A tízperces szünetekben így fejezték ki tiltakozásukat kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása miatt.
A drámatanár 28 éve tanít az intézményben, osztályfőnöke volt Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház leendő főigazgatójának. A megyei közgyűlés alelnöke szerint sokan vannak, akik értenek a drámatanításhoz.

A Horváth Mihály Gimnázium tanárai akkor döntöttek a tiltakozásról, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Inokai-Tóth László igazgató el akarja távolítani az intézményből Keserű Imrét. A drámatanár lapunknak elmondta: kedden négyszemközt még azt közölte vele a direktor, hogy jövőre 50-50 százalék az esélye, hogy elküldik az iskolából. Keserű megkérdezte, hogy miért akarják elbocsátani, de nem kapott választ.

Kollégái kérvényt fogalmaztak, hogy maradhasson. Velük csütörtökön közölte az igazgató, hogy Keserűnek mennie kell.

Az igazgatói iroda előtt a tanárok ülve demonstráltak kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása ellen Fotó: Blahó Gabriella
Az igazgatói iroda előtt a tanárok ülve demonstráltak kollégájuk, Keserű Imre elbocsátása ellen
Fotó: Blahó Gabriella

Tegnap farmernadrágban és kispárnával érkeztek a gimnáziumba a tanárok, akik az igazgatói iroda előtt tartottak ülődemonstrációt – szigorúan a tízperces szünetekben. Ezzel azt hangsúlyozták, hogy nem sztrájkról, hanem csak tiltakozó megmozdulásról van szó. Megkérdeztük Inokai-Tóth Lászlót, mit szól a demonstrációhoz, szerettük volna megkérdezni azt is, miért nem taníthat jövőre Keserű a gimnáziumban, de közölte: nem nyilatkozik az ügyben. Azt azonban megjegyezte, az akció sérti az iskola munkarendjét, a „Betelt a keserű pohár" tacepaót el kell távolítani, és meg kell szüntetni a jogsértést.

Bedő Katalin, a szakszervezet titkára megjegyezte, nem történt jogsértés, mire Inokai-Tóth azt mondta, hogy az akciónak súlyos következményei lesznek. A még két hónapig hivatalban lévő direktor nem szerzett magának elismerést az iskolában. A küzdelem azóta tart, amióta a megyei közgyűlés leváltotta a korábban öt évre kinevezett Bácskainé Fazekas Mártát igazgatói tisztségéből, a gimit összevonta a közgazdasági szakközépiskolával, és tavaly egy évre megbízta a jelenlegi igazgatót.
Tegnap a nagyszünetben már több mint száz diák állt az igazgatói iroda közelében. A tanulók füzetből kitépett lapokra írták fel, hogy „Büszkék vagyunk a tanárainkra!" A direktor a demonstráció vége felé leült a tüntetők közé, de akkor már becsengettek, így a tanárok felálltak. Az igazgató utasította az iskolatitkárt, írja fel a tiltakozók nevét: 29-en tüntettek. E pedagógusoknak eljuttatott egy körlevelet, amiben fegyelmit helyezett kilátásba, de ezt senki sem vette át.

Keserű Imre Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház leendő főigazgatójának
Keserű Imre Alföldi Róbertnek (jobbról), a Nemzeti Színház leendő főigazgatójának is osztályfőnöke volt

Bedő Katalin szerint sem szakmailag, sem gazdaságilag nem lehet elfogadható módon indokolni Keserű Imre eltávolítását. Keserű óraadóként dolgozik, miután tavaly megszüntette a státusát Inokai-Tóth László. A drámatanár 28 éve tanít a gimiben, most heti nyolc órát tart, óránként bruttó 3500 forintért. Ha a színházi alapismeretek órákat mások viszik, a törvény szerint negyedmillióval többet kellene fizetni évente, mint az óraadó Keserűnek.

Keserű Imre: a HMG örökös tagja vagyok!

– Nem ért meglepetésként az elbocsátásom, de fáj – mondta lapunknak a drámatanár. – Diktatórikus módon próbálják vezetni az iskolát, a beosztott engedelmességét várják el tőlünk, és nem hagynak minket emberi módon dolgozni – sorolta. Szeretném, de nem tudom elhinni, hogy az eltávolításomnak nincsen politikai oka. A pedagógiai filozófiám politikasemleges – hangsúlyozta. Kollégáival az utóbbi egy évben a város jobboldali kötődésű pedagógusait kérték meg, vállalják el az igazgatóságot a gimiben, de nem akadt jelentkező. Keserű Imre torokszorítóan jó érzésnek nevezte kollégái szolidaritását.

Kovács Kálmán: Nem szólok bele

Kovács Kálmán, a jobboldali többségű megyei közgyűlés oktatási ügyekért felelős alelnöke azt hallotta, Keserű szervezte a tüntetést. Amikor tudósítónktól megtudta, hogy a drámatanár nem volt jelen a demonstráción, megjegyezte, attól még megszervezhette a tiltakozó akciót. Kovács Kálmán szerint hangulatkeltés folyik az iskolában. Keserű eltávolításával kapcsolatban azt mondta, nem tartja helyesnek, hogy a fenntartó megyei önkormányzat szakmai kérdésekben beleszóljon az iskola életébe, ezt az igazgató feladata irányítani. Hozzátette: Keserűről lehet tudni, hogy az MSZP-hez közel álló nézeteket vall, és szerinte sokan vannak Magyarországon, akik értenek a drámatanításhoz.

Olvasóink írták

883 hozzászólás
 • 883. ildó gingalló 2008. június 20. 00:39
  „Kedves Szentesi HMG-sek !

  A legelején szóltam hozzá, mint ,,külsős" az ügyetekhez.
  Most láttam az M1-en a rólatok szóló riportot. Eddig is figyelemmel kísértem a fejleményeket .

  Kedves diákok !
  Irigylem a tanáraitokat, akiknek ilyen diákjaik vannak, s fordítva is;
  ilyen emberi, szakmai minőségű tanárok nélkül nincsenek olyan diákok, akik képesek önként közösséget vállalva kiállni a tanáraik mellett.

  Jelen pillanatban úgy tűnik csatát vesztettetek. De ez csak köztes állapot.
  El ne keseredjetek, hosszú távon érdemben a tisztesség és képesség győz !

  Valamiben máris ,,csatát nyertek" a szentesi diákok !
  Nélkülük nem vált volna ,,országosan ismert" média-eseménnyé, ,,csak" helyi hírekké ez a szakmaiságért folytatott küzdelem !

  A belső hangra figyeljetek, ne engedjétek meg, hogy BÁRMELY oldalról pártpolitikai eszközzé váljatok, és soha ne adjátok fel !
  A tisztesség, hosszú távon - meggyőződésem; kifizetődő !
  Sok sikert az önálló gondolkodáshoz és véleményalkotáshoz !
  Továbbá kitartást a következetes vállaláshoz !”
 • 882. skype 2008. június 19. 17:30
  „A ma megjelent Magyar Narancs című hetilapban kétoldalas cikk a HMG "ügyeiről".”
 • 881. saxon 2008. június 14. 13:48
  „Tudod, Renáta, a sokezer pedagógust azért bocsátották el, mert megszűnt a munkahelye vagy a munkája a gyereklétszám csökkenése és az iskolaösszevonások miatt.
  Keserűnél meg nem ez a helyzet, hanem az, amit te is sugallsz. Hogy emeszpés volta miatt küldték el.
  Nagy különbség ám!
  Nekem az okkal van bajom.”
 • 880. Renata 2008. június 13. 16:20
  „Kb. 8000 pedagógust küldtek el. Közöttük nagyon tehetségeseket. Szentesen elküldtek egy óraadó MSZP-ést. Na és? Nagy ügy!”
 • 879. Z. Berkes Éva 2008. június 11. 19:22
  „Drága Barátaim!

  ,,A Katalin utca egyszerre valóság, egyszerre jelkép: emlékeinkben életünknek - helyszíneivel, rokonainkkal, barátainkkal együtt - rögzült szakasza, amelyet, ha tehetnénk, ahogy a videofelvételen lehetséges, annyiszor játszanánk, élnénk meg újra, ahányszor csak menekülni szeretnénk a jelenből abba a boldogító irrealitásba, ami rég szétfoszlott már, csak éppen feledhetetlen. Mindenkinek megvan a maga Katalin utcája, olykor álmodik is vele, és ha felébred, csalódottan és nyugtalanul szomorú.
  Ebben a könyvben azt szerettem volna megírni, hogy csak az találhatja meg visszakívánt Katalin utcáját, aki nem vétett ellene." (Szabó Magda)

  Ezt üzenem nektek, és értsétek jól, értsétek úgy, ahogy kell.
  A folytatással búcsúzom és szurkolok a HMG tanárainak, akik kiálltak Keserű Imre mellett:

  ,,A Katalin utca lakóinak senki sem mondta meg, hogy a fiatalság elmúlása nem azért riasztó, mert elvesz tőlük, hanem mert ad nekik valamit. Nem bölcsességet, nem derűt, nem józanságot, nem nyugalmat. A bontott Egész tudatát... megértették végre, hogy mindabból, ami életük összetevője volt, csak pár helyszín, pár időpont, és néhány epizód számított igazán, minden más csak kitöltötte a törékeny létet, mint egy nagy útra előkészített ládában a forgács, amely meggátolja, hogy megsérüljön a tartalom."”
 • 878. Z. Berkes Éva 2008. június 11. 18:37
  „Próba.

  Geyza”
 • 877. Weigert Tamás 2008. június 07. 18:44
  „Tisztel még1szülő!
  Sajnálom,hogy csak két nappal később tudok írni(most jutottam internethez,mivel a suliban nincs).Senki sem búcsúztatta el Keserűt.Az egészet azért csináltuk,hogy tudja,ránk számíthat,mi melletette vagyunk.Nem azért énekeltünk,hogy jó utat és sok sikert kívánjunk neki,hanem hogy legyen ereje erre az egészre.NEM BÚCSÚZÁS VOLT!!!NEM BÚCSÚZÁS!!!”
 • 876. Viola 2008. június 06. 22:57
  „Nagyon tetszik a duma "senki se kérte őket az ülősztrájkra". A tanárok leültek, aztán mindenki leült.”
 • 875. GaTa 2008. június 05. 10:47
  „kedves városlakó!
  Miért baj az, ha az ember lánya-fia mindent meg szeretne adni a gyermekének, s nem sajnálja az oktatására a pénzt? Én is ezt tenném, ha lenne gyermekem.”
 • 874. granatalma 2008. június 05. 09:29
  „18 000 a művészeti okataás díja fél évre, + 18000/félév, ha különórákra is jár a gyerek(ének, vagy hangszer, vagy ilyesmi)+ a színházak úgy, ahogy leírta előttem egy másik szülő.
  És én is attól félek, hogy ez csak a rombolás kezdte. Bár jó lenne, ha alaptalan lenne az aggodalmam.”
 • 873. városlakó 2008. június 05. 05:35
  „a 18 ezer nem a kollégiumi díj?
  Ha havi tandíj, akkor sincs probléma,hiszen a legeslegkiválóbb,legeslegeslegokosabb, legeslegeslegszuperebb,legeslegeslegmagasabbszintű. legeslegeslegeslegminden...tanárok tanítják............”
 • 872. komédiás öregdiák 2008. június 04. 22:44
  „"Tanulj meg fiacskám komédiázni,
  Tanulj meg kacagni, sírni, ha kell,
  Magaddal törődj csak, más senkivel.
  Ne higgy a barátnak, hű szeretőnek,
  Ne higgy az eskünek, ne higgy soha,
  Tanulj meg fiacskám komédiázni,
  Mert minden csak komédia."”
 • 871. még1szülő 2008. június 04. 10:58
  „Tegnap elbúcsúztatták Keserű Imrét. Sírtak a gyerekek, sírt a tanár úr. A gyerekek félnek, hogy ez csak a kezdet volt. Szülőként én is tartok ettől...
  Néhány mondat még a drámaisokról, meg az ő kivételezettségükről: a szülő fizeti a tandíjat (18 ezer forint), fizeti a színházlátogatások esetenként 4-5 ezer forintos, a Völgy tábor 30 ezer forintos költségét, ha drámais a gyereke. És örül, hogy a gyerek a HMG-be jár, mert azt látja, hogy a diákok szeretik, tisztelik a tanáraikat és egymást. (senki se kérte őket az ülősztrájkra). Jól érzik magukat. Nyitottak. Nem utálják az iskolát. Hogy ez csak a drámaisok "kiváltsága" lenne, nem hiszem, nem csak 4 osztálynak jár az iskola szellemisége, légköre. És nem is csak a drámaisokat fenyegeti az iskola tönkretételének veszélye.”
 • 870. patron 2008. június 03. 22:46
  „Már megint kezdődik...”
 • 869. m.gabor 2008. június 03. 22:33
  „"primitív módon" - a tévéostrom, meg az utcai rombolás, azok primitív "lázadások", nem ez.”
 • 868. Subi 2008. június 03. 20:21
  „kedves marie:
  duzzógó lázadó primitív módon üldögélnek a folyosón-ezt írtad te.
  Bitzos én vagyok vak, de én nem duzzogó arcokat, hanem szomorú arcokat látok.
  Nem lázadók, jogilag legális úton mutatták meg véleményüket, példamutató úton.
  Igenis példát lehet róluk venni!”
 • 867. patron 2008. június 03. 18:24
  „Dehogy rágalom. Dehogy rágalom.


  Jó levelet írt az Alföldi. Ha ez így megy tovább, akkor felnő és isteni Magyar Nemzeti Színházat fog csinálni. Nagyon remélem, hogy így lesz. Ha tényleg át tudja lépni a saját árnyékát, hát mindent bele Alföldi!

  (Én emberileg jelenleg nem szimpatizálok vele. Heti7 és stb...)”
 • 866. granatalma 2008. június 03. 17:48
  „marie 860: igen, valóban mindennek megvan a helye és az ideje.
  Ezért, amikor kérdezték a kollégák, K:I: ügyében az igazgatót, akkor kellett volna válaszolnia, azt, amit hétfőn válaszolt. és akkor moat senki nem magyarázkodásnak minősítené az ig. Úr viselkedését.
  Egyébként, ha egyszer főnök leszek, szívesen látok mindenkit beosztottként, aki nem szeret lázadozni, tiltakozni, aki nem gondolkozik, csak végrehajt, mert az ilyen emberekkel egyszerűbb a munka, az ilyen emberekkel azt lehet csinálni amit éppen nem szégyell a főnök... Szóval jól járnék! :-)”
 • 865. hardyka 2008. június 03. 17:47
  „Alföldi Róbert levele a délmagyarból!

  Nyílt levél Inokai-Tóth László igazgatónak

  Tisztelt Igazgató úr! Kedves Inokai-Tóth László tanár úr!

  Mindenfelé olvasom, hogy mi történt napokkal ezelőtt szeretett gimnáziumomban, a szentesi HMG-ben, hogy Keserű Imre tanár urat Ön, hogy úgy mondjam, elbocsátotta, és szintén mélyen tisztelt és szeretett tanáraim ülődemonstrációval tiltakoztak ellene.

  Nem tisztem beleszólni egy oktatási intézmény belső ügyeibe, nincs felhatalmazásom és jogom, hogy az Ön döntését értékeljem. Levelemet mint régi diák és mint szintén egy elég nagy intézmény leendő vezetője írom Önnek, barátilag, mert figyelve a Horváth Mihály Gimnáziumban az elmúlt hónapokban történteket, az a benyomásom, hogy Önt nem tájékoztatják megfelelően.

  Nem titok, hogy Keserű Imre az osztályfőnököm volt négy évig, nem titok, hogy nagyon mély baráti és tanári kapcsolatom volt és van vele. De soha semmilyen helyzetben nem fordult az elő, hogy a saját filozófiai meggyőződését rákényszerítette volna bármelyik tanítványára. Éppen ellenkezőleg, minden helyzetben arra nevelt bennünket, hogy saját meggyőződésünket ütköztessük és védjük meg, hiszen éppen ilyen párbeszédekből születik valami új dolog, ami mindig is előremozdította a világot. Nekem nagyon sok nagy, hogy úgy mondjam, ,,híres", hangos vitám volt vele, de ezek olyan viták voltak, ahol egy nagyszerű szakember és pedagógus éppen az adott diák saját hitét, meggyőződését piszkálta elő és erősítette meg a gyerekben. Tehát nem igazak azok a mondatok, hogy Keserű Imre a saját meggyőződését kényszerítette a diákokra - éppen ellenkezőleg, és ezért az sem igaz, hogy a Horváth Mihály Gimnázium bármilyen politikai irányzat melegágya vagy fészke lenne. Ha egy kicsit is körülnézünk, pontosan látszik, hogy a híres HMG-sek közül nagyon eltérő gondolkodású embereket nevelt a gimnázium.

  És most engedjen meg nekem még személyesebb hangot.

  Ugyan hivatalosan július elsejétől töltöm be a Nemzeti Színház főigazgatói posztját, de január elsejétől dolgozom a Nemzetiben, hiszen elő kellett készítenem munkatársaimmal a jövő évadot, meg kellett ismernem a színház működését, belső szerkezetét, és ami legfontosabb - hiszen ugyanúgy, ahogy egy gimnáziumban Ön is ,,emberekkel dolgozik", egy színházban is a legfontosabb ,,munkaerő" az ember, illetve az emberi lélek -, szóval ami a legfontosabb, hogy Nemzeti Színházban dolgozó emberekkel megismerkedjek.

  Nem tagadom, nem volt könnyű dönteni, hogy kivel szeretném tovább folytatni a munkát, és kivel nem, és nem könnyű kiiktatni azt a nagyon alapvető emberi tulajdonságot, hogy a személyes szimpátia vagy ellenszenv ne befolyásoljon a döntéseim meghozatalakor. Teljesen normális dolog, hogy van olyan munkatársam, aki mindig valahogy máshogy látja a dolgokat, aki más filozófiai meggyőződés szerint él és működik, és akivel nehéz minden héten vagy akár nap megejteni azt a bizonyos párbeszédet, amiről írtam korábban éppen Keserű nevelési elveit taglalva. Mert kellemetlen, mert már megint mondja a magáét, mert biztos, hogy mást gondol, mert szorongató, hogy megint konfliktus lesz vele, és így tovább. De az a tapasztalatom - hiszen két évig irányítottam a Bárka színházat -, hogy éppen ezek a problémás munkatársak segítik legjobban a munkámat. Éppen a velük való folyamatos ütközés és kommunikáció - akár a hangos kommunikáció - kényszerít engem arra, hogy még egyszer átrágjam a döntésemet, és igenis nagyon sokszor megváltoztassam azt. Mert ezek az emberek a legjobb szakembereim, akiknek a legfontosabb a színház, és ezért kiabálnak, és mondják mindig a magukét. Magyarul teljesen egy oldalon álunk, mert azt akarjuk, hogy a Nemzeti Színház a lehető legjobban működjön. Nem gondolom ezt máshogy egy gimnázium esetében sem.

  Végezetül egy konkrét példa: egy nagyon jó, számomra nem túl szimpatikus szakembert küldtem el. És a társulat nagyon felnőtt módon szólt, arra kérnek, hogy gondoljam át a döntésemet, mert szerintük nem igazán szakmai indokok vezettek. És leülve magammal igazat kellett nekik adnom. Az említett szakember továbbra is a Nemzeti Színház tagja.

  Nem mondom, hogy könnyű volt azt mondanom, hogy vissza az egész, mert tévedtem, de így utólag nagyon boldog vagyok, hogy volt erőm kilépni a saját magam által generált - igenis a felelősség miatt szorongó - lelkiállapotomból.

  Mivel azt olvasom, hogy Kovács Kálmán alelnök úr - nagyon helyesen - nem kíván beleszólni az iskola belügyeibe, arra kérném, gondolja át még egyszer Keserű Imre tanár urat érintő döntését, és ha megváltoztatja azt, nagyon szeretnék ott lenni, hogy lássam, az én szeretett tanáraimnak hogy leesne az álla.

  Akikre én így messziről is nagyon büszke vagyok!

  És higgye el, nagyon sok minden megváltozna, és jó irányba.

  Egy utolsó gondolat. Még jó szándékkal sem lehet egyedül, mindenki ellenében vezetni egy intézményt.

  Alföldi Róbert,
  Budapest”
 • 864. arbat 2008. június 03. 17:43
  „Gratulálok a tanároknak és a diákoknak, hogy kiálltak Keserű tanár úr mellett. Példamutató összefogás volt.”
883 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsarolt és rabolt egy 15 éves szentesi fiú

Szentes - Rablással és több rendbeli zsarolással gyanúsít a Szentesi Rendőrkapitányság egy alig 15… Tovább olvasom