Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Ünnepélyesen haszonbérletre szerződött

Szegvár - Az országban eddig három gazda vehette át ünnepélyesen a földhaszonbérleti szerződést – köztük a szegvári Kovács Béla. 20 évig használhatja a területet, az állatállományt is növelnie kell. Örül a lehetőségnek.
Eddig 33 ezer hektár állami tulajdonú termőföld haszonbérletét hirdette meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Az első pályázatokat elbírálták, és három – egy pápai, egy csengődi és egy szegvári – gazdálkodónak ünnepélyes keretek között február elején adták át a szerződéseket. A termőföldeket 20 évre kapták meg. A tárca feltételként szabta meg többek között azt, hogy a nyertesek növeljék az állatállományt.

Az állatok és a föld mellett nincsenek szabadnapok – mondja a szegvári Kovács Béla. A szerző felvétele
Az állatok és a föld mellett nincsenek szabadnapok – mondja a szegvári Kovács Béla.
A szerző felvétele

Ez nem teljesíthetetlen feltétel a szegvári gazda, Kovács Béla számára, hiszen már jelenleg is számos sertés és 80 anyajuh képezi a gazdaság alapját. Tavasztól a saját földjeivel együtt 65 hektáron termelhet.

Egy hónap, 1500 szerződés

A közelmúltban indított Darányi Ignác-terv a családi gazdaságokra helyezi a hangsúlyt – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor február elején ünnepélyes keretek között átadta a szerződéseket a három gazdálkodónak. A vidékfejlesztési miniszter szerint egy hónapon belül további 1500 eredményes pályázóval köt szerződést a földalapkezelő.

– A nagyapám és az apám is gazdálkodott, ebbe nőttem bele. Több mint 20 éve vagyok őstermelő – hallottuk tőle. – Nagyon megörültünk a pályázati lehetőségnek, még soha nem éltünk ilyesmivel. Négy parcellát, összesen 12 hektárt kaptam meg 20 éves használatra. Többen is pályáztunk Szegvárról. A feleségem és öt gyermekem is besegít a gazdaságban a talajmunkák jelentős részét megoldjuk a meglévő eszközökkel.

Meglepődtek, amikor az elmúlt hetekben levélben azt tudakolták tőlük: részt vennének-e az ünnepélyes átadáson Budapesten. A meghívásnak örömmel tett eleget, a szerződést Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől vehette át a szegvári gazda. A most használatra kapott földek összesen közel 400 aranykorona értékűek, a bérletért hektáronként 1250 forintot kell majd fizetnie egy évre a gazdának. A pályázat feltételei között szerepelt, hogy kéthektáronként egy úgynevezett nagyállat egységgel kell növelni az állományt, magyarázta Kovács Béla. Náluk a már meglévő sertés- és birkalétszámot gyarapítják, az ellátásukat pedig a saját maguk által megtermelt takarmánnyal biztosítják majd. Úgy véli, az állattartás kissé könnyebb lesz az átalakuló jogszabályok következtében, talán egyszerűbbé válik a húsértékesítés is. Reméli, hogy az időjárás kegyes lesz, és tavasszal már be is vethetik az újonnan kapott földeket. Nagy felelősség, de nagyszerű lehetőség, foglalta össze a szegvári őstermelő.

Olvasóink írták

  • 3. Zuziz 2012. február 16. 14:41
    „Rosszul szerepel a cikkben! Nem hektáronként kell 1250 Ft-ot fizetni, hanem aranykoronánkéntl Ez hektáronként kb. 35.000,- Ft-nak felel meg.”
  • 2. macusnéni 2012. február 15. 14:15
    „Az 1250 Ft jó összeg,mert felénk az Önkormányzat négyzetméterenként kért 3,5 Ft-ot, a föld után bérleti dijként.”
  • 1. deszkás 2012. február 15. 08:58
    „1250ft. Beszédes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesi focitorna: még lehet nevezni

A Szabadidős Sportklub február 18-19-én, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban rendezi meg a már hagyományos farsangi labdarúgó tornáját. Tovább olvasom